Rafael Nadal of Novak Djokovic

Slim Tennis Djokovic of Nadal

Na het verlies van Roger Federer tegen zijn landgenoot Stan Wawrinka zijn alle ogen weer gericht op de grote partij van morgen, Novak Djokovic tegen Rafael Nadal! Wat een lekkere aanbod op het menu voor woensdag. Nadal tegen Djokovic in de kwartfinale van Roland Garros. Geweldig.

De 28-jarige Nadal zou natuurlijk de gedoodverfde favoriet moeten zijn. Hij heeft immers maar 1 wedstrijd ooit verloren op Roland Garros. Maar Djokovic lijkt dit jaar niet te stoppen. Hij heeft in Monte Carlo opnieuw een record verbroken als eerste speler ooit die de eerste drie ATP 1000-toernooien op zijn naam wist te schrijven (Indian Wells, Miami, en Monte Carlo).

Vorig jaar hebben deze twee titanen van tennis tegenover elkaar gestaan in de finale van Roland Garros, en velen dachten toen dat Djokovic de koning van Gravel zou onttronen. Maar Nadal hield zijn grond en trok de overwinning in 4 lange sets.

In die wedstrijd wankelde Djokovic mentaal onder de druk van Nadal’s forehand. 85% van de winners van Nadal waren forehands gericht naar Djokovic’s forehand. Djokovic leek die wedstrijd vooral mentaal van slag en maakt meer onnodige fouten dan gewoonlijk.

Gaat dit weer gebeuren?

Novak Djokovic

Reken er niet op! Djokovic speelt dit jaar beter dan vorig jaar, en misschien zelfs beter dan in zijn wonderjaar 2011. Ook zijn mentaliteit is anders dit jaar. Hij is rustiger en meer zelfverzekerd.

Het gaat sportief en privé erg goed met me, aldus Djokovic op de website van ATP World Tours. Ik win veel toernooien en ben ook vader geworden. Ik vraag mezelf ook regelmatig af wat ik nog graag in mijn leven wil bereiken. Wat ik in ieder geval zeker weet is dat ik erg dankbaar ben voor alles wat ik al heb bereikt.

Rafael Nadal

Aan de andere kant, heeft Nadal zijn slechtste gravel seizoen ooit gehad in de aanloop naar de Franse Open en is teruggezakt naar een ongehoord nummer 6 van de wereld. Hij zag eruit als een gewone sterveling tegen vele spelers voor het eerst keer in zijn carrière.

Zijn magie lijkt wel terug te zijn hier in Parijs, nu hij zo dominant is geweest in al zijn wedstrijden tot nu toe. Bovendien heeft Nadal nog steeds een mentaal voordeel op Djokovic aangezien Djokovic nooit van hem gewonnen heeft op Roland Garros. Deze kwartfinale zal ook plaats vinden op Court Philippe Chatrier wat ook in het voordeel van Nadal is. Deze baan heeft namelijk ongekend veel ruimte achterin en aan de zijkanten van de baan. Deze extra ruimte geeft Nadal meer kans om de rally te verlengen en Djokovic te dwingen steeds scherper te spelen, met kans op meer fouten natuurlijk.

De kwartfinale wedstrijd van het jaar

Djokovic met een 26-match winning streak. Nog geen set verloren op Roland Garros dit jaar. Nadal die zijn magie en zelfvertrouwen lijkt te hervinden. 1 set maar verloren tot nu toe. Djokovic, misschien de enige man die het Nadal ook van zijn backhand kant moeilijk kan maken. Hij neemt zijn backhand zo vroeg en kan deze makkelijk zowel kort cross als rechtdoor plaatsen. Nadal die tegenwoordig zelfs met zijn backhand veel winners slaat, laat staan de verwoestende inside out forehand die vorig jaar Djokovic misschien wel de Grand Slam heeft gekost.

Dit is één van die wedstrijden die belangrijke historische consequenties kan hebben. Als Nadal wint en verder gaat om deze Grand Slam te pakken, zal hij het toernooi een ongekende 10 keer hebben gewonnen. Dit zet hem een stap dichter bij het breken van Federer’s all-time Grand Slam record.

Als Djokovic prevaleert boven Nadal en de titel wint, brengt hij zijn carrière op een ander niveau. De felbegeerde Grand Slam die hij dan voor het eerst zou winnen, zou hem plaatsen op een gelijke niveau met de grootste namen in de tennissport. Plus, hij zal halverwege de kalender Grand Slam van dit jaar zijn!

Voorspelling

Het is moeilijk om in te gaan tegen de Koning van Gravel, maar dit is het jaar dat hij onttroond zal worden, door de huidige koning van Tennis. Djokovic in 4 sets. Geniet van de wedstrijd iedereen!

Wat denken jullie? Djokovic of Nadal? Laat hieronder een reactie achter!

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter