Andy Murray – Wimbledon 2013?

Andy Murray Wimbledon 2013Na zijn succes in afgelopen anderhalf jaar is Andy Murray uitgegroeid tot de grootste bedreiging voor andere tennissers, en behoort eindelijk steevast tot de “Fabolous Four”, samen met Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer.

Dit is wat de man die vorig jaar in de finale van Wimbledon van hem won, Roger Federer, over Andy Murray zegt: “Ik denk dat Murray vorig jaar heel Wimbledon en de Olympische Spelen geweldig speelde, en nu weer bij Queen’s. Voor mij lijkt hij zich het beste te voelen op dit oppervlak en onderscheidt zich van de rest van ons”, aldus Federer.

Murray zegt: “Ik doe alles wat ik kan om mezelf de grootste kans te geven. Ik werk zo hard als ik kan en zolang ik 110 procent geef op de baan, dan is dat het beste wat ik kan doen. Toen ik eenmaal begon om dat soort dingen te accepteren, begon ik ook beter te tennissen.”

Andy Murray Voorbereiding – fysiek en mentaal

Het draait niet alleen om wat op de tennisbaan gebeurt. Voorbereiding is belangrijk; zowel fysieke als mentale voorbereiding. Andy Murray over het geheim van zijn recente successen: “Dat ik mentaal rustiger en beheerster ben begon vooral met het meer serieus nemen van mijn fitness,” zegt hij.

“Wanneer je aan je loopvermogen en voetenwerk werkt, sprints en ga zo maar door, het is vrij pijnlijk, maar dat zorgt er wel voor dat je je beter voorbereid voelt en dus mentaal sterker staat in een wedstrijd. Je weet dan dat je, zonder twijfel, sterk genoeg bent om de langste wedstrijd aan te kunnen.”

Om te zorgen dat hij de Wimbledon kampioenschapskroon aan het einde van het toernooi van 2013 omhoog mag hijsen, heeft Andy een zeer zwaar fitness-programma gevolgd. Dit heeft hem geholpen kracht, snelheid en uithoudingsvermogen te behouden. “Als je traint, is het net een partij tennis,” zegt hij. “Je moet behendigheid, snelheid, agressie, coördinatie, tactiek hebben – er is veel gemeen tussen de verschillende sporten.”

Hij weet wanneer te stoppen

Er zijn veel verschillende factoren die de recente successen van de Britse Olympische kampioen zouden kunnen verklaren. Zou het kunnen liggen aan zijn nieuwe coach Ivan Lendl? De druk en vastberadenheid die zijn moeder Judy op zijn schouders wist te leggen? Of zou het echte geheim achter het succes van Andy zijn vermogen kunnen zijn om te weten wanneer te stoppen? In de sportpsychologie wordt benadrukt dat het belangrijk is om vroeg genoeg te realiseren wanneer het tijd is om iets te laten gaan en een ander soortgelijk doel aan te nemen.

Na een nederlaag, in plaats van boos worden, accepteert Murray zijn verlies en bedenkt hoe hij beter kan spelen in zijn volgende wedstrijd. “[Lendl] heeft bij me erop gehamerd om zowel tijdens trainingen als in wedstrijden de hele tijd gewoon te proberen om vooruit te kijken en het verleden te vergeten”, zei Andy. De 26-jarige verliet eerder deze maand vroegtijdig Roland Garros, de Franse Open, vanwege een rugblessure. Daardoor was hij in staat om van zijn rugblessure te herstellen, Queens te winnen en zijn kansen te vergroten op het winnen van Wimbledon.

Kan Andy Murray Wimbledon 2013 winnen?

Andy Murray is zonder enige twijfel een van de fitste en snelste spelers in het circuit. Hij beheerst alle slagen en kan foutloos rally na rally spelen. Toch, als hij een Wimbledon kampioen wil worden en zijn natie de titel wil geven waar ze langer dan 70 jaar op wachten, vind ik dat hij agressiever moet spelen. Zijn slagen zijn hard en geplaatst, maar netspel is nooit deel geweest van zijn “comfort zone”.

In al zijn wedstrijden op Wimbledon dit jaar, tot nu toe, won Andy meer dan 70% van de punten waarin hij het net bestormde. Een vrij hoog percentage. Maar in al zijn wedstrijden was hij tevens de spelers die minder vaak het net opzocht. Zelfs na zijn verwoestend harde backhand lijkt Andy zo vaak te twijfelen of hij zal doorlopen naar het net, terwijl er meestal een zwakke defensieve bal terug komt. Vooral tegen een speler zoals Djokovic die altijd één bal meer lijkt terug te brengen zou dit de beslissende factor kunnen zijn.

Na alle fysieke en mentale voorbereidingen, zou Andy Murray’s eerste Wimbeldon titel kunnen afhangen van iets wat zo simpel en ouderwets is als grasbanen zelf; het vermogen om agressief en snel het net op te zoeken en het punt af te maken.

Wat vind jij van Andy Murray’s kansen om Wimbledon 2013 te winnen? Laat hieronder een reactie achter.

Labels:,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter