Tennis Tip Nr. 30 – Behoud je Focus en Intensiteit op Makkelijke Ballen

Tennis Tip 30 - Behoud je Focus en Intensiteit op Makkelijke Ballen

Er zijn weinig spelers die niet worstelen of geworsteld hebben met makkelijke ballen; die ballen die je terugkrijgt na je tegenstander helemaal uitgespeeld te hebben; de ballen waar geen vaart en ook geen effect in zit, ballen die je zo graag makkelijk wil kunnen wegslaan.

En wat doen we vaak als we zo’n makkelijke bal krijgen? We focussen op de plek waar we de afmakende slag willen plaatsen. Zo erg zelfs dat we meestal veel te vroeg naar die plek ook gaan kijken. Daarnaast, zoals vaak tijdens een wedstrijd, worden we op deze momenten ook tegengewerkt door ons psychologische proces, dat moeilijk te controleren valt.

De twee grote redenen die ervoor zorgen dat we een makkelijke bal missen zijn:

 1. 1. Verlaagde intensiteit. Je ziet de hopeloze bal van je tegenstander omhoog gaan en dan zwakjes neerploffen op de servicelijn. Op dat moment schiet de gedachte je binnen: Niet missen, dit is je kans. Daarmee zet je druk op jezelf, waardoor je spieren een beetje verkrampen, je benen recht blijven, en je blik te snel van de bal af gaat, richting de plek waar je de bal wil hebben. Gevolg van dit stukje faalangst en een verminderde focus: een mishit of een bal in het net.
 2. 2. Verhoogde intensiteit. Ook in dit geval is DRUK de beginoorzaak. Op dezelfde manier zet je druk op jezelf door bewust veel belang te hechten aan het “niet missen” van de makkelijke bal. Echter, wat in dit geval volgt is een verhoging in je intensiteit – een te grote gretigheid, gecombineerd met spanning. Je focus is in dit geval prima, maar je bent onrustig en je hersens vertellen je in dit geval dat de bal extra hard aangepakt moet worden omdat er geen snelheid in zit, en omdat je de winnende shot wilt maken. Kortom, gevolg: je forceert de slag, slaat de bal te hard om er controle over te kunnen behouden, en de bal landt een paar (centi)meters uit.

Ik heb zelfs Federer zulke fouten zien maken, op Wimbledon bijvoorbeeld, tegen Nadal uiteraard. Federer serveerde, ergens tegen het einde van de set. Het was breakpoint. Hij speelt Nadal in dat punt helemaal weg. Nadal brengt een zeer zwakke backhand nog net terug. Federer loopt naar voren, verkrampt een beetje, blijft rechtop, en slaat een zielige forehand in het net.

Het gebeurt niet vaak, Federer is immers een meester in het reguleren van zijn intensiteit, zowel op kansmomenten als op makkelijke ballen. Maar ook zijn tennis focus is onderhevig aan faalangst en schommelingen in intensiteit. Je hoeft echter niet op topniveau te tennissen om een meester te worden in het reguleren van je intensiteit. Sterker nog, om een meester te worden in het onder controle houden van je intensiteit is maar een kleine verandering in je mentale instelling nodig wanneer je zo’n makkelijke bal krijgt te verwerken, en natuurlijk veel oefening.

Slim Tennis Tips om je intensiteit en focus te reguleren

 • 1. Wordt er allereerst van bewust of dit een punt van verbetering voor je is. Let erop tijdens wedstrijden. Tel de makkelijke ballen die je mist en de makkelijke ballen die je winnend wegslaat.
 • 2. Sta vervolgens stil bij de intensiteit die je hebt wanneer je lekker staat te spelen, en het gevoel hebt dat je de bal goed onder controle hebt. Let erop hoe je loopt, wat je zegt, waar je op focust en misschien zelfs waar je aan denkt.
 • 3. Oefen vervolgens om die optimale intensiteit en focus naar voren te halen zo gauw je een makkelijke bal naar je toe ziet komen.

Andere kleine tips zijn: kleine en snelle stapjes wanneer je naar de bal toe loopt, en blijf natuurlijk goed naar de bal kijken. Wanneer het je lukt om je intensiteit te behouden op makkelijke ballen, zul je merken dat zowel je intensiteit als focus gedurende de hele wedstrijd consistenter zullen zijn.

Laat ons weten wat je van deze tennis tip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (2)

Laat een reactie achter

 • Gertjan

  |

  Goede tips
  Maak zelf ook veel fouten op die ballen
  Speel fh en bh dubbelhandig en de intensiteit is vaak te hoog i.p.v. vaart gaat de bal dan langzamer
  Of ik til de bal uit of hij komt half court en ik word gepasseerd
  Bij mij gaat het wel goed als ik me concentreer op goede techniek en de slag volledig afmaken
  En uiteraard naar de bal kijken i.p.v. de plek waar je hem wilt spelen
  Dat moet je van te voren al weten
  = snel beslissen wat je gaat doen en dan rustig op techniek
  Leerpunt uit de meestal zeer zinvolle tips van je is dat ik naar een lagere intensiteit moet met behoud van concentratie en techniek
  Misschien herkennen meer spelers dit?
  Groeten,
  Gertjan

  Reply

 • alfons

  |

  zeer goede tip,zal ik oefenen,verkramp zeer vaak

  Reply