Tennis Tip Nr. 31 – De Beste Tactiek Tegen Prikkers

We verliezen allemaal wel eens van een prikker, iemand die de bal alleen maar terug slaat; niet agressief speelt, maar alleen wacht totdat jij een fout maakt. Je weet dat je een betere speler bent, je verslaat zelfs spelers waarvan deze prikker verliest, en toch heb je moeite met zijn of haar spel.

Er is hoop. De meeste spelers lopen vroeg of laat tegen deze uitdaging aan. De sleutel is om tegen deze spelers, die als een muur alles langzaam en vaak hoog terugslaan, je tennis tactiek te veranderen. Je moet geduldiger worden.

Er zijn 4 soorten standaard negatieve reacties die spelers maken wanneer ze tegen prikkers spelen. Eerste twee hebben te maken met je tactiek, de derde en vierde zijn mentaal tactisch.

Tactische tennistips

 1. 1. We worden vaak gekweld door die gedachte hij/zij gaat géén fouten maken wanneer we tegen prikkers spelen. De reactie is al snel om ongeduldig te zijn en agressief het punt zelf te willen maken.
 2. TIP: Vermijd die drang om je slagen te forceren. De kans is klein dat een prikker zelf een winnende shot gaat maken. Je tactiek moet juist niet zijn om hem/haar te snel af te zijn.
 3. 2. Een andere tactische beslissing die we vaak intuïtief maken tegen prikkers is om zelf ook heel conservatief te gaan spelen en alles met marges langzaam terug te slaan.
 4. TIP: In feite worden we dan meegezogen in het spel van de tegenstander, een spel waarin hij waarschijnlijk veel beter is. Dit is niet de juiste tennis tactiek. Houd vast aan je eigen plan en je eigen wapens, laat je niet meezuigen in het prikspel van je tegenstander.

Mentale tennistips

 1. 1. Spelend tegen prikkers betekent veel fouten zelf maken. Dit is een ingrediënt voor emotionele uitbarstingen. Dit jaar (gezien vanaf het schrijven van deze tip) speelde ik competitie samen met een degelijke categorie-3 speelster die een perfect prikspelletje had, niet hard en foutloos. Het was bijna verwonderlijk hoe emotioneel haar tegenstandsters werden bij elke wedstrijd. Die emoties hielden aan zelfs na de wedstrijd en beïnvloedden ook andere teamgenoten.
 2. TIP: Niet overbodig om te benadrukken, emotionele uitbarstingen helpen geen enkele tennis tactiek. Bij competitiewedstrijden zijn de effecten nog erger, want je emotionele uitbarstingen beïnvloeden ook je teamgenoten; en dat alles terwijl je misschien wel nog 1 of 2 wedstrijden moet spelen die dag, tegen dezelfde prikkende tegenstander. Zie in Slim Tennis Tip 25 hoe je emotionele uitbarstingen kan voorkomen.
 3. 2. De grootste fout die we echter maken is wanneer we te snel opgeven, nog voordat de desbetreffende prikker ook maar één bal geslagen heeft. Ik heb wel eens spelers horen zeggen: Ik verlies altijd van prikkers. Ik kan gewoon niet winnen van dat soort spelers.
 4. TIP: Geef niet op nog voordat de wedstrijd begint. Denk niet aan de resultaten uit het verleden mocht je vaak verloren hebben van prikkers. Bereid jezelf voor op het maken van veel fouten, zie jezelf met geduld en beheersing daarop reageren. Bereid je tennis tactiek uitvoerig voor. Bereid jezelf fysiek voor om een lange wedstrijd aan te gaan. En bereid zo nodig je tas voor – neem extra shirts en sokken mee, en trek nieuwe aan in de derde set.

Kortom, forceer je slagen niet en laat je niet meezuigen in je tegenstander’s prikspel. Focus op je eigen tactiek. Wees geduldig, beheers je emoties; maar bovenal bereid jezelf voor op een moeilijke partij, aan het einde waarvan jij als winnaar van de baan zal lopen. Zie prikkers als een leuke tactische uitdaging.

Laat ons weten wat je van deze tennistip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (5)

Laat een reactie achter

 • Jos

  |

  David en Adjin,

  Volgens mij is vaak de verliezende tactiek tegen dit soort verdedigende spelers om te proberen winners te slaan uit het achterveld op die “moonballs”. Dan vind ik het vaak inderdaad de beste tactiek om zsm het net op te zoeken tegen dat soort prikkers. Je zult zien dat ze vaak ook prima verdedigende lobs kunnen slaan en dat vraagt dan extra energie om te belopen. Maar toch stug volhouden en te allen tijde niet proberen de winners uit het achterveld te slaan.

  Jos

  Reply

 • Ajdin

  |

  Mooie toevoegingen. Thanks David.. En congrats 😉

  Reply

 • David Busby

  |

  Hi Ajdin,

  Afgelopen competitie dag was het weer zo ver, ik speelde de 4e single, en ja hoor… prikker!

  Na twee jaar geen officiele wedstrijden gespeeld te hebben had ik er nogal wat moeite mee om hier wederom mee om te gaan.. iets dat me vroeger goed af ging.

  Qua tactische tip zou ik toe willen voegen: speel gevarieerd en probeer eens serve-n-volley! Iets dat een beetje dubbelaar ook vaak genoeg zal doen tijdens een dubbel op niveau, waarom niet ook tijdens een single!

  Wat je zegt: een prikker zal zelf niet zo gauw het punt scoren, zo zal een prikker dat ook niet doen tijdens een return.

  Mijn tip zou dan ook zijn, zorg dat je eerste service 80% goed is, serveer dan ook op 80% van je kunnen, loop direct op, of zorg ervoor dat je snel na één of twee slagen wisselingen aan het net staat! Aan het net kun je het punt wél winnen (een lob zal er zeker komen, maar die zal een prikker niet 10 uit 10 over je heen slaan).

  Resultaat af gelopen weekend: eerste set 6-4 verloren… op 4-4 te gehaast m’n service game willen binnen slepen en de set was weg. Vanaf de tweede set alleen maar service volley gespeeld en zijn tweede service direct aangepakt en opgelopen naar het net… 6-0 6-3 gewonnen!

  Doe er je voordeel mee!

  Groeten,

  David

  Reply

 • Ema

  |

  Dit is precies wat ik al een paar keer heb meegemaakt en altijd verlies ik ondanks dat ik beter was. Ik zou proberen om jou tip volgende keer te gebruiken.
  Hvala

  Groetjes,
  Ema

  Reply

 • jacob

  |

  Beste Ajdin,

  Ik herken het verhaal in deze tip en dit is wellicht ook mijn grootste struikelblok. Ik verlies 90% van mijn wedstrijden tegen dit soort spelers. Ik merk vooral dat ik veel risico neem en veel energie in mijn slagen gooi terwijl de ballen op precies dezelfde wijze weer terugkomen.

  Dat resulteert uiteraard in mateloze ergernis die gedurende wedstrijd alleen maar erger wordt en zich dan uit in een soort van hopeloosheid.

  Dit soort spelers hebben ook vaak een tekortkoming aan techniek. Ze hebben geen wapen dus ze brengen maar alles terug, bij veel ballen denk je van “hoe krijgt hij die bal in godsnaam terug en op wat voor een manier”.

  In ieder geval bedankt voor de tip en ik ga proberen om mezelf te verbeteren op dit vlak!

  Keep up the good work!

  Reply