De juiste Tennis Tactiek voor Jou

Slim Tennis Tactiek

In mijn vorige artikel (Tennis Tactiek: Het Startpunt) bespraken we de 4 hoofdelementen van het Tennisspel (TECHNIEK-CONDITIE-MENTAAL-TACTIEK). In dit artikel ga ik verder door de vraag te stellen Door wie of wat wordt de juiste tennis tactiek voor jou bepaald?

Speltype – de basis van je tennis tactiek

Als Opleidingsdocent bij KNLTB legde ik mijn cursisten weleens de vraag voor, welke van de vier hoofdelementen ze het belangrijkst vonden in tennis. Dat leidde meestal tot een stevige discussie, die nooit tot een eenduidige conclusie leidde. Het tafelmodel (vier gelijke poten) maakt dit wel duidelijk. Wanneer een van de 4 elementen onvoldoende meegroeit of vrijwel ontbreekt, staat de tafel ongelijk en ik hoef het effect daarvan niet uit te leggen.

Wij kozen de Tactische Piramide als Prestatiemodel, waarbij in de onderste laag – de fundering van het spel – jouw speltype bepalend is. Naast lichaamsbouw en technische mogelijkheden bepaalt je karakter voornamelijk het speltype. Het kost wel een jaar of 5-6 om een uitgebalanceerd speltype te ontwikkelen.

We onderscheiden 4 verschillende speltypes. Over alle vier komen we nog uitvoerig te spreken.

 • 1. De afwachtende baseliner
 • 2. De dwingende baseliner
 • 3. De veelzijdige speler
 • 4. De voorwaartse speler

Tactisch talent

Stel, je bent een motorisch (-technisch) vaardige speler, je slagen zijn min of meer aangeboren en lijken als vanzelf te gaan. Dan heb je technisch/motorisch talent. Maar je kunt ook die speler zijn, die vrijwel elke slag heeft moeten aanleren, vaak door veel en intensief te trainen. Dat aangeboren talent kan ook fysiek/conditioneel zijn. Heb je van nature een atletisch lijf of moet je veel conditioneel werk verrichten om je lichaam in een goede conditie te krijgen?

Zo ook met spelinzicht, oftewel tennis tactiek. De ene speler heeft het al van kinds af aan en een ander leert daar nog elke dag in bij. Je leert zeker door wedstrijden te spelen, maar als je in die wedstrijden nou steeds dezelfde fouten maakt – en jij (of je coach) analyseert jouw wedstrijden niet – dan verlies je steeds op dezelfde manier van dezelfde tegenstander. Zou het niet slimmer zijn om op zijn minst een goede strategie te ontwikkelen als basis voor een tactisch plan?

Tactiek trainen

Een goede strategie als basis voor een tactisch plan leer je in beginsel door een goed opgezet tennistrainingsplan? In mijn volgende artikel kom ik daar uitgebreid op terug. Strategie is nog een globaal plan. Hierin is je speltype het uitgangspunt, maar het wordt mede bepaald door de baansoort en het speltype van de tegenstander.

In het volgende artikel komen we dus steeds dichter bij het wedstrijdspel zelf. We gaan het dan hebben over jouw favoriete aanpakgedrag en over de tennishandeling (alle acties die jij in een wedstrijd uitvoert).

Tennistactiek trainingstips

Voor nu enkele Tennis Tactiek Tips die je zelf of met een tennismaatje kunt toepassen/oplossen:

Tennis Tactiek Tip 3
Bepaal jouw eigen speltype. Speel je altijd je eigen spel of kun je er, indien nodig verandering in aanbrengen. Bespreek dit met een speler die jou goed kent.

Tennis Tactiek Tip 4
Hoe train jij? Train je functioneel? Hou je voor jezelf bij hoe goed je een oefenopdracht uitvoert? Krijg je meestal gesloten (zó moet het) of open opdrachten (eigen keuzes mogelijk) van je trainer? Bespreek dit eens met je trainer!

Schroom niet om hieronder een opmerking of vraag te plaatsen. Ik zal het direct beantwoorden en daarmee niet alleen jou helpen, maar hopelijk ook andere spelers die op het vlak van tennis tactiek nog willen groeien.

Labels:

Trackback van jouw site.

Reacties (2)

Laat een reactie achter

 • Ada vd voort

  |

  Bij dubbel partner zegt ,lopen naar de bal , of ze zegt je valt terug in de tweede set

  Reply

 • Slim Tennis Tennis Tactiek Startpunt - Slim Tennis

  |

  […] en daar gaat het onder andere over in deze artikelenserie over tennis tactiek. Onderwerpen zoals Wie of wat bepaalt de juiste tactiek, De Sterkte-Zwakte-analyse van de tegenstander, en Hoe ontwikkel je tactisch denkvermogen zullen […]

  Reply