Blessureherstel: zelfvertrouwen terugwinnen!

Tennis is een blessuregevoelige sport, want veel verschillende lichaamsonderdelen worden belast. Het is daarom niet ondenkbaar dat je zelf ooit geblesseerd bent geweest. Als je na een tijdje weer bent hersteld en voor het eerst op de baan staat, zal dat misschien even wennen zijn. Wat zijn je gedachten als je voor het eerst weer een bal raakt? En wat verwacht je van jezelf?

Natuurlijk kun je niet meteen denken dat je meteen op topniveau bent, maar sommige spelers hebben de gedachte dat ze na hun blessureherstel nooit meer op het niveau komen dat ze voor hun blessure hebben gehaald. Het is een kunst om het zelfvertrouwen te hebben dat je na je blessure weer terug kan komen. Rafael Nadal heeft bijvoorbeeld dit zelfvertrouwen en na zijn blessure heeft hij inmiddels zijn eerste finale weer bereikt. In een interview van een tijdje terug blijft hij het geloof houden dat het goed komt, ook al zijn de resultaten na zijn blessure nog niet goed geweest (zie hier).

Blessureherstel met zelfvertrouwen

Hoe krijg je dat tennis zelfvertrouwen dan terug? De Canadese psycholoog Bandura heeft een model gemaakt waar zelfvertrouwen van afhangt en hoe dit zorgt voor het gedrag dat bevorderlijk is voor je prestaties. Dit hangt af van vier factoren:

  • 1. De prestaties in het verleden. Heb je goede resultaten gehaald voor je blessure? Dan zal je zelfvertrouwen groter zijn, omdat je terug kan vallen op deze resultaten.
  • 2. De ervaringen van anderen. Je moet kunnen ervaren dat mensen goede resultaten kunnen boeken na hun blessureherstel, zodat je weet dat het mogelijk is. Je kunt Nadal als voorbeeld nemen in dit geval.
  • 3. De overtuiging van anderen. als je omgeving ervan overtuigd bent (bijvoorbeeld je tenniscoach) dat je terug kan komen, zal je dit zelf eerder geloven.
  • 4. Fysiologische en emotionele reacties. Als je bijvoorbeeld in staat bent om je nervositeit en trillende handen tegen te gaan en je zenuwen te controleren, zal dit een positieve invloed hebben op je zelfvertrouwen. Je kunt dit bijvoorbeeld tegengaan door even te ontspannen.

Kijk dus goed op welke manier je deze factoren kan beïnvloeden om je zelfvertrouwen terug te winnen na blessureherstel. Heb je zelf een ervaring met je tennisspel na een comeback? Laat het me dan weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel!

Referenties:

Bandura, A.Self-efficacy: Toward a Unifying Theory of Behavioral Change, Psychological Review 1977, Vol. 84, No. 2, 191-215

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter