Tennis Tip Nr. 7 – Mentaal Sterker: Wat is de Bron van Zelfvertrouwen?

ennis Tip 7 Mentaal Sterker Wat is de Bron van Zelfvertrouwen

Als ik morgen gewoon die 1ste ronde win, (dan heb ik mijn zelfvertrouwen weer, en) dan komt het wel goed. Heb jij zoiets weleens gezegd of gedacht? Ik vroeger wel.

Ik denk ook dat meeste spelers hun zelfvertrouwen laten afhangen van het mentale effect dat winst- of verliespartijen teweeg brengen. Maar de uitkomst van een wedstrijd is niet alleen in de hand van één enkele speler. Dus waarom laten we ons zelfvertrouwen afhangen van iets waar we geen controle over hebben? Wie tennis mentaal onder de knie wil krijgen, leert in zichzelf te geloven.

Maar wat betekent het om echt in jezelf te geloven? Om zelfs na een zware verliespartij niet te twijfelen aan je kunnen? Daar is echt zelfvertrouwen voor nodig. Zelfvertrouwen dat niet komt uit een reeks winstpartijen, maar uit het besef en het geloof in je eigen kunnen. Dat is de bron!

Maar hoe herken je deze bron bij jezelf? En hoe put je eruit?

Tennis is een mentaal spel

Begin bij je prestaties uit het verleden waar je tevreden of trots op bent. Bedenk specifiek wat er toen gebeurde. Waren je slagen zo diep en zeker? Was je heel kalm en doelgericht op belangrijke punten? Of was je service zo trefzeker? Onthoud deze momenten van topprestatie en erken ze. Schrijf in je dagboek of tennisboek wat je voelt op deze momenten. Lees dat na, vertel het aan andere mensen, en als je het ook op video hebt, kijk er regelmatig naar. Onthoud deze herinneringen en gebruik ze om mentaal sterker te worden.

Concluderend, hoe duidelijker je weet hoe je eruit ziet, hoe je je beweegt en hoe je je voelt als je zelfverzekerd bent, hoe makkelijker je die winnende intensiteit en focus naar boven zal kunnen halen wanneer je het nodig hebt. Je eigen ervaringen zijn de echte en de beste bron van zelfvertrouwen. Nu weet je hoe je eruit kan putten.

Laat ons weten wat je van deze tennistip over zelfvertrouwen vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Een betere tennis tactiek of strategie ontwikkelen? Iedere tennis tip op deze website helpt je mentaal sterker te worden op de baan. Profiteer ervan en wordt een betere speler.

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (8)

Laat een reactie achter

 • Ajdin Kolonic

  |

  Hoi Wim. Dank voor je reactie. Wat zijn je doelen wanneer je een wedstrijd in gaat? Winnen? Probeer wat proces gerelateerde doelen aan te nemen, zoals forehand doorslaan al leidt het tot fouten, of op je voetenwerk concentreren zodat je voor elke bal goed staat. Beoordeel jezelf vervolgens niet op verlies of winst, maar op het behalen van je doelen. Kortom, concetreer op wat je moet DOEN om te zorgen dat je spel eruit ziet zoals tijden vrijspelen. Winst komt dan vanzelf wel. Succes en groetjes,
  Ajdin

  Reply

 • Wim

  |

  iedere keer veel zin om competitie te tennissen, maar daarna gefrustreerd van de baan omdat ik elke keer met dubbelspel met 6-0 en 6-0 verliest. Of 6-0 en 6-2. Probeer wel zo goed mogelijk te spelen maar elke keer is het weer een drama. Speel nu meer dan twee jaar en 2 a 3 keer in de week om ervaring op te doen. Wie heeft er een tip. Vrij spelen gaat aardig, maar een partijtje tennis is een ramp.

  Reply

 • maarten

  |

  Iedere keer weer iets van een tip proberen. In ieder geval de tijd nemen en je verwachtingspatroon reëel houden.

  Reply

 • Willem

  |

  Hoi,

  Goeie tips, ik probeer het ook echt in de praktijk uit. Het gaat me de ene keer makkelijker af dan de andere keer maar heb er echt wat aan.
  Bedankt!!!

  Reply

 • Miriam

  |

  Zooo herkenbaar! Vandaag verloren in de kwartfinale. Vorige week bruisde ik nog van het zelfvertrouwen omdat ik een partij gewonnen had van tegenstanders waarvan ik het niet had gedacht. Wat Onno aangeeft is ook helemaal waar, honger naar de bal hebben en je zelfverzekerdheid niet af laten hangen van een partij die je wint of verliest.

  Reply

 • Marc Troostwijk

  |

  Hallo tennisvrienden,

  Moet toevallig morgen de eerste ronde spelen,
  put veel uit de nieuwsbrief.

  geloof in jezelf!

  Marc Troostwijk

  Reply

 • Orvin Sillé

  |

  Ik vind het een geweldige tip en het herinnert mij hoe goed ik kan spelen. Ik vergeet vaak dat ik veel goede wedstrijden heb gespeeld in het verleden maar herinner me al te vaak de slechte. Ik put geen zekerheid uit de goed maar hoop zoals je zij op een toekomstige winst waar ik mijn zekerheid denkt te halen. Dus eigenlijk buiten me om. Dank je voor de tip Ajdin

  Reply

 • Onno

  |

  Zelfvertrouwen is iets wat door eigen ervaring (door bijv. schade en schande wijs worden) kan worden opgebouwd. Het is nooit handig om zonder zelfvertrouwen aan een 1e ronde te beginnen en indien deze gewonnen wordt, pas DAN zelfvertrouwen te krijgen. Zelfvertrouwen zit hem ook in de beheersing van alle slagen. Veel tegenstanders hebben bijv. een zwakkere backhand dan voorhand. Dit kan al leiden tot verminderd tot weinig zelfvertrouwen. Zorg dat alle slagen goed lopen (intensieve training heb ik zelf jaren aan gewerkt) waardoor je een sterke tennisser wordt. Aan de andere kant is het zaak om ‘honger naar de bal’ te hebben. Niet echt zin in wedstrijden hebben om wat voor reden kan er voor zorgen dat je verliest.

  Reply