Mentale weerbaarheid – aangeboren of aangeleerd?

Mentale weerbaarheid is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt, maar wat houdt mentale weerbaarheid eigenlijk in? Mentale weerbaarheid staat voor de mogelijkheid om constant een bepaalde taak goed uit te kunnen voeren ondanks de eventuele aanwezigheid van stress of andere vormen van afleiding.

Meerdere studies tonen aan dat mentale weerbaarheid door verschillende kwaliteiten wordt gevormd. Deze kwaliteiten verschillen echter per individu, je zou het kunnen zien als een soort talent. Een aantal belangrijke karaktereigenschappen die vaak worden gevonden bij een sterke mentale weerbaarheid zijn; zelfverzekerdheid, optimisme, passie en doorzettingsvermogen bij een taak waarvan het resultaat pas later zichtbaar wordt, zelfregulatie en hoop.

Factoren van de mentale weerbaarheid

Om mentale weerbaarheid te kunnen meten onder tennissers heeft de studie van Gucciardi et al. (2013) gekeken naar mentaal weerbare gedragingen, die per individu verschillen. Deze gedragingen worden door bijvoorbeeld een coach, trainer of tennismaatje aangegeven. Er zijn een aantal factoren welke samenhangen met mentaal weerbare gedragingen. Deze factoren zijn:

  • angst om te falen,
  • frequentie van inspiratie,
  • intensiteit van inspiratie,
  • obsessieve passie en
  • harmonieuze passie.

Obsessieve passie is passie die is opgelegd door jezelf of een ander en daardoor in je identiteit is geslopen. Je tennist in dat geval dus omdat het moet. Harmonieuze passie is je werkelijke drijfveer, je tennist in dat geval omdat je het leuk vindt en er plezier aan beleeft. Inspiratie doelt op het anticiperen op je tegenstander, het kunnen switchen van tactiek en origineel te kunnen zijn in je spel.

Conclusie

Het resultaat van de studie van Gucciardi et al. (2013) laat zien dat harmonieuze passie en de frequentie van inspiratie een positief effect hebben op sterk mentaal weerbaar gedrag. Hier tegenover staan de angst om te falen en de obsessieve passie, deze hebben een negatief effect op het mentaal weerbare gedrag. De intensiteit van inspiratie heeft geen directe invloed op het mentaal weerbaar gedrag.

Wat betekent dit voor jou?

De tips die wij je kunnen geven naar aanleiding van deze studie zijn:

  • Tennis omdat je het leuk vindt! Kijk goed naar hoe je tegenstander speelt, anticipeer op zijn spel en zoek een manier om je eigen tactiek aan te passen om het meest effici├źnt te zijn tegen zijn of haar spel.
  • Durf te falen! Zie je wedstrijd als een manier om te leren en beter te worden. Hoe groter je falen, hoe groter je les.

En wat maak jij op uit deze studie? Ben je het eens met onze conclusie? Laat het ons hieronder weten!

Bekijk hier al onze artikelen over mentale weerbaarheid…

Referenties

D.F. Gucciardi, B. Jackson, S. Hanton, M. ReidMotivational correlates of mentally tough behaviours in tennis

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter