Nadal weet niet of hij terugkeert op oude topniveau

Rafael Nadal was de afgelopen twee graveltoernooi in Rio de Janeiro en Buenos Aires steeds de gedoodverfde favoriet. Op het Rio Open verloor hij zijn eerste halve finale op gravel sinds 2003, maar in Buenos Aires maakte ‘Rafa’ zijn favorietenrol wel waar. Toch kijken veel tennisliefhebbers schokkend terug op zijn reactie na zijn verloren wedstrijd in Rio de Janeiro.

Na zijn nederlaag tegen Fabio Fognini, een Italiaan waar hij tot dusver nog nooit van verloor, verklaarde de nummer drie van de wereld dat hij niet verwacht ooit nog terug te keren op zijn oude topniveau. Hij kreeg zelfs last van een krampaanval, iets wat voor zijn fysiek vrij ongebruikelijk is.

Ik weet niet of ik het niveau van de oude Rafael Nadal ooit nog ga halen, maar ik ga er wel alles aan doen om dat te bereiken, aldus de negenvoudig winnaar van Roland Garros. Het is moeilijk om positief terug te kijken naar het jaar 2014. Ik bereikte weliswaar de finale van de Australian Open en won Roland Garros, maar ik kreeg ook te maken met veel blessures.

Nadal nog altijd erg gemotiveerd

Ondanks alle tegenslagen liet Nadal ook weten dat hij nog altijd de motivatie heeft om terug te keren naar de nummer één positie. De Spanjaard heeft in de gravelmaanden weliswaar veel punten te verdedigen, maar niemand sluit uit dat hij aan het eind van het jaar weer de koppositie heeft veroverd. Wel zal hij zorgvuldiger zijn in het kiezen van de toernooien waar hij in actie komt.

De motivatie om de beste te willen zijn heb ik nog steeds iedere dag, maar het is in de loop der jaren wel wat veranderd. In 2005 was alles nog nieuw voor me en nu weet ik wat ik kan verwachten. Ik heb zeven zware maanden achter de rug, maar wil de verloren tijd graag inhalen. Sinds mijn knieblessures in 2012 en 2013 wil ik zoveel mogelijk op gravel spelen, deze ondergrond is namelijk het beste voor mijn spel en voor mijn lichaam.
Heeft de verliespartij tegen Fognini een impact op het zelfvertrouwen en motivatie van Nadal. Hij lijkt realistisch te zijn maar is nog steeds gemotiveerd zoals altijd. Ik geloof dat zijn zelfvertrouwen niet wankelt. Veel spelers, inclusief de meeste toppers, vinden dat zelfvertrouwen afhankelijk is van winst of verlies. Dit is inderdaad waar, maar alleen als je er zelf in gelooft. Mentaal sterke spelers, hard-werkende spelers die hun zelfvertrouwen putten uit hun voorbereiding en het geloof in eigen mogelijkheden, spelers zoals Nadal, laten hun zelfvertrouwen niet wankelen door één of zelfs een aantal verliespartijen. Lees hier meer over zelfvertrouwen in tennis.

Labels:,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter