Tennis Tip Nr. 6 – Psychologie: Praat over Doelen, niet Potentieel

Tennis Tip 6 Psychologie Praat over Doelen niet Potentieel

Kort geleden gaf ik een workshop over tennis psychologie aan een groep ouders. Mijn doel was om ze te laten beseffen wat voor emotionele druk om te presteren kinderen doorgaans voelen bij een individuele sport zoals tennis. Spelers, jong of oud, die ook nog eens bewust zijn gemaakt van hun grote potentieel voelen een nog grotere druk!

Je hebt grijpbare doelen nodig

Waarom? ‘Potentieel’ is zo ongrijpbaar als het maar kan zijn. Immers, elke keer als we een doel bereiken, committeren we onszelf al gauw tot een hogere doel. Potentieel houdt niks anders in dan verwachtingen; grote, onduidelijke en vaak resultaatgebaseerde verwachtingen. Praten over potentieel, of je nu een trainer, een ouder, of de speler zelf bent, werkt niet productief en zorgt alleen voor grotere prestatiedruk.

In de juiste tennis psychologie focust een speler zich op zijn of haar ontwikkeling. Wees nieuwsgierig naar je leerproces, naar wat je op dit moment aan het leren bent. Focus op lange– en korte termijndoelen, en bedenk specifieke aspecten van je spel waar je op dagelijkse en wekelijkse basis aan kan werken. Onthoud altijd je sterke punten en werk aan je zwakke punten.

Slim tennis psychologie workshops

Hoe je op een makkelijke en leuke manier met doelen werkt, leer je tijdens één van de Slim Tennis workshops over tennis psychologie. Hou de website in de gaten voor de eerstvolgende workshop met dit thema.

Laat ons weten wat je van deze tennispsychologie tip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Voor tips op mentaal gebied, bijvoorbeeld over faalangst, ben je bij Slim Tennis aan het juiste adres. Verbeter je spel met de praktische tennis tips en beleef nóg meer plezier aan je favoriete sport.

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

Laat een reactie achter

  • Walter

    |

    Hallo Ajdin,

    Volledig mee eens met je bevindingen. Opgelet dat de doelen voor -14 jaar vooral proces georiënteerde doelen zijn en niet resultaat gerichte.

    Reply