Ken de belangrijkste momenten in een tenniswedstrijd

Iedere sport heeft tenminste één situatie die cruciaal is voor de uitkomst van de wedstrijd. Binnen de tennissport kan de tiebreak of de ‘o zo gehate’ super tiebreak, die wordt ingezet als vervanger van de derde set, gezien worden als dergelijk moment. Als jij wilt groeien in je sport, moet je zorgen dat je op deze momenten op je sterkst bent. Een klein moment van concentratieverlies kan je fataal worden.

De valkuil van tevredenheid

Natuurlijk zijn de tiebreak en super tiebreak niet de enige momenten die ervoor zorgen dat je niet (meer) optimaal gefocust bent voor een tenniswedstrijd. Tevredenheid kan in sommige gevallen voor een valkuil zorgen. Stel je voor dat je tegen iemand speelt waartegen je normaal gesproken weinig kans maakt. Het behalen van een aantal games zorgt in veel gevallen al voor tevredenheid, waardoor de motivatie afneemt. Dit zorgt ervoor dat je nooit in staat bent om te winnen van spelers die sterker zijn.

Effect van wedstrijddruk

Verhoogde wedstrijddruk kan ook een reden zijn waarom je de belangrijke punten in een tenniswedstrijd verliest. Denk bijvoorbeeld aan de finaledag van de voorjaarscompetitie en dat jij het beslissende punt binnen kunt halen in de allerlaatste wedstrijd. Win je, dan is je team kampioen en ben jij de grote held. Verlies je, dan heb jij gefaald. Maar dat is nog niet het enigste, want de hele tennisclub is uitgelopen voor jouw wedstrijd en staat langs de kant op het centre court van je tennisvereniging. Hoe reageer jij op deze druk tijdens die beslissende punten in de wedstrijd?

Gebrek aan ervaring

Een laatste struikelblok op belangrijke momenten in een tenniswedstrijd is gebrek aan ervaring. Je weet immers niet wat je te wachten staat en weet dus niet op welke momenten je gefocust moet zijn. Als je tegen iemand speelt met veel ervaring, dan weet deze precies wanneer hij op zijn sterkst moet zijn. Ben jij op deze momenten niet op je sterkst, dan verlies je waarschijnlijk omdat je je niet realiseerde dat er iets extra’s nodig was.

Beter worden in het sturen van momentum in een tenniswedstrijd?

Nu je een idee hebt wat de moeilijkste momenten zijn binnen een tenniswedstrijd en wat je prestatie op deze momenten kan beïnvloeden, denk je vast: Hoe kan ik hier beter in worden? De toppers zoals Roger Federer, misschien wel de beste in het sturen van momentum, doen dit op de volgende manieren:

 • 1. Zorg dat je voorbereid bent op de cruciale punten in een tenniswedstrijd, zodat je ze met succes kunt volbrengen. Begin dus gefocust aan een tiebreak en denk bij een 4-4 strand tegen een sterke tegenstander niet oh, ik heb al meer gehaald dan ik van tevoren verwacht had. Denk juist dat alles kan gebeuren en als een gelegenheid zich voor doet, dat jij klaar bent om deze te pakken.
 • 2. Ga houden van het spelen van beslissende punten en tiebreaks. Geniet van de druk die daarbij speelt. Dit zorgt ervoor dat je een positieve houding aanneemt en tiebreaks in de toekomst met succes tegemoet gaat.
 • 3. Verhoog je focus en intensiteit. Succes wordt je nieuwe motivatie en als het resultaat nog niet verbetert, verhoog dan je intensiteit op belangrijke momenten. In het begin zorgt dit waarschijnlijk voor een geforceerd spel en zelfs ongedwongen fouten. Maar als je eenmaal je draai gevonden hebt, dan zal dit je kans op succes drastisch verbeteren.
 • 4. Speel je eigen spel en probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden. Het verhogen van je focus, energie en intensiteit wil niet zeggen dat je moet gaan sleutelen aan je manier van spelen. Wat meer risico nemen op bepaalde momenten is niet erg, maar blijf het spel spelen waar je goed in bent.
 • Laat ons weten op welke momenten in een wedstrijd jij moeite hebt en waarom. Dan krijg je direct een tip van ons wat je hieraan kan doen en hoe!

  Labels:

  Trackback van jouw site.

  Laat een reactie achter