Tennistip nr. 36 – Tactiek begint bij intensiteitscontrole

Tactiek en Intensiteit - Slim Tennis

Een aantal jaren geleden was ik in Slovenië om een ITF 35+ toernooi te spelen. Daar kwam ik een trainer tegen die met een getalenteerd meisje van 14 werkte. Hij vertelde me dat ze moeite had om balans te vinden in de intensiteit waarmee ze de bal sloeg, en dat haar tactiek er onder leed.

De dag erop heb ik een setje gespeeld met dit talentje, op dat moment nummer 1 van Slovenië t/m 14 jaar. Ze kon tennissen, daar was geen twijfel over. Haar tactiek was echter compleet eenzijdig. Het was alles of niks. Alles minder dan de bal voluit rammen leek voor haar onacceptabel.

Ze had te veel power voor de meeste van haar tegenstandsters, en won meestal. Maar ze worstelde met de paar speelsters die haar vaart aan konden. Immers, ze had maar een enkele tactiek. Wat haar geval nog moeilijker maakte was dat ze vrij snel gefrustreerd raakte wanneer niet alles perfect ging. En gezien haar riskante spel maakte ze regelmatig fouten en liet veel emotie zien op de baan als reactie daarop.

Balans in intensiteit

Veel jonge spelers hebben moeite om de juiste balans te vinden in hun intensiteit op de tennisbaan. Als jij ook moeite hebt om vaart af te wisselen met slim en schakend spelen, dan is het de moeite waar om stil te staan bij je intensiteit op de baan.

Spelers die hun intensiteit kunnen controleren slaan niet elke bal roekeloos hard. Ze spelen agressief, plaatsen de bal diep en houden hun tegenstander achter de baseline. Maar wanneer het niet lekker gaat bijvoorbeeld, zijn ze ook in staat om die intensiteit te verhogen of te verlagen.

Spelers die meer dan een enkele tennis tactiek beheersen, hebben controle over de intensiteit waarmee ze spelen. Deze spelers weten precies wat ze doen. Er is een bedoeling achter elke slag en die bedoelingen zijn ook binnen het kunnen van die spelers. Ze gaan niet voor shots die ze nog niet beheersen. Ze passen de slagen toe die ze beheersen, en doen dit in de juiste spelsituatie.

Zonder beheersing geen tactiek

Toen ik met het Sloveense talentje ging praten, kwamen we snel tot conclusie dat ze in simpele zwart-wit termen nadacht over tactiek. We spraken ook over haar angst om niet op haar top te spelen en wat dit betekende voor haar. Zoals je je kan voorstellen, was ze trots op hoe goed ze eigenlijk in staat was te spelen wanneer ze voor elke shot voluit ging. Ze genoot ook van het lof dat ze van andere mensen kreeg over haar agressieve spel. Om dit allemaal op te geven was natuurlijk niet een aantrekkelijk gedachte voor haar.

Samen bedachten we een simpel plan om aan haar backhand arsenaal nog 2 variërende shots toe te voegen. Een hoge verdedigende spin cross backhand en een verrassende backhand drop shot. De opdracht was dat ze voor elke shot een specifieke spelsituatie zoekt wanneer ze deze kan toepassen.

Maanden later hoorde ik van haar trainer dat het met wat doorzetten in de training wel degelijk gelukt is om het spel van dit meisje te verrijken. Sterker nog, hij gaf aan dat ze ook aan de forehand kant meer varieert. Hij was tevreden en vertelde dat ze steeds beter in staat was om haar tactiek aan te passen wanneer nodig.

Belang van intensiteitscontrole

Het is belangrijk om de voordelen in te zien van het reguleren van je intensiteit. Intensiteitscontrole stelt je in staat om je tactiek aan te passen en een oplossing te vinden in wedstrijden die moeilijk gaan. Lees nogmaals na hoe makkelijk het kan zijn om je intensiteit te controleren in de Slim Tennistip nr. 17 – Manage je intensiteit.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter