Het mentale aspect in de tennissport

Mentale aspect in tennis

Een sportpsycholoog? Ik heb toch helemaal geen problemen? Dit zei een meisje, dat na drie uur spelen haar wedstrijd in drie sets had verloren. Ze kon de wedstrijd uitserveren op een stand van 5-4 in de derde set, maar ze verloor uiteindelijk met 7-5. Het was niet in haar opgekomen dat het mentale aspect een rol had gespeeld in haar wedstrijd, terwijl dat wel degelijk een rol speelt, ook al heeft een speler geen psychische problemen.

Belang van het mentale aspect

Er zijn vier domeinen die een sportprestatie kunnen beïnvloeden: fysiek, techniek, tactiek en mentaal. Vooral in de tennissport speelt mentaliteit een belangrijke rol. Waarom? Ik sprak Tjerk Bogtstra hierover, oud Davis Cup coach en eigenaar van een tennisschool voor getalenteerde jeugd. Hij geeft aandacht aan het mentale aspect en vond dat tennis in het bijzonder een mentaal spelletje is.

Zo is ieder punt in een tenniswedstrijd anders. Daarnaast kan een tenniswedstrijd snel kantelen. Het winnen van een eerste set is namelijk nog geen garantie om een tweede set te winnen (ook niet als die set 6-0 is). Een wedstrijd kan zelfs uit een kansloze positie nog helemaal kantelen. Bogstra zag genoeg spelers die na een 0-6 0-5 achterstand de wedstrijd nog wonnen.

Een tenniswedstrijd kan maar om een paar punten draaien. De wedstrijd tussen Djokovic en Wawrinka tijdens de Australian Open 2014 is een mooi voorbeeld. Djokovic serveerde in de vijfde set bij een stand van 8-7 in het voordeel van Wawrinka. Op 30-30 maakte hij twee onnodige fouten en verloor zo de wedstrijd. Het verschil tussen winst of verlies is soms maar heel klein. Het mentale aspect gaf hier de doorslag.

Het mentale aspect trainen

Mentale training kan je hiermee helpen. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe je belangrijke punten aan moet pakken, hoe je een wedstrijd kan kantelen en naar je toe kan trekken en hoe je op een paar belangrijke punten kan winnen. Misschien had het meisje haar wedstrijd wel gewonnen als ze het mentale aspect had getraind. We zullen het nooit weten.

Mijn naam is Jelle van Haaren en ik studeer sportpsychologie aan de Universiteit van Leiden. Mijn doel is om een sport-specifieke praktijksportpsycholoog te worden met tennis als sport. Dit is mijn eerste artikel voor Slim Tennis. Er zullen veel meer komen. Als jij iets te delen hebt over het mentale aspect bij tennis, dan ontvang ik graag je reactie hieronder.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter