Herfstvakantie – speel een tennistoernooi!

Hé Wedstrijd-ster, De herfstvakantie staat voor de deur. Dus tijd om een toernooitje te gaan spelen! Speciaal voor jou heb ik een paar handige wedstrijdtips op een rijtje gezet waar je tijdens jouw herfsttoernooi vast wat aan hebt. Natuurlijk zijn er véél meer slimme wedstrijdtips, maar die passen niet op één velletje papier. Gelukkig kun je er een heleboel nalezen in mijn boek: Zeker een Beker (bestel op: www.zekereenbeker.nl). Tenminste, als je dat leuk vindt en nog beter wil worden in het spelen van wedstrijden. Ik wens je een leuke tennis-herfstvakantie toe. – Sophie

Warming-up

Misschien heb je er geen zin in, maar het is wel slim om te doen: een stevige warming up. Door even flink te rennen en te rekken sta je lekker warm en soepel op de baan. En voor de zenuwpezen onder jullie heeft het dit voordeel: je beweegt je wiebeligheid eruit. Ook best handig!

Wedstrijdplan

Weet je wat slim is? Als je vóórdat je op de baan staat al nadenkt over de wedstrijd die je gaat spelen. Dat je voor jezelf een wedstrijdplannetje maakt. Een goed voornemen is dat je je eigen spel probeert te spelen. Want als je doet waar je goed in bent, heb je de meeste kans op succes. Maar je kunt jezelf natuurlijk ook een ander doel stellen, als jouw eigen spel spelen niet het allerslimste is…

Merk je dat je wedstrijdplan niet werkt? Pas het dan aan. Dat is niet erg, maar doe het vooral op tijd! Bijvoorbeeld na de eerste set. En waarom maak je nu vóór je partij al een plannetje? Eenvoudig: als je van tevoren wat denkwerk verricht, dan scheelt dat denkwerk op de baan: je kunt je direct op je doelen richten. Bovendien komt je hoofd al een beetje in een wedstrijdsfeer, dat is ook nooit weg. Misschien geeft een wedstrijdplannetje jou wel rust?

Punt voor punt

Natuurlijk wil je graag de wedstrijd winnen. Dat is logisch. Maar het is niet slim om daar al te veel aan te denken. Richt je aandacht liever op ieder punt dat je speelt, zonder aan winst van de wedstrijd te denken. Doe dit bijvoorbeeld als volgt: je bereidt je voor (hoe ga je het punt spelen? concentratie), je speelt het punt, je herstelt na de rally (op adem komen, hoe ging het punt?) en je bereidt je weer voor op het volgende punt. En waarom zou je dit nu doen? Als je niet afgeleid wordt door gedachten en gevoelens over de wedstrijd dan geeft je dat rust. En rust is goed voor het resultaat. Proberen?

Geniet!

Stel dat je op de baan staat te shaken van de zenuwen. Of stel dat je baalt omdat het niet lekker gaat. Bedenk op dat moment dan eens hoe leuk het eigenlijk is dat je een wedstrijd staat te tennissen. Want zo is het toch eigenlijk? En zeg dan tegen jezelf, terwijl je een paar keer diep ademhaalt: Hé! Wat vind ik het leuk dat ik hier sta te spelen! Ik vind het écht tof! Probeer het ook te voelen. Je vindt het misschien raar als je dit leest, en je gelooft vast niet dat het helpt. Maar ik verzeker je, je wordt weer blij. En mocht je de zenuwen hebben, die verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Heb jij je al ingeschreven voor een toernooi? Kijk je er naar uit? Vind je het spannend? Zit je nog ergens mee? Laat het ons weten. Stel gerust alle vragen die je hebt! Stel je vraag hieronder en je krijgt direct een persoonlijke tip terug.

Trackback van jouw site.

Reacties (2)

Laat een reactie achter

 • sophie asberg

  |

  Beste Thomas,

  Dank je voor je reactie op mijn tennistip. Fijn om te horen dat je er wat aan hebt. Maar dan ben ik wel benieuwd op welke manier. Gebruik je de tip bijvoorbeeld als een geheugensteuntje? En aan welke van de vier heb je het meeste? Ik ben ook benieuwd hoe oud je bent en waar je speelt. Aan welke competitie doe je mee?

  Ik vind het een leuk ‘balletje’ dat je hier opwerpt.Want inderdaad, spelen in competitieverband is anders dan het spelen van een individuele wedstrijd in een toernooi. Met de competitie telt ook het resultaat van het team…Je wil natuurlijk met zijn allen een goede prestatie neerzetten.

  Laat ik voorop stellen: je wilt natuurlijk voor jezelf, en dit is ook in het belang van het team, een zo goed mogelijke wedstrijd spelen (lees ook mijn tip op http://www.slimtennis.nl, ‘Het geheim van altijd winnen’). Dit kan bijvoorbeeld door het spelen van je eigen spelletje maar als dit niet slim is, door het toepassen van een andere tactiek.

  En daarnaast is het heel belangrijk dat jullie elkaar in het team ondersteunen, door met elkaar te trainen, door elkaar te coachen en door elkaar aan te moedigen. Gewoon ‘teamspirit’ kweken. Dat is bovendien ook hartstikke leuk.

  Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.

  Groeten van Sophie

  Reply

 • Thomas

  |

  bedankt hier heb ik veel aan, kun je ook iets plaatsen over strategie in een wedstrijd? ook zou ik willen weten of winnen in een competitie belangrijker is dan je eigen spel spelen. Alvast bedankt!

  Reply