Nadal – De beste tennisser aller tijden?

Nadal of Federer de GOAT

Beste Roger Federer-fan. Denk aub goed na voordat je dit artikel leest. En als je de moeite neemt om het hele artikel te lezen, dan ben ik erg benieuwd naar de interessante reacties die je hieronder waarschijnlijk achter zal laten.

Nadal of Federer

Ten eerste wil ik Roger feliciteren met zijn zevende titel op het grastoernooi in Halle. Roger is een beest op grasbanen en ik ben er zeker van dat hij gaat schitteren op Wimbledon 2014. Mijn ultieme droom is dan ook dat hij op zondag 6 juli de trofee van Wimbledon in ontvangst mag nemen. En hoe geweldig zou het zijn als hij in de finale gaat spelen tegen zijn grootste rivaal Rafael Nadal? Ik hoop dat de tennisgoden mijn droom uit laten komen en zorgen voor deze geweldige finale op het mooiste en grootste grastoernooi ter wereld.

Onlangs won Nadal Roland Garros voor de negende keer in zijn carrière. Na zijn masterclass tegen Djokovic in de finale, begon de GOAT discussie opnieuw. GOAT staat in het Engels voor Greatest Of All Times. Deze discussie gaat dus over wie is de beste speler aller tijden is, Nadal of toch Federer.

Wie is de beste aller tijden?

De Federer-fans vinden natuurlijk dat hun held de grootste aller tijden is, aangezien hij de meeste Grand Slam toernooien won en de meeste weken doorbracht op de eerste plaats op de wereldranglijst. De laatste jaren heeft ‘The FedExpress’ het echter moeilijker, waardoor vele Nadal zien als de beste tennisser ooit.

En misschien is ‘Rafa’ ook wel de beste tennisser ooit. De 28-jarige Spanjaard heeft een positief head-to-head saldo tegen Federer, namelijk 23-10. Daarnaast heeft hij een saldo van negen overwinningen tegenover twee nederlagen tegen Federer op Grand Slam toernooien, de grootste tennisevenementen waar spelers op actief zijn.

Daarnaast heeft Nadal ieder ‘Slam’ toernooi, op de Australian Open na, minimaal twee keer gewonnen (alleen Mats Wilander is dit ook gelukt) en hij won een gouden medaille op de Olympische Spelen. Tel daarbij ook zijn record aantal van 27 titels op Masters-toernooien, wat zware toernooien zijn aangezien je de beste spelers moet verslaan in één week.

Ten slotte heeft Nadal een positief head-to-head record tegen iedere speler in de top 30. In de meeste partijen domineerde hij en gaf hij zijn tegenstander geen enkele kans op de overwinning. ‘Rafa’ blinkt ook uit in mentaal opzicht en haalt het beste spel in zich naar boven op cruciale momenten.

De legendarische Andre Agassi mengde zich de afgelopen maanden ook in deze discussie. De Amerikaan vindt dat Nadal nu speelt tegen meer toppers dan Federer in de tijd dat hij het herentennis domineerde. Nadal speelt tegen spelers als Djokovic, Federer, Murray, Del Potro en andere toppers. Federer kende in zijn tijdperk alleen spelers als Roddick en Hewitt.

Conclusie

Met al deze statistieken in het voordeel van Nadal probeer ik niet Federer’s prestaties in een minder daglicht te zetten. Zijn bijdrage in de tenniswereld is en blijft geweldig. Wanneer hij een gelijke head-to-head stand had met Nadal, zou ik deze discussie met jullie ook nooit zijn begonnen. Maar wanneer je alle head-to-head records combineert met alle prestaties in de grote toernooien, kan je niet anders dan zeggen dat Nadal de beste tennisser aller tijden is, op dit moment.

Ik ben erg benieuwd of je het met me eens bent. Laat gerust hieronder een reactie achter.

Labels:,

Trackback van jouw site.

Reacties (6)

Laat een reactie achter

 • Menno

  |

  WTA!! Je bedoelt ATP.

  Reply

 • Ajdin Kolonic

  |

  Dank voor je reactie Bob. De situatie is inderdaad anders ten opzichte van de tijd waarop Casper dit artikel geschreven heeft. Maar het mooie is dat ook Nadal nu volledig terug in form is, samen met Federer. Een prachtig tijdperk voor tennis, en dus ook voor alle liefhebbers van tennis.

  Reply

 • Bob

  |

  Dit verhaal klopt als je het over gravel hebt. Voor nu gaat een 35 jaar oude Federer dit jaar de oudste nummer 1 ooit worden. En dat gaat niemand hem na doen. 19 GS titels and counting. Maar het belangrijkste argument is het eindejaarstoernooi waar de beste 8 van de wereld aan mee doen Hoe vaak heeft Nadal dat gewonnen ..0 keer en dat is te weinig voor Een beste tennisser ooit

  Reply

 • Wilfred Luijckx

  |

  Beste,

  ik probeer dit soort discussies altijd te voeren op basis van feiten en cijfers. Ik heb in mijn boek “Top 100 van het Tennis” met een puntentelling een objectieve ranglijst samengesteld met de beste tennissers ooit. Hierbij staat Federer bij de mannen op de hoogste trede en Nadal op nummer zes.

  Reply

 • dom

  |

  beste plaatser,

  er kloppen dingen niet in je verhaal want in de tijd van roger fereder zijn tijd
  had je spelers zoals andre aggasi en pete sampras
  bovendien heeft roger fereder veel records oa de meeste keer kwart en halfe finale gespeeld en record wta toernooien gewonnen als je de grasndslams en wta titwels bij elkaar op gaat tellen heeft roger fereder bijna 2x zoveel titels

  Reply