Rafael Nadal: het roemruchtige leven van een tennislegende

We kennen Rafael Nadal allemaal van zijn prestaties tijdens Roland Garros, waar hij in juni vorig jaar voor de 9e keer een overwinning wist te behalen. Daarmee heeft Rafa een wereldrecord neergezet en momenteel staat hij in de lijst van de ATP op de 3e plek van beste tennissers ter wereld; net na Djokovic en Federer.

Rafael Nadal wordt door velen gezien als de beste tennisser aller tijden, maar aanhangers van kamp Federer zullen dit betwisten natuurlijk. Ook met Novak Djokovic voert de Spanjaard al lange tijd een tweestrijd. Djokovic en Rafa zijn de twee tennissers die het vaakst tegenover elkaar hebben gestaan in de Open era (maarliefst 42 keer). Hoe dan ook; Rafael Nadal is een bijzondere speler met een opmerkelijk talent. We nemen een duik in de dynamische carrière van een levende legende.

Sport zit in zijn bloed

The King of Gravel, zoals Nadal ook wel wordt genoemd vanwege zijn uitmuntende prestaties op deze ondergrond, wordt op 3 juni 1986 geboren op het Spaanse eiland Mallorca als zoon van de zakenman Sebastina Nadal en huisvrouw Ana Maria Parera. De Nadals kennen een langere sportgeschiedenis in hun familie want zijn oom Miguel Nadal is de bekende voetbalprof die heeft gespeeld voor FC Barca en het Spaanse nationale elftal.

Zijn andere oom, Toni Nadal, had al gauw door dat de jonge Spanjaard een bijzonder talent heeft voor tennis en sinds Rafael 3 was heeft hij hem persoonlijk gecoacht en doet dit nog tot op de dag van vandaag. Rafael, die zowel links- als rechtshandig kan spelen, is vroeger door zijn oom aangemoedigd om zich toch volledig op het linkshandige spel te concentreren vanwege het natuurlijke voordeel t.o.v. andere spelers. Een tactische beslissing die succesvol heeft uitgepakt. Toni steunt zijn neef door dik en dun maar heeft onlangs ook toegegeven dat hij vindt dat Roger Federer de beste speler aller tijden is: Federer heeft 17 Grand Slams gewonnen, Rafa 14. Federer was 5 jaar de nummer 1 van de wereld, Rafa 3 jaar. Cijfers liegen niet.

Rafael Nadal(foto bron: https://www.flickr.com/photos/la_bretagne_a_paris/7298735688)

Carrièreboost

Toen Nadal op 15 jarige leeftijd meedeed aan de belangrijke wedstrijden van de ITF en een jaar later in de finale stond van Wimbledon, trok hij flink de aandacht in de tenniswereld. Het jaar erop versloeg hij zijn rivaal Federer en won het jaar erop voor het eerste Roland Garros. Niemand kon nu nog om Rafa heen. 2006 was een minder jaar vanwege een voetblessure maar hij wist later dat jaar alsnog de halve finale van de US Open te bereiken. Hier nam hij het wederom op tegen Federer maar hij eindigde als nummer 2.

De jaren die daarop volgende kende een aantal ups en downs en hij stond uiteindelijk in 2007 wederom op de baan tegen Federer; dit keer in de finale van Wimbledon maar verloor de 5e set van een meer beheerste Federer. Hoewel hij in 2008 niet de finale van de Australian Open wist te winnen, won hij in 2008 wel voor het eerste de finale van Wimbledon. Deze match tegen (wie anders!) Federer wordt door vele gezien als de ‘wedstrijd der wedstrijden’ en leverde Nadal uiteindelijk de 1e plek op de tennis wereldranglijst op. Federer had de afgelopen 4 jaren deze positie hardnekkig vast weten te houden maar moest de titel nu toch afstaan aan Nadal. In dit glansrijke jaar stond Rafa ook voor het eerst in de halve finale van de US Open maar sloot het jaar wat minder af wegens een nieuwe blessure. Het rijtje met prijzen dat Nadal tot nu toe heeft behaald liegt er echter niet om:

  • 2003 – ATP Nieuwkomer van het jaar
  • 2005 – ATP Most Improved Player
  • 2008 – ATP Player of the Year
  • 2010 – Stefan Edberg Sport Award
  • 2010 – ATP Speler van het jaar
  • 2011 – Arthur Ashe Humanitarian of the Year
  • 2013 – ATP Beste comeback van het jaar
  • 2013 – ATP Speler van het jaar

Techniek

Rafael Nadal wordt wereldwijd bestempeld als de beste gravelspeler aller tijden. Ook de unieke manier waarop hij zijn fore- en backhand een flinke dosis topspin kan geven, heeft hem door de jaren heen veel overwinningen bezorgd. Samen met Toni werkt hij voortdurend aan het verbeteren van zijn techniek, spelinzicht en fysieke uithoudingsvermogen. Rafa is daarnaast in zijn vrije tijd veel bezig met fitness en conditiesporten om zijn lichaam in topconditie te houden.

Rafa-techniek(Foto bron: https://www.flickr.com/photos/43555660@N00/5801284454)

Rituelen

In een eerder artikel hebben we al uitvoerig aandacht besteed aan het bijgeloof in tennis en net als veel andere tennissers staat Rafael Nadal ook bekend om zijn rituelen. Hij lijkt er in te geloven dat het keurig neerzetten van zijn 2 flesjes water bij de bank geluk zal brengen, net als het gravel van de baseline vegen, het gelijkmatig optrekken van zijn sokken voor het opstaan en het minder charmante vertoon waarbij hij zijn ondergoed uit zijn achterwerk trekt. Rituelen helpen de Spanjaard om geconcentreerd te blijven, indirect ook zijn zelfvertrouwen te vergroten en het biedt daarnaast ook enige afleiding wanneer hij prestatiedruk voelt.

Multi-talent: van tennis naar poker

Naast tennissen speelt Nadal ook graag een potje poker. Nadal is van nature enorm competitief en in zijn vrije tijd vervult hij die drang met poker. Op de baan is het lezen van de tegenstander bijvoorbeeld een erg belangrijk element en Rafa staat bekend om zijn uitzonderlijke skills op die gebied. Het gaat echter niet alleen om de tactische keuzes maar ook om het lezen en beoordelen van de mentale reacties en momentum. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zo geniet van poker want hij kan zijn kwaliteiten hierin optimaal benutten. Leuk weetje: ook Boris Becker en stervoetballer Ronaldo zijn fervent pokerspelers.

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

Laat een reactie achter