Tennis Tip Nr. 11 – Faalangst? Vertrouw je Lichaam

Tennis Tip 11 Faalangst Vertrouw je Lichaam

Mensen houden er nu eenmaal van om dingen onder controle te hebben. Bij tennis kan deze drang naar controle, geboren uit faalangst, echter contraproductief werken. Door bewust hun slagen te controleren, nemen spelers vaak de nodige risico’s niet en slaan ze ook niet ontspannen genoeg door de bal.

Deze drang naar controle loslaten, je slagen vertrouwen, en de uitkomst accepteren, zijn van cruciaal belang als je zonder faalangst en met echte vrijheid wil tennissen. De grote vraag is natuurlijk Hoe?.

Begin door de onderstaande 5 vragen serieus te beantwoorden:

 1. 1. Wanneer betrap je jezelf dat je te hard je best doet en geforceerd je slagen probeert te controleren? Bij welke slagen ben je meer geneigd dit te doen?
 2. 2. Wat denk je dat zou gebeuren als je meer zou loslaten en je lichaam zou vertrouwen, zonder tussenkomst van je bewuste gedachten?
 3. 3. Zijn er voordelen die je behaalt door bewust te proberen je slagen of de wedstrijd te controleren?
 4. 4. Welk perspectief zou je helpen om vaker los te laten en je lichaam te vertrouwen?
 5. 5. Welk oud perspectief zou je dan loslaten?

Leer je tennis faalangst los te laten en speel met vrijheid

Faalangst in een technische sport als tennis is heel normaal. Ik begrijp ook dat het heel raar en moeilijk kan zijn om jezelf niet te commanderen bij het slaan van de bal, vooral tijdens bepaalde belangrijke punten. Maar probeer er op de volgende manier naar te kijken. Je speelt en traint waarschijnlijk al jarenlang tennis. De bewegingen en de tactische spelpatronen zijn al een onderdeel van je onderbewustzijn en je lichaam. Immers, je hebt ze al talloze keren uitgevoerd. Ze zijn opgeslagen in je spiergeheugen (zie Wikipedia artikel over muscle memory).

Vertrouw op dit spiergeheugen en laat psychologie een tweede rol spelen. Sta jezelf toe om ontspannen te zijn en je intensiteit en vastberadenheid te bewaren door absoluut niet te twijfelen aan jezelf. Je intuïtie en je lichaam weten precies wat ze moeten doen. Laat ze het ook doen zonder jouw bewuste tussenkomst. Denk minder en speel méér. Oefen dit regelmatig in je wedstrijden en training, en je faalangst zal langzamerhand wegsmelten.

Om zover te komen dat dit vanzelf gaat, begin je door een wedstrijd te bekijken vanuit een breder perspectief. Een aantal specifieke punten gaat naar alle waarschijnlijkheid het resultaat van de wedstrijd niet bepalen. Haal de druk weg van één enkel punt of zelfs één enkele slag en stop ermee je zorgen te maken over het resultaat van punt tot punt.

Zelfs vóór een wedstrijd kun je jezelf aan je doelen herinneren en aan het feit dat je het beste je slagen en je lichaam kan vertrouwen. Erken je faalangst, maar vertel jezelf dat je bereid bent fouten te maken als het nodig is. Vertrouw je lichaam om instinctief te reageren. Laat dit een doel zijn en zorg ervoor dat je onthoudt hoe het voelt als het lukt. Je slagen, je lichaam, en je intuïtie vertrouwen zal op langere termijn het beste tennis in je naar boven brengen.

Laat ons weten wat je van deze tip over tennis faalangst vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Tennis is mentaal gezien een uitdagende sport. Met iedere tennistip op deze website helpen we je de juiste tennis psychologie te creëren.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (8)

Laat een reactie achter

 • Jan

  |

  Geweldige Mindfulness tips, ik heb er veel, top, dank je wel, ga zo door.

  Reply

 • edwin

  |

  Ik speel al 35 jaar en heb tien jaar tussendoor niet getennist en inderdaad …vertrouw op je intuitie en onderbewustzijn dat gaat nooit weg. En ben bereid fouten te maken en te accepteren…
  ontspanning voorkomt ook blessures.

  Reply

 • Luiz

  |

  Geen zorgen mensen… De pro’s hebben er ook last van. Behalve die top 3 van de wereld, die weten hoe die ermee moeten omgaan. Dus, lukkt het jou om deze tip onder de knie te krijgen dan moet jij jou beter afvragen waarom jij niet een van die toppers bent!

  Reply

 • Tatjana

  |

  Goede tip! Ik tennis al 4,5 jaar en de ballen, die goed gaan, zijn de ballen, waar ik geen tijd heb om te denken, maar snel moet reageren. op het moment, dat ik tijd heb, om erover na te denken, gaan ze juist fout, terwijl je idd probeert de bal gecontroleerd te slaan

  Reply

 • alfons

  |

  ik herken dit van mezelf(heel goede tip)

  Reply

 • E.Tielenius Kruythof

  |

  Heel herkenbaar! Ik speel nog maar enkele jaren, ben laat begonnen en heb de neiging om iedere fout geslagen bal te analyseren. Ik tracht dit nu af te leren en niet steeds met een soort ‘blauwdruk’ in mijn hoofd te tennissen. Niet eens zo eenvoudig trouwens…

  Reply

 • alfons

  |

  heel herkenbaar dat stuk
  ik tennis bijna 3 jaar 3 keer per week,en nog
  steeds denk ik hou ik mijn racket wel goed vaststa
  ik wel goed enz ik krijg een een krampachtige
  speelstijl en heb al wat blesures daardoor gehad

  Reply