Tennis tactiek en leerstijl (aanpakgedrag)

Slim Tennis Tactiek

In artikel 2 bespraken we de vier verschillende speltypen: de afwachtende baseliner, de dwingende baseliner, de veelzijdige speler en de voorwaartse speler. Welke speelstijl past het best bij jouw karakter?

Leerstijlen

We onderscheiden vier soorten leerstijlen (aanpakgedrag):

  • 1. Doeners. Niet lullen/nadenken maar poetsen. Ze zijn vaak talentvol, en veel gaat vanzelf.
  • 2. Voelers. Mijn service voelt niet lekker vandaag. Beleving is belangrijk voor ze.
  • 3. Dromers. Laten het op zich af komen, laten het gebeuren.
  • 4. Denkers. Willen eerst precies weten hoe de tegenstander speelt. Willen ook weten waarom ze iets op een bepaalde manier moeten leren. Werken planmatig.

Elke speler zal anders tennis leren en spelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zeer jonge spelers of 55+ spelers. Denk aan het verschil in hun motivatie. De een doet veel gevoelsmatig, terwijl de ander een duidelijk plan heeft en zich daar ook aan houdt. De ene speler vindt het heerlijk om te doen wat hem invalt, kiest vaak voor onverwachte, creatieve oplossingen en is vrij onvoorspelbaar. Terwijl de ander de tegenstander wil analyseren, planmatig wil werken, en zich ook aan zijn plan houdt (discipline).

Met een plan spelen is prima, maar enige flexibiliteit is geboden. Teveel denken kan blokkeren; een wedstrijd wordt dan ‘stuk’ geanalyseerd. Het omgaan met tactiek zal per speler verschillen. Onze Tennis Tactiek Tip 1 gaf aan dat je karakter je plezier in je sport bepaalt. Daarnaast haal je ook veel plezier uit een goed doordachte strategie (speelplan). Deze beide zaken beschrijven de onderste twee lagen van de TACTISCHE PYRAMIDE.

De koppeling in deze serie, tussen het toepassen van Tennis Tactiek in een wedstrijd en het leren en trainen ervan in de tennistraining, is bedoeld om je continu duidelijk maken dat je alleen als je functioneel traint een tactisch sterkere speler kunt worden. Regelmatig wedstrijden spelen is dan natuurlijk nodig om daarin ervaring op te doen.

Tennis tactiek functioneel trainen

In de Tennisopleiding wordt de laatste jaren steeds functioneler, of doelgerichter getraind. Dat houdt in dat je de bal steeds naar een vooraf bedacht gebied op de baan speelt. In een wedstrijd kan dit een zwak punt van je tegenstander zijn, bijvoorbeeld een slagtechniek (backhand) of beweeglijkheid (voetenwerk). Je kunt hier op trainen! We spreken dan over spelen met een bedoeling, of het nemen van beslissingen.

De Tennishandeling

Wanneer we spreken over een Tennishandeling, dan bedoelen we elke doelgerichte tennisbeweging. Elke tennishandeling bestaat uit respectievelijk:

  • 1. Waarnemen. Iets echt goed in de gaten hebben, bijvoorbeeld hoe moeilijk komt de bal aan.
  • 2. Beslissen. Elke bal met een bedoeling ergens naar toe spelen, met daarbij uiteindelijk de kans per punt/bal te beslissen waarheen.
  • 3. Uitvoeren. Dit is de Techniek, zowel slag- als looptechniek.
  • 4. Terugkoppelen. Ook wel evalueren genoemd. Lukten mijn keuzes regelmatig?

De Uitvoeringsfase (fase 3), ook wel TECHNIEK genoemd, is de fase van het DOEN. Hier gaan we het onder andere in het volgende Artikel uitgebreider over hebben. Tevens krijg je dan een schema, waarin het hele spel en alle voorkomende aspecten duidelijk geordend staat aangegeven, als HANDLEIDING voor jouw persoonlijke TACTISCHE ontwikkeling.

Tennistactiek trainingstips

Tennis Tactiek Tip 5
Hoe leer jij het liefst? Past de werkwijze van jouw trainer hierbij? TIP: Vraag hem/haar eens het meer in jouw straatje aan te bieden zo nodig. Je kan vragen naar: beter uitleg, korter uitleg, betere toelichting van het doel, beter voordoen, meer leuke oefeningen, om het je zonder tips gewoon te laten proberen, etc.

Tennis Tactiek Tip 6
Vraag jij je tijdens een trainings-wedstrijd wel eens af hoe het komt dat je een functioneel doel niet ‘naar tevredenheid’ bereikt? Bij een oefening krijg je bijvoorbeeld slechts 1/3 van je volleys diep genoeg. TIP: Houd eens wat vaker bij hoe goed een trainingsopdracht lukt.

Tennis Tactiek Tip 7
Vertelt jouw trainer wel eens aan het begin van zijn training, wat jij aan het eind van de training BETER zal kunnen? Herken jij daarbij de mogelijkheid om zelf doelgericht (functioneel) verder te trainen? TIP: Vraag hem/haar binnenkort eens dat zo concreet mogelijk te doen?

Heb je vragen over het bovenstaande? Stel deze dan direct hieronder. Ik zal ze beantwoorden en daarmee niet alleen jou helpen, maar hopelijk ook andere spelers die op het vlak van tennis tactiek willen groeien.

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter