Tennis Tactiek: Het Startpunt

Slim Tennis Tactiek

Het tennisspel bestaat uit 4 hoofdelementen; techniek en conditie (samen het lijf) en mentaal en tactiek (samen het hoofd). Dit zogenaamde tafelmodel heeft alle vier haar poten hard nodig. Tactiek zou je daarbij kunnen beschrijven als de manier/werkwijze om een tenniswedstrijd te winnen.

Wanneer een van de 4 elementen onvoldoende meegroeit of vrijwel ontbreekt, staat de tafel ongelijk en ik hoef het effect daarvan niet uit te leggen. Deze artikelenreeks over Tennis Tactiek komt voort uit de op deze website eerder verschenen reeks Mentale Slim Tennis Tip artikelen. Hun innige verwantschap lag ten grondslag aan het idee voor deze nieuwe reeks. Hoe kun je nou logisch (tactisch) nadenken over slimmer spelen, als je nog moeite hebt je aandacht, of je emoties onder controle te houden en bijvoorbeeld amper in de gaten hebt hoe sterk je tegenstander speelt of waar hij staat?

Tactisch inzicht

Heb je tactisch inzicht van nature of is dit aan te leren? Het antwoord is dat een aantal spelers –jong en oud- tactisch talent heeft, oftewel inzicht in het spelletje. Er zijn echter ook veel tactische basisprincipes aan te leren en daar gaat het onder andere over in deze artikelenserie over tennis tactiek. Onderwerpen zoals Wie of wat bepaalt de juiste tactiek, De Sterkte-Zwakte-analyse van de tegenstander, en Hoe ontwikkel je tactisch denkvermogen zullen aan bod komen.

Tennis tactiek artikelen: Voor wie?

Tennis is een spelsport, zo gemakkelijk lijkend bij de profspeler op TV, maar tegenvallend als je er net aan begint. In het woord spel zit iets grilligs en onvoorspelbaars. Je moet namelijk best handig zijn voordat je lol beleeft aan tennis.

Natuurtalenten zullen een aantal tactische zaken wellicht snel doorhebben, maar voor de beginnende wedstrijdspeler t/m KNLTB niveau 5, zal er veel te leren, en ook uit te proberen, zijn. De grootste populatie competitiespelend Nederland, zal elk artikel reikhalzend tegemoet gaan zien.

De tactische piramide

Je karakter bepaalt uiteindelijk je speltype. Daarom staat dit aan de basis van de tactische piramide. Waarom speel jij graag tenniswedstrijden en waaruit haal jij je plezier in tennis? Ben je iemand die het niet uitmaakt of hij wint of verliest, mits hij maar lekker heeft kunnen spelen (bijvoorbeeld lekker kunnen doorslaan, of flink gelopen) of ben jij de speler die met heel veel geduld de tegenstander aan de galg wil krijgen en snelle punten juist niet zo leuk vindt?

Een uitgebreidere toelichting op de tactische piramide volgt in de komende artikelen over Tennis Tactiek. Soms zal ik verwijzen naar de Mentale artikelenreeks, omdat tactiek en mentaal elkaar nogal raken en je zo meer informatie over de mentale aspecten van een tactisch onderwerp kunt vinden.

Tennistactiek trainingstips

Elk artikel eindigt met enkele Tennis Tactiek Tips, die je bijvoorbeeld zelf met een tennismaatje kunt toepassen. En deins er niet voor terug om deze met je clubtrainer te delen. Hij of zij zal er vast ook zelf trainings-ideeën mee opdoen.

Tennis Tactiek Tip 1
Vraag je regelmatig af, waarom jij tennist en waar jij jouw plezier uit haalt. Realiseer je dat ook eens vlak voor of tijdens je wedstrijd (bijvoorbeeld aan het begin van de 2e set als je de 1e verloren hebt).

Tennis Tactiek Tip 2
Ben jij tennis-tactisch een natuurtalent of kun je nog veel leren? Train jezelf dan daarop! Speel regelmatig oefenwedstrijden en daag elkaar uit.

Schroom niet om hieronder een opmerking of vraag te plaatsen. Ik zal het direct beantwoorden en daarmee niet alleen jou helpen, maar hopelijk ook andere spelers die op het vlak van tennis tactiek nog willen groeien. – Met sportieve groet, Jos Klaassen

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter