Roland Garros – gravel tennis

Roland GarrosDe tennissport wordt gespeeld op diverse ondergronden. Door het tennisseizoen heen speelt de top van de wereld op veel verschillende baansoorten, denk hierbij aan hardcourt, gras en gravel. Nu het gravelseizoen, met Roland Garros als hoogtepunt, gaat beginnen, is het verstandig om hier dieper op in te gaan. Het spel op gravel vereist namelijk veel geduld. De ondergrond gravel bestaat uit gemalen baksteen en is meestal roodachtig van kleur. Een enkele keer wordt er ook getennist op zwart of blauw gravel. De belangrijkste eigenschap van gravel is dat het erg traag is. Dat wil zeggen dat wanneer de bal stuit op deze ondergrond, de bal veel tijd nodig heeft voor de volgende stuit. De oorzaak hiervan is de hoge stuit die de bal maakt, in tegenstelling tot hardcourt- en grasbanen. Het bekendste toernooi waar op gravel wordt gespeeld is Roland Garros Tennis, het Grand Slam toernooi dat in mei gehouden wordt in de Franse hoofdstad Parijs.

Het spel op gravel

Het spel op gravel is totaal anders dan op gras of hardcourt. Doordat de baansoort trager is heeft de tegenstander meer tijd om zijn slag voor te bereiden. Vaak zien we op gravel dan ook langere rally’s. Bepaalde speltypen, zoals hardhitters en service-volley spelers komen minder goed uit de verf op gravel. Door de trage baan komen zij vaak in de problemen, omdat ze de tegenstanders minder goed onder druk kunnen zetten en hun harde slagen met minder snelheid doorkomen. Tennissen op gravel vereist veel loopvermogen, tactisch inzicht en technische vaardigheid wat betreft je tennisslagen. Veel spelers maken op gravel gebruik van topspin in hun slagen. Als je met topspin slaat, stuitert de bal nog hoger op en daarnaast schiet de bal ook ineens door. Om deze reden wordt de tegenstander verder naar achter gedrukt, waardoor je het punt bijvoorbeeld met een dropshot af kunt maken. Je moet welrekening houden met de hogere stuit van een dropshot, waardoor je er alleen van gebruik moet maken als de tegenstander achterin de baan staat.

Roland Garros gravelbijters

Vaak zie je dat echte gravelbijters afkomstig zijn uit zuidelijke landen, zoals Spanje, Braziliƫ en Argentiniƫ. In deze landen wordt er vanwege het goede weer veel getennist op gravel. Deze tennissers beschikken vaak over een enorm loopvermogen en brengen vrijwel iedere bal terug. Voorbeelden hiervan zijn de Roland Garros winnaars Gustavo Kuerten, Juan Carlos Ferrero en Rafael Nadal. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van de Roland Garros, kijk dan op http://www.grandslamtoernooi.nl

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter