Momentum: kunnen omslagpunten in de wedstrijd gestuurd worden?

In veel wedstrijden op zowel top- als amateurniveau kun je een omslagpunt in de wedstrijd zien. Een speler verliest de 1e set en de 2e set en plotseling in de 3e set hervindt hij zich en wint ineens de volgende drie sets op rij. Er lijkt een plotse verandering plaats te vinden en de speler die voor stond heeft ineens het omkijken naar zijn of haar voorsprong. Hoe kan dit?

Zo’n omkeerpunt is een omslag van het momentum. Het momentum is het gevoel dat iets voor de wind gaat, of juist niet. Dit momentum is altijd aanwezig in een wedstrijd en deze is controleerbaar. Het is dus een belangrijk aspect in een wedstrijd en kan bepalend zijn.

Duidelijke momentum-omslagpunten

Bij sommige spelers is het duidelijk hoe zij in een positief momentum proberen te blijven of komen. Zo probeert Rafael Nadal dit te doen door zijn rituelen. Hierdoor blijft hij in een flow. Sommige tegenstanders van Nadal proberen hem hier juist uit te halen door zijn rituelen te doorbreken. Kijk hier bijvoorbeeld hoe Lukas Rosol een waterflesje van Nadal bewust omver slaat bij de wissel. Zoiets kan ervoor zorgen dat iemand uit z’n momentum raakt.

Maar spelers kunnen ook op andere manieren het momentum keren: tijdens de finale van de Australian Open sloeg Murray’s momentum op een opvallende manier om. Murray stond een set voor en was nu aan het serveren in de tie-break van de 2e set. Halverwege de tiebreak vloog er een veertje over het veld, in de buurt van Andy Murray en het trok zijn aandacht. Hij haalt het veertje weg, maar slaat vervolgens dubbele fouten en verliest de set. Na dit moment lukt het hem niet meer om in het positieve momentum te raken en verliest Murray de wedstrijd.

Momentum beïnvloeden

Momentum wordt beïnvloed door situationele en persoonlijke factoren. Een positief momentum ontstaat wanneer een speler het gevoel heeft de wedstrijd te controleren; alles lijkt voor de wind te gaan. Dit kun je proberen te bereiken door met een volledige focus aan de wedstrijd te beginnen. Een negatief momentum ontstaat wanneer een speler gaat twijfelen aan zijn kunnen en negatieve gevoelens gaat krijgen. Het is moeilijk om hieruit te komen wanneer het begint. Tips om een positief momentum te bereiken/behouden:

  • Behoud gedurende de hele wedstrijd een positieve lichaamshouding.
  • Vertel jezelf waar je goed in bent, en wat ervoor gezorgd heeft dat je daar nu staat.
  • Visualiseer je doel: je speelt zoals je van plan bent en je wint.
  • Blijf gefocust, ook wanneer het even iets minder goed gaat. En zeker tijdens de punten waarop je voelt dat de tegenstander scherper is of dat jij iets minder aan het spelen bent.
  • Vind manieren die voor jou werken om tijdens zware punten mentaal sterk te blijven.

Oefen dit bewust, en je zult het verschil merken!

Wie van de toppers is volgens jou goed in het sturen van momentum? En hoe doet hij of zij dat? Laat hieronder je antwoord achter.

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter