Tennis Tip Nr. 18 – Mentaal en Fysiek Ritueel bij Serveren

Tennis Tip 18 VMentaal en Fysiek Ritueel bij Serveren

Vaak genoeg zie ik spelers om me heen die worstelen met hun service. Sterker nog, ik was ooit een van hen. Ik kan me de tijd nog goed herinneren dat ik 20-30 dubbele fouten in één partij sloeg. Sommige van die wedstrijden won ik zelfs, maar leuke herinneringen zijn het desondanks niet. Immers, ik kan me nog steeds dat gevoel van wanhoop en frustratie herinneren, elke keer als ik klaar stond om te serveren.

Wat is er nu zo anders dat het standaard voor me geworden is om hooguit een paar dubbele fouten per tennispartij te slaan, en minstens zo veel aces? Het antwoord ligt in de manier waarop ik mijn voorbereiding voor de service mentaal heb veranderd.

Tennis is mentaal

Mijn service is technisch nauwelijks veranderd! Alles vooraf aan de service is echter wel anders. Voordat ik nu aan de ‘baseline’ ga staan om te serveren, zorg ik ervoor dat ik mentaal kalm ben, dat mijn arm los is, en dat ik me goed inbeeld waar ik de service ga plaatsen. Nu deze tennis strategie een routine is geworden, is er gewoon geen tijd om na te denken over dat laatste verloren punt of over hoe belangrijk het is om nu geen service fout te slaan, omdat het bijvoorbeeld breakpoint is.

Denk goed na over de focus die je wil hebben vlak voordat je gaat serveren. Bedenk korte acties zoals diep ademhalen, plaatsing van je service visualiseren, en je schouders los schudden; acties die je zullen helpen om op dezelfde golflengte met succes te komen. En meest belangrijk, maak een ritueel van die acties.

Je zult zien dat als je ritueel eenmaal een mentaal automatisme wordt, dat ook je tennis psychologie bij het serveren altijd optimaal zal zijn. En voor je het weet zul je gratis punten beginnen te krijgen op je service. Oh, en vergeet natuurlijk niet om ook regelmatig een ballenmand, of twee, leeg te serveren na de training.

Laat ons weten wat je van deze tennistip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Wil je je tennis tactiek verbeteren en een gevaarlijker tegenstander worden? Met de tennistips op deze website maak je grote sprongen.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (5)

Laat een reactie achter

 • John

  |

  hallo Ajdin,
  weer een goede tip waar je je eerst bewust van moet zijn. Ik tennis nu een jaar en heb in de training toch al een aardige service. Dit weekend echter in de competitie stond ik belabberd te serveren doordat ik trillende knieën had. Nergens voor nodig, maar ze waren er. Ik zal bij een volgende keer je tip uitproberen om de juiste mindset te vinden.

  Reply

 • alfons

  |

  zeer goede tip

  Reply

 • Ema Fazlic

  |

  Heey Ajdin
  Bedankt voor de tip want mijn service die ging niet echt goed bij de trainig.
  Ik ga hem morgen gebruiken bij mijn wedstrijd!

  Groetjes Ema

  Reply

 • Onno Stomp

  |

  Het ritueel bij met name een service is continu de zwakke kant van de tegenstander zoeken en variabel te serveren (hard de hoek uit, zachtere spinservice met genoeg druk). Je ritueel moet bestaan uit verscheidene variabele slagen. Variatie is vaak de sleutel tot succes (tegenstanders weten dan niet wat ze kunnen verwachten !)Op breakpoints extra geconcentreerd en met veel marge (spin bijv.)de ballen slaan is een succes (eigen ervaring).
  Mijn redenering is:een goede service zoals hierboven omschreven is de helft van het punt:zodoende heb je altijd zelfvertrouwen om dit punt tot een succes te maken !

  Reply

 • Bas Grevelink

  |

  Hallo Ajdin,

  Heel goed, weet je wat het leuke van die tips is? Dat je weer even een goeie focus hebt op één ding (om te verbeteren). Daarbij heb ik t vanochtend uitgeprobeerd en t werkte! Althans voor mij dan, hè? Ik heb m ook doorgestuurd aan een vriend van me.

  Reply