Motivatie bij tennis: Rol van Dopamine

Cognitieve neurowetenschappers zeggen dat mensen in het bedrijfsleven vaak ongemotiveerd zijn omdat bedrijven geen doeltreffende toetsings- en beloningssysteem in plaats hebben. In dit artikel relateer ik de motivatietheorie├źn en tips uit het bedrijfsleven aan ontwikkeling van tennisspelers.

De motivatie en beloningssystemen in de hersenen kunnen ons helpen begrijpen wat spelers drijft om te gaan van slecht naar goed, van goed naar beter en van beter naar briljant.

Motivatie door dopamine-gestimuleerde omgevingen

Dopamine is een van de chemische stoffen in de hersenen die voor plezier zorgt. In een experiment, bood gedragsneurowetenschapper, John Salamone, ratten een keuze tussen aan de ene kant een stapel met voedsel waar de ratten zonder obstakels bij konden, en aan de andere kant een stapel met voedsel dat twee keer zo groot was maar achter een klein hekje zat. Ratten met verlaagde niveaus van dopamine kozen bijna altijd voor de makkelijke uitweg, namelijk de kleine stapel voedsel, in plaats van het springen over het hek voor een grotere beloning.

Dus wat betekent dit voor de motivatie van tennisspelers? Als tennisspelers zich in een gelukkige dopamine-gestimulerende omgeving bevinden, dan zullen ze ook meer gemotiveerd zijn om de extra stap te zetten en bijvoorbeeld harder te trainen of zich op een andere manier in te zetten voor hun ontwikkeling en doelen.

Doelen stellen

Door het stellen van doelen en het verkrijgen van frequente positieve feedback tijdens de verwezenlijking van deze doelen, zal dopamine stromen. Ongeacht of je een kind bent dat net met tennis begint, of een ATP top-10 speler, feit is dat we ons allemaal goed willen voelen over onszelf. We willen slagen in een taak en we moeten beloond worden om te werken op ons best. Het klopt wel dat we bepaalde persoonlijkheidskarakteristieken moeten hebben om te kunnen volharden en het werk af te maken, zelfs wanneer het saai of moeilijk is; maar ook dit kun je stimuleren en ontwikkelen.

Doelen stellen is erg belangrijk voor motivatie bij tennis. Door tijd te nemen om uit te vinden wat de persoonlijke doelen zijn van een speler, wordt de taak voor jou als tennisouder of -trainer veel makkelijker. Je zult hem/haar veel beter kunnen motiveren om te streven naar wat hij/zij echt wil. Zorg er wel voor dat je de speler zelf betrekt bij het stellen van zijn/haar doelen, want alleen dan voelen die doelen ook echt als zijnde van hem/haar.

Hoe zorg je voor dopamine-geladen motivatie?

  • STAP 1
    Ben je een tennisouder of -trainer, neem de tijd om de motivatie van je kind of speler te begrijpen. En wil je jezelf motiveren, neem dan de tijd om goed te begrijpen waarom je tennist, wat precies het plezier is dat je uit tennis haalt en indien relevant ook wat je wilt bereiken.
  • STAP 2
    De antwoorden op de vragen van stap 1 zijn maar het begin. De uitdaging is om deze motivatiebronnen te vertalen naar dagelijkse, concrete, procesgerelateerde doelen. In andere woorden, wat moet je vandaag, morgen, en week in week uit doen om je grote doel te bereiken?
  • STAP 3
    Beloon (jezelf voor) de dagelijkse inzet met betrekking tot de kleine doelen uit stap 2. Wees creatief met beloningen. We zijn allemaal anders en de beloning moet persoonafhankelijk zijn. Varieer het van een klop op de schouder tot aan geld. En onderschat zeker niet de kracht van positieve terugkoppeling als beloning.

Heb je een specifieke uitdaging over hoe je een speler of jezelf het beste kan motiveren, laat het ons weten. Stel je vraag hieronder…

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter