Anticiperen en het voorstellingsvermogen

Belang van Anticiperen - Slim Tennis

Het volgende is vast herkenbaar: Ik probeer de slag precies te slaan zoals de trainer het heeft uitgelegd, maar het mislukt de hele tijd. Als ik focus op iets wat ik moet doen, vergeet ik iets anders wat ik ook moet doen. Wat is hieraan te doen?

Anticiperen

Een belangrijk onderdeel van het tennis is het inschatten wat de andere speler gaat doen, zodat je hierop kunt anticiperen. Daarom is het voorstellingsvermogen van een speler erg belangrijk in het tennis. Als je dit goed kunt, kun je effectief tennissen. Je kunt dan de actie van de tegenstander visualiseren en daarop anticiperen door de juiste techniek te kiezen om je tegenstander aan te pakken. Door veel te trainen kun je leren de juiste tactiek en techniek te kiezen.

Dit optimaal onder de knie krijgen kost natuurlijk tijd. Onthoud voor nu dat het focussen op de tegenstander vooraf gaat aan het kiezen van de juiste tactiek en techniek. En dit focussen op de tegenstander houdt in dat je je voorstellingsvermogen moet trainen waarmee je visualiseert wat de tegenstander gaat doen.

Voorstellingsvermogen

Het voorstellingsvermogen is dus een belangrijk onderdeel in het tennis. Maar naast het inschatten wat de ander gaat doen en daarop anticiperen, is het ook zeer nuttig voor je eigen spel!

In het boek The Inner Game of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak Performance wordt verteld over een trainer die een nieuwe leerling krijgt, een beginner in het tennis. In plaats van te vertellen hoe je een forehand moet slaan, begon de trainer tien forehands te slaan en liet hij de leerling kijken. Hij moest niet denken wát de trainer aan het doen was, maar hij moest proberen een visueel beeld te krijgen van de forehand. Vervolgens moest de leerling de forehand proberen na te doen en hij moest visualiseren dat hij dezelfde slag aan het slaan was als de trainer.

Het bleek dat de leerling vervolgens de beweging nagenoeg perfect kon nadoen. Hieruit blijkt dus dat in het tennis voorstellingsvermogen een ontzettend groot onderdeel is, misschien is het zelfs belangrijker dan de instructie van een slag. Je herkent het ook vast bij jezelf: als je gaat nadenken over een slag en de uitleg die je daarbij hebt gekregen, gaat de slag zelden goed. Je denkt té veel en dit zorgt voor een negatief resultaat.

Conclusie over anticiperen en het voorstellingsvermogen

Probeer in de training niet te focussen op hoe je de slag moet slaan, maar probeer het beeld voor je te zien waarin de slag wordt geslagen en zie iemand voor je die die slag slaat. Gebruik je voorstellingsvermogen.

Probeer daarnaast te trainen op het inschatten van de actie van de tegenstander door simpelweg rally’s te spelen en probeer hierbij te oefenen in het anticiperen op deze tegenstander. Dit klinkt misschien wat vaag, maar je weet wat ze altijd zeggen: oefening baart kunst. Succes!

Ken jij iemand die heel goed is in anticiperen? Waarom is het moeilijk om van hem of haar te winnen? Laat hieronder een reactie achter…

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter