Tennis Tip Nr. 34 – Gebruik je Winnende Tactiek in Tie-Breaks

Tennis Tip 34 Gebruik je Winnende Tactiek in Tie-Breaks

Hoe vaak is het je overkomen? Je speelt een lange eerste set. Het is 6-6. Je hart gaat sneller kloppen. Je wilt niet na zo veel moeite een set achter staan. Als er een tijd is om echt goed te spelen, dan is het nu. Je tennis tactiek is in een tie-break belangrijker dan ooit.

Laat bij het begin van een tie-break je gedachten niet vooruitlopen. Vergeet niet dat je tegenstander dezelfde mentale spanning doormaakt. Het belangrijkste bij een tie-break is om je rust en beheersing te vinden.

Er is een reden waarom je aan een tie-break begint. Je hebt blijkbaar iets goed gedaan. En het is cruciaal dat je weet wat dat is. Herinner jezelf eraan wat de succesvolle tennis tactiek was die je tot de tie-break heeft geleid.

Is vooral je service effectief geweest, zorg dan dat je nu de eerste in slaat, door het bijvoorbeeld op 80% te spelen. Was de diepe bal op de backhand van de tegenstander zo effectief, gebruik het ook nu. Het gaat erom dat je bij het begin van een tie-break niet opeens met een andere tactiek gaat spelen.

Toch, omdat een tie-break de hele set beslist, zijn we al gauw geneigd om onze tactiek te veranderen. Dan gaan we vaak forceren of juist voorzichtiger spelen. De kans is groot dat we dan snel achter komen te staan. En een achterstand in een tie-break is erg moeilijk weg te werken.

Een tie-break wordt vooral mentaal gespeeld. De speler die beter zijn beheersing behoudt zal ook beter het balans kunnen vinden tussen vastheid en het kiezen van het moment om aan te vallen. Het is heel normaal dat je gaat nadenken over hoe de set gaat eindigen, en dat zal je waarschijnlijk altijd gebeuren.

Accepteer dat op het moment dat het gebeurt, en vraag jezelf op een kalme manier om weer terug te komen in het nu, om weer aan het eerstvolgende punt te gaan denken. Isoleer elk punt in de tie-break en denk na over hoe je het tactisch gaat spelen.

Hoe beter je in staat bent bewust je winnende tactiek bij elke punt in een tie-break toe te passen, des te vaker je ook die hard omstreden sets zult winnen. Vergeet niet, het is jouw taak om je gedachten terug te brengen naar wat NU moet gebeuren, wanneer ze naar de toekomst of het verleden beginnen te vluchten.

Laat ons weten wat je van deze tennis tip over tie-break tactiek vindt, klik hier om een reactie te plaatsen of lees onze andere tennis tips.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

Laat een reactie achter

  • Walter

    |

    Het is een zeer goede strategie om je gedachten te focussen op het hier en nu. Denken aan wat je wilt doen (tactiek) is een manier om dat klaar te spelen.
    Echter het spelen met de juiste shot-intenties (binnen je mogelijkheden/ontwikkeling) als antwoord op eender welke aankomende bal is volgens mij een uitstekende aanpak om ‘vrij’ te kunnen spelen met een minimum aan stress/faalangst!

    Reply