Supporters langs de kant: irritant of een helpende hand?

Tennis Supporters

Supporters die je staan aan te moedigen tijdens de wedstrijd kunnen je net dat ene steuntje in de rug geven. Ze kunnen als emotionele buffer tegen negatieve emoties dienen wanneer het even tegen zit op de baan. Het hebben van supporters kan goed zijn voor je zelfvertrouwen. Helaas heeft niet iedereen hier profijt van en geldt dit niet in iedere situatie. Wat is de valkuil? En wie hebben er het meest last van?

Gevolgen van supporters langs de kant

Spelers vinden het over het algemeen vaak leuk wanneer er supporters staan mee te kijken tijdens de wedstrijd, maar het wordt lang niet altijd geassocieerd met een beter resultaat. Supporters kunnen hoge verwachtingen hebben van de spelers waardoor het alleen maar moeilijker kan lijken voor een speler zijn of haar doel te bereiken.

Door het oplettende oog van de supporter(s) kan een speler bewuster worden van zichzelf en zijn of haar spel. Zelfbewustzijn kan zorgen voor een verhoogde concentratie op het eigen spel, maar kan bij spelers met weinig zelfvertrouwen ook leiden tot het dichtklappen van de speler. Daarnaast is een speler soms angstiger tijdens de wedstrijd wanneer er supporters aan de kant zitten mee te kijken.

Persoonlijke verschillen en supporters

Voor de één kunnen supporters een boost zijn voor het zelfvertrouwen, maar voor de ander is het verstandiger om de aanmoedigingsploeg thuis te laten. Supporters langs de kant van spelers die weinig vertrouwen hebben in het feit dat ze succesvol kunnen zijn, kunnen zelfs negatieve effecten hebben op de prestaties. Dit komt doordat de druk voor de spelers om goed te presteren hoger wordt.

Uit ander onderzoek dat is gedaan bij tafeltennis, blijkt dat de prestatie van extraverte personen wordt verbeterd wanneer er supporters aanwezig zijn, terwijl de prestatie van introverte mensen juist aanzienlijk afnamen. De mindere prestatie van de introverten kan worden veroorzaakt door een te hoog stressniveau, maar ook doordat ze worden afgeleid door het publiek.

Omgaan met de negatieve effecten van supporters

Merk je dat je zelf minder presteert wanneer er supporters aanwezig zijn? Wees gerust. Er zijn manieren om hiermee te leren omgaan. Een goede voorbereiding voor een wedstrijd kan spelers bijvoorbeeld helpen om met de druk van supporters om te gaan.

  • In de voorbereiding kun je voor jezelf bedenken welke acties je gaat ondernemen wanneer je merkt dat je door het publiek bent afgeleid.
  • Het gebruiken van ademhalingstechnieken kan helpen om de aandacht terug te brengen naar jezelf.
  • Een andere manier om de aandacht te verleggen is het gebruik van een bepaald woord dat je herinnert aan jouw taak. Dit kan een bepaald woord zijn (bijvoorbeeld anticiperen) dat je telkens in de trainingen en in wedstrijden voor jezelf opnoemt en herhaalt om de concentratie te behouden.
  • Daarnaast is het soms ook een kwestie van tijd om te wennen aan supporters langs de kant. Spelers leren ervan om met de negatieve effecten van supporters om te gaan door ervaring.

    Heb jij een goede manier voor jezelf bedacht om met de druk van supporters langs de kant van de baan om te gaan? Deel het met ons! Laat hieronder een reactie achter.

    Trackback van jouw site.

    Laat een reactie achter