Tennis Tip Nr. 27 – Laat je Faalangst Los: Durf Risico te Nemen

Tennis Tip 27 Laat je Faalangst los Durf Risico te Nemen

Twijfel slaat toe op de meest vervelende momenten. Juist wanneer we een dosis zelfvertrouwen het meeste nodig hebben, slaan twijfel en faalangst toe. Break point, game point, einde set; momenten waarbij emoties een grotere rol spelen.

We denken na over onze tennis tactiek, twijfelen of we agressief moeten spelen of juist niet. De meesten van ons kiezen op deze momenten ervoor om voorzichtig te spelen. Het voelt gewoon veiliger. Soms lukt het, vaak ook niet; hoe dan ook, het brengt je (mentale) spel niet naar een hoger niveau.

Denk terug naar de laatste competitie -of toernooiwedstrijd die je gespeeld hebt. Ging je ervoor? Speelde je met autoriteit op spannende kansmomenten? Of stak je faalangst de kop op en speelde je voorzichtig? Denk aan je return van de tweede service van de tegenstander; je instelling bij deze slag reflecteert meestal je mentale gesteldheid bij belangrijke momenten.

Afgezien van het professionele niveau, is een tweede service zelden zo hard dat je er geen initiatief op zou kunnen nemen. En als je ook nog eens een van die spelers bent die een wapen hebben, dan is er echt geen reden waarom je niet direct in kan stappen op een tweede service en op zijn minst gelijk de leiding in de rally kan nemen. Waarom doen meeste spelers dit niet? Persoonlijk denk ik dat faalangst hier naar boven komt en dat dit komt omdat ze bang zijn om een fout te maken en zo snel en makkelijk een gratis punt te geven; dat zou hun ego niet goed doen.

Vorig jaar heb ik in de halve finale van een toernooi een mooie partij gewonnen, met 11-9 in de tiebreak van de derde set, tegen een 19 jarige speler met een leuk spel en een wapen van een forehand. Dit jaar kwamen we elkaar tegen en besloten om een oefenpartijtje tegen elkaar te spelen.

Al snel viel het me op hoeveel beter deze, nu 20 jarige jongen, was geworden. Ik kon geen verdedigende bal spelen zonder dat hij er omheen liep en verwoestend met zijn forehand uithaalde; heel af en toe een misser, vaak een winner, en vrijwel altijd leidend tot een punt voor hem. Op een gegeven moment voelde ik zoveel druk op mijn tweede service dat ik ontzettend veel risico moest nemen, en ook vaak voor een scherpe ace naar zijn forehand kant ging, op mijn tweede service. Nog steeds sloeg hij op de helft van mijn tweede services een winnende forehand.

Deze jongen won dit jaar van me in twee sets 6-2, 7-5. Na de wedstrijd spraken we elkaar, en vertelde ik hem dat ik zo’n forehand alleen meegemaakt heb spelend tegen een aantal lagere prof spelers. Hij vertelde me dat hij het hele jaar vooral daarop getraind heeft, om vrijuit en met autoriteit zijn wapen toe te passen, op alle mogelijke momenten. Resultaat, ik speelde dicht bij mijn beste spel in de tweede set, en nog steeds kwam ik tekort om het hem echt moeilijk te maken. Wat een sprong in 1 jaar!

Leer je faalangst los laten

Als jij jouw vaardigheid als speler wil maximaliseren, en door de barrière van voorzichtigheid en twijfel heen wil breken, dan zul je echt bereid moeten zijn om vrij door de bal heen te slaan, zonder faalangst. Je zult snelle beslissingen op de baan moeten nemen, met autoriteit. En als je nog niet zo ver bent, begin ermee, probeer het, oefen het!

Veilig en voorzichtig met faalangst spelen kan regelmatig voor winstpartijen zorgen, maar het is ook een recept voor frustratie en vooral voor stagnatie. Als je ervoor kiest om deze beperkende instelling te ontsnappen dan zul je in staat zijn om je spel naar een hoger niveau te tillen. Mentale training kan hier zeker de oplossing voor bieden.

Laat ons weten wat je van deze tennistip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Reacties (4)

Laat een reactie achter

 • Kris

  |

  Dankjewel! Dit vind ik een hele goeie tip!

  Reply

 • Ajdin Kolonic

  |

  Dank voor je reactie Dennis. Het blijft een bijzonder spelletjes inderdaad. En wat is het fijn om te zoeken naar manieren om te groeien in je spel, ongeacht je niveau. Nogmaals dank, succes en veel plezier met je spel.

  Reply

 • Dennis

  |

  Bij mij is dit inderdaad een groot probleem. Als ik over sta te slaan met andere spelers, ben ik in 70% van de gevallen de aanvallende partij. Ik heb een sterke service en backhand, forehand is een topspin slag. Zodra echter het ritme uit de rally is (service, return), verdwijnt mijn voordeel. De reden daarvoor is naar mijn idee twijfel en voetenwerk na de service. Ik twijfel of ik die bal met mijn backhand aan moet pakken of eerst eens in het spel moet brengen en als je na gaat denken, ben je te laat. Dus in de rally loop ik juist vaak achter de feiten aan. Deze tip is goed, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet ook dat er niets vanaf hangt (ben 31, speel niveau 6, maar in de single slechter, heb een vrouw, kind en baan), maar toch zit er een blokade. Blijft een bijzonder spelletje.

  Reply