Tennis Tip Nr. 20 – De Psychologie van het Momentum

Tennis Tip 20 De Psychologie van het Momentum

Ik was vroeger erg onzeker over mijn smashes. Nog steeds kan ik me dat gevoel herinneren hoe ik wist dat het momentum ging veranderen nadat ik een makkelijke smash onderin het net had geslagen.

Sindsdien heb ik geleerd dat momentum een subjectieve ervaring is en dat het vooral beïnvloed wordt door mijn eigen tennis psychologie. Ongeacht of ik denk dat ik momentum mee heb of tegen heb, ik heb gelijk.

Misschien heb je ooit de finale van Roland Garros gezien in 1999, tussen Andre Agassi en Andrei Medvedev. Het is een tijd geleden maar ik kan het me goed herinneren want ik had de hele wedstrijd gezien en het momentum speelde een grote rol in die finale. Medvedev leek alles mee te hebben in de eerste 2 sets, en won ze ook met 6-1, 6-2. Hij stond zelfs vóór in de derde set.

Op een gegeven moment echter, veranderde het weer – opeens werd het zonnig en warmer. Tot op dat moment was het grijs en grauw. De publiek werd ook wakker, en omdat Agassi leek te gaan verliezen, gingen ze hem luid aanmoedigen. Medvedev maakte een onnodige fout op een belangrijke punt. Gelijk daarna sloeg Agassi twee geweldige forehand winners, en het momentum was opeens helemaal aan Agassi’s kant.

Ondanks dat Medvedev nog steeds met 2 sets voor stond, leek het op dat moment al alsof hij geen kans meer maakte om die wedstrijd te winnen. Agassi had goed opgelet bij de lessen tennis psychologie. Hij liet het momentum niet meer los en won de laatste 3 sets met 6-4, 6-3, 6-4.

Momentum Psychologie

Het is duidelijk dat het Agassi lukte om het momentum van Medvedev te stelen. Maar hoe? En wat is momentum eigenlijk?

Momentum leren sturen is een belangrijk onderdeel van de psychologie van tennissers. Binnenkort publiceer ik een e-boek over momentum. Je kunt je ook aanmelden voor een Slim Tennis workshop over momentum. Volg de website voor een aankondiging over de eerstvolgende workshop over dit onderwerp. Je kunt hier een aantal reacties lezen van spelers die een workshop over momentum bijgewoond hebben.

De psychologie van momentumveranderingen is complex. Om ze echt te leren beheersen is een workshop zeer aan te raden. Wat ik je in deze tennis tip mee kan geven is dat jouw gedachten en vooral ook je reacties op de baan cruciaal zijn bij het bepalen van het verloop van de wedstrijd.

Win je of verlies je een rij punten of games achter elkaar, of verloopt de score gelijk-op? Één ding is zeker, willekeurig is het niet. Jouw psychologische beleving van de ‘ups’ en ‘downs’ van de wedstrijd is voor een groot deel verantwoordelijk voor het scoreverloop en de uitslag.

Laat ons weten wat je van deze psychologie tennis tip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (4)

Laat een reactie achter

 • Ajdin

  |

  Hoi Alfons,
  Thanks voor je reactie. Probeer na te gaan hoe je je voelt tijdens de training, hoe je loopt, wat je zegt, waar je aan denkt, etc.. En probeer vervolgens dat gevoel, die ritueeltjes, manier van lopen, en denkpatronen naar boven te halen tijdens een wedstrijd!
  Succes en veel plezier,
  Ajdin

  Reply

 • Harry Bos

  |

  Volledig mee eens !!
  Gr. Harry Bos

  Reply

 • alfons

  |

  goede tips,
  IK HEB NOG EEN VRAAG,
  SPELERS DIE IK NORMAAL, TIJDENS EEN TRAINING VAN DE BAAN SLA,DAAR VERLIES IK VAN IN EEN WEDSTRIJD
  IK STA DAN TE BEVEN EN TE SHAKEN,EN SLA ALLEMAAL
  ONODEGE FOUTEN,HEB JE HIER EEN OPLOSSING VOOR??

  VR GR
  ALFONSO
  P.S GA ZO DOOR MET TENNIS-SLIM

  Reply