Tennis Tip Nr. 4 – Bewustwording van je Leerproces Hoort Bij je Strategie

Tennis Tip 4 Bewustwording van je Leerproces Hoort Bij je Strategie

Door onze gretigheid naar directe resultaten en/of een gebrek aan zelfbewustzijn, zien we vaak de leerkansen op langere termijn niet. Bewust zijn van je leerproces is een belangrijke stap naar het behalen van je tennisdoelen. Daarom hoort iedere serieuze speler deze tennis strategie toe te passen.

Maar wat betekent het om bewust te zijn van je leerproces, en hoe wordt je bewust? De meesten van ons verwachten direct resultaat van een bepaalde actie (1), observeren dat resultaat na die actie (2), en reageren op dat resultaat (3).

Laten we ter verduidelijking een voorbeeld van Jan en zijn service nemen:

 1. 1. Jan verwacht zijn 1ste service in te slaan,
 2. 2. Jan ziet zijn 1ste service in het net belanden,
 3. 3. Jan laat zijn hoofd hangen, en schudt teleurgesteld zijn hoofd van links naar rechts.

Niet bepaald de ideale tennis strategie. Om bewust deel te nemen in zijn leerproces zou Jan hier nog een 4de en een 5de stap aan moeten toevoegen, namelijk een bewuste waarneming van zijn reactie (4), en een bewuste aanpassende actie (5). Verdergaand met Jan’s voorbeeld, zou hij de volgende acties kunnen toevoegen:

 1. 4. Jan neemt waar dat hij fysiek en mentaal negatief reageert op het missen van zijn 1ste service,
 2. 5. Jan zorg dat hij zijn arm bewust ontspant, dat hij weer focust op de plek waar hij de service wil plaatsen en bijvoorbeeld ook dat hij zijn opgooi bijstelt.

Jij bepaalt je tennis strategie

Door op deze manier te leren hoe je aanpassingen in je spel kan maken op momenten dat het niet goed gaat, leer je in feite om te leren. Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw leerproces. En dat is maar goed ook, want niemand kan het voor jou doen.

Natuurlijk is een regelmatige mentale training nodig om je tennis strategie aan te passen. Maar wanneer je je vaker en vaker focust op wat je allemaal kan verbeteren aan je spel, dan zal je opvallen dat goede resultaten vanzelf komen, misschien wel met veel minder moeite dan ooit tevoren. Leer vooral bewust je fysieke, emotionele, en mentale reacties op de baan te observeren.

Laat ons weten wat je van deze tennistip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Wij streven ernaar om met iedere tip tennis in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Ben jij ook geïnteresseerd in de psychologie achter tennis? Lees dan één van onze andere tennistips.

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (2)

Laat een reactie achter

 • Jan

  |

  Ga zo door met de tennistips.

  Reply