Leer goed te luisteren naar je eigen lichaam

Op onze Facebook-pagina deelden wij onlangs een artikel over Roger Federer. In dit artikel vertelde de Zwitser over hoe hij tijdens zijn carrière om is gegaan met zijn lichaam.

In 2004 besloot de voormalig nummer één van de wereld al na te gaan denken op de lange termijn. Zo laste hij waar nodig rustpauzes in en maakte hij een selectie van de toernooien die hij wilde gaan spelen. Hier heeft hij nu op 33-jarige leeftijd nog steeds profijt van.

Toen ik nummer één van de wereld werd, besloot ik met mijn fitnesscoach Pierre dat we voor de lange termijn gingen plannen , vertelde Federer. Ik had voor het geld en de toernooizeges kunnen gaan. Vaker wedstrijden spelen, harder trainen. Maar ik besloot het bij zo’n twintig toernooien per jaar te houden.

Achteraf is dit een goede keuze geweest van ‘The FedExpress’ om zijn lichaam niet al op jonge leeftijd volledig uit te putten, of om door te blijven tennissen als hij last heeft van een blessure. Als ik speel, moet ik goed kunnen spelen, en blessurevrij, aldus Federer, die vandaag de dag nog steeds zijn beste tennis speelt op de grote toernooien.

Moeilijke keuze

Het is als tennisprof niet altijd makkelijk om deze keuze te maken. Het (op tijd) nemen van een rustpauze heeft natuurlijk ook een aantal consequenties: er komt namelijk geen prijzengeld binnen en er worden geen punten voor de wereldranglijst verdiend. Vaak zie je dat tennissers dan denken dat ze nog wel even door kunnen blijven spelen en dat de pijntjes vanzelf wel zullen verdwijnen.

Het maken van die keuze kan ook verkeerd uitpakken, dat zie je bijvoorbeeld bij een speler als Robin Haase. De inmiddels 27-jarige Nederlander was een grote belofte maar kreeg al op jonge leeftijd te maken met blessureleed. De laatste jaren speelt hij gemiddeld dertig toernooien per jaar, maar klaagt regelmatig over pijntjes.

Voorkom eigen blessures

Heb je zelf tijdens het tennissen ook wel eens last van een blessure, zorg dan dat je op tijd luistert naar je eigen lichaam. Op onze website hebben we ook een aparte pagina met daarop informatie over de meest voorkomende tennisblessures. Het is namelijk beter om een blessure te voorkomen dan om te genezen. En onderschat ook niet het effect van een lichte blessure op je mentale weerbaarheid tijdens een wedstrijd! Lees hier alles over de beste oefeningen om tennisblessures te voorkomen, en meer…

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter