Tennis Tip Nr. 2 – Slim Tennis: mentaal rustig blijven

Tennis Tip 2 Slim Tennis mentaal rustig blijven

Natuurlijk helpt het om ontspannen te zijn tijdens een partij tennis. Mentaal rustig blijven is echter net zo belangrijk vóór de wedstrijd. Toernooien zitten vol met momenten die vragen om mentale kracht: onzekerheid wanneer je de baan op moet, niet genoeg tijd voor een goede warming-up, en die onnodige en moeilijk te vermijden gesprekken over wie geplaatst is en in welk deel van het schema jij je bevindt.

Zonder een concrete manier om deze mogelijke afleidingen te managen, loop je het risico gespannen aan een wedstrijd te beginnen. Omdat tennis zo’n mentaal spel is, is het essentieel dat je er alles aan doet om rust te creëren tussen je oren. Deze tennis tip helpt je om te gaan met afleidingen.

Mentaal sterk tennis dankzij ademhalingstechnieken

Ademhalingstechnieken; ik weet het, je hebt er vast wat over gehoord. Maar gebruik je ze? Anders uitgedrukt, adem je wel op een manier die je kan helpen om je mentale rust te vinden? Mentale rust vinden door middel van je juiste ademhaling is een duizenden jaren oude techniek, het werkt! Concentreren op je ademhaling verschuift je aandacht vanuit je hoofd naar je lichaam.

Om te leren hoe je automatisch diep en optimaal ademhaalt, moet je leren om vanuit je buik te ademen. Probeer de onderstaande oefening 5 min. per dag gedurende 2 weken uit. Na die tijd zal je adem voornamelijk vanuit je buik komen.

 1. 1. Plaats één hand op je buik en de ander op je borst.
 2. 2. Adem in gedurende 4 tellen en adem uit gedurende 6 tellen.
 3. 3. Zorg dat alleen je onderste hand op en neer gaat. Zo niet, duw je buik met opzet uit om het gevoel te krijgen dat je vanuit je diafragma ademt.

Oefen dit op dagelijkse basis om er het meeste voordeel uit te halen. In het begin kan het een beetje mechanisch aanvoelen, maar uiteindelijk zul je in staat zijn om het altijd en overal te gebruiken, en het zal je helpen succesvol te zijn met tennis. Mentaal sterker zijn betekent dat negatief denken, stress en met je racket gooien tot het verleden tijd behoren.

Laat ons weten wat je vindt van deze tip over mentaal sterk tennis, klik hier om een reactie te plaatsen.

Geïnteresseerd in tennis psychologie of het bestrijden van faalangst op de baan? Lees op deze website onze andere tennistips.

Labels:, , , , ,

Reacties (9)

Laat een reactie achter

 • Ajdin Kolonic

  |

  Hoi Julian. Goede vraag. Dank je voor je reactie. Ik heb het even opgezocht. Uitleg verschilt. Mijn samengevatte conclusie is dat het natuurlijker is, waardoor het lichaam beter ontspant, wat niet perse leidt tot meer zuurstof opname, maar wel een effectievere verwerking ervan – op een manier dat een rustgevend effect op het lichaam heeft. Ik denk dat ademhalen vanuit de borst eerder samengaat met snel ademhalen, en daarmee stress situaties. In rustige staat, ademen alle zoogdieren vanuit de diafragma. Maar meer uitleg is welkom…

  Reply

 • Julian

  |

  Hi,
  Ik zie je punt maar wat is het verschil dan tussen borst en buikademhaling? Want mijn trainer vertelde me dat borstademhaling je meer rust geeft ipv buikademhaling. Dat is waarom je djokovic voor een punt en ronaldo voor een vrije trap borstademhaling ziet doen en wielrenners op een berg buikademhaling.

  Reply

 • Menno

  |

  Mij heeft dit al heel vaak geholpen. Ik heb deze “techniek” aangeleerd in een periode dat ik last had van hyperventilatie. Een hele belangrijke voorwaarde is dat je tijdens de vijf minuten, niet één keer extra diep inademt en zeker niet door je mond. Dit verstoort de oefening ernstig waardoor het effect hard terugloopt.

  Reply

 • Ajdin Kolonic

  |

  Hoi Maarten. Dank voor je reactie. Ratio is tweedelig:
  1. Het verschuift je aandacht vanuit je hoofd (bewuste gedachten) naar je lichaam. Brengt je daarmee in het nu, en dus dichter bij hetgeen waar je op moet concentreren.
  2. Het ontspant de spieren.
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt. De latere tips gaan dieper in op de materie.
  Groetjes,
  Ajdin

  Reply

 • maarten

  |

  Bijzonder, maar waarom helpt het, wat is de ratio?

  Reply

 • ezra

  |

  Ajdin,

  Ik herken deze methode uit mijn master in sport psychologie. dit is een zeer waardevolle relaxation techniek. en het is een goede techniek voor spelers om in een optimale staat van prestatie te komen.

  Reply

 • Elias

  |

  Dit is een nuttig advies en volkomen waar. Ik vergeet het nogal eens, het is zeker de moeite om er op te trainen.

  Reply