Bijgeloof in het tennis; nuttig of niet?

We kennen allemaal de rituelen van Rafael Nadal; het gravel van de baseline vegen, het ondergoed uit zijn bilnaad plukken en het perfect plaatsen van de twee flesjes naast zijn stoel. Dit zijn enkele van de vele rituelen van Rafael Nadal, en hij is niet de enige.

Zo weigert Novak Djokovic het om twee keer achter elkaar onder dezelfde douche te staan en wil Serena Williams juist maar één douche gebruiken. Volgens sommigen is het overdreven, maar deze spelers zijn momenteel wel een van de beste tennisspelers in het tennisveld. Zouden de rituelen gebaseerd op bijgeloof dan toch van nut zijn?

Functies van bijgeloof in het tennis

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van rituelen verschillende functies heeft:

  • Vaak vinden de rituelen plaats vlak voor de ontmoeting met de tegenstander en vlak voordat er gepresteerd moet worden. De specifieke momenten waarop ze plaatsvinden, maakt dat ze tijdelijke verlichting bieden van prestatie-angst en ze dienen als gedachtenonderdrukkers voorafgaande aan het presteren.
  • Ook kan het bijgeloof, met de rituelen, zorgen voor verhoogde gevoelens van zelfvertrouwen, wat de prestaties verbetert.
  • Tennissers die in het bijzijn zijn van hun ‘geluksbrenger’, zoals Novak Djokovic die elke wedstrijd op Wimbledon zijn hondje Pierre erbij wil hebben, zetten hogere doelen en vertonen meer doorzettingsvermogen.
  • Tenslotte, en dat zal het grootste voordeel zijn, zorgen de rituelen tijdens het spelen ervoor dat je in een bepaalde ‘flow’ blijft. Je behoudt gemakkelijker je concentratie, waardoor je meer gefocust bent.

Concluderend kunnen we dus wel stellen dat Nadal, Djokovic en Williams hun rituelen niet voor niks uitvoeren. Het heeft dus wel degelijk voordelen. Toch is het belangrijk om het binnen de perken te houden; teveel rituelen is alleen maar een last. En geef toe, naar alle rituelen van Nadal kijken is niet altijd een pretje.

Herkennen jullie je in dit verhaal? Wat zijn jullie rituelen voor of tijdens een tenniswedstrijd? Ik zal beginnen: ik speel graag met dezelfde bal als waar ik net een punt mee heb gemaakt. Plaats hieronder een reactie met jouw rituelen, ik ben heel benieuwd!

Voor de geïnteresseerden, de lijst met alle rituelen van Rafael Nadal: http://ftw.usatoday.com/2014/06/rafael-nadal-ritual-tic-pick-water-bottles

Labels:,

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

Laat een reactie achter