Tennis Tip Nr. 14 – Psychologie: Vergeet de Ranking van je Tegenstander

Tennis Tip Psychologie Vergeet de Ranking van je Tegenstander

Weet je nog hoe het voelt wanneer je naar het lotingschema van een toernooi kijkt? Je kunt niet anders dan naar het hele schema kijken en je kansen evalueren om het toernooi te winnen.

Je ziet bijvoorbeeld dat je in de kwartfinale eventueel tegen de 2de geplaatste zou moeten spelen. Maar eerst moet je de eerste ronde door zien te komen, waarin je tegen een bekende tegenstander moet, iemand van wie je eerder hebt gewonnen, maar van wie je ook weet dat hij of zij het je niet makkelijk zal maken. Hoe voelt dat? Gaat je hart sneller kloppen terwijl je hoofd allerlei verwachtingen begint te creëren?

Ik heb het vaak genoeg gehoord en ook zelf gezegd en gedacht: van hem/haar zou ik moeten winnen of van hem/haar zou ik niet mogen verliezen. ‘Zou moeten’ en ‘zou mogen’ passen niet in een tennis psychologie die voor je beste tennis gaat zorgen. In de tennis psychologie zorgen deze gedachten voor krampachtig spel en onnodige fouten.

Natuurlijk is het nuttig om vooraf te weten tegen wie je speelt. Je kunt dan je spelplan bepalen. Maar realiseer je wel dat de ranking van die speler, ofwel ‘hoe goed hij/zij is’, totaal irrelevant is wanneer je maar één wedstrijd in beschouwing neemt. Je kunt simpelweg niet weten hoe goed je tegenstander die dag zal spelen. Ligt deze ondergrond hem? Speelt ze wel goed met dit weer? En hoe voelt hij zich vandaag (tennis psychologie)? Allemaal vragen die je vooraf waarschijnlijk niet kunt beantwoorden.

In de tennis psychologie staat een focus op je eigen intensiteit, kracht en spelplan centraal. Mentaal sterke spelers, slimme tennissers, weten dat ze het beste kunnen focussen op aspecten die zij zelf onder controle hebben. Hun tennis tactiek, bijvoorbeeld. Bedenk hoe je je grootste wapen kunt toepassen op de zwakke plekken van je tegenstander. Zorg er ook voor dat je controle hebt over je emotionele toestand.

Begin vanaf nu te herkennen wanneer je aannames maakt over het resultaat van de wedstrijd, puur gebaseerd op je tegenstander. Zo gauw je jezelf hierop betrapt, dien je jezelf te vertellen dat je je punt-voor-punt gaat focussen op je eigen spel!

Laat ons weten wat je van deze tip over tennis psychologie vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Verbeter je tennis strategie met de gratis tips op Slim Tennis. Met onze tennis tips helpen wij je een betere en slimmere speler te worden.

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (5)

Laat een reactie achter

 • joop verhof

  |

  hallo, je hebt gelijk, zelf hoef ik de tegenstander niet te kennen, bij het inspelen kun je al heel veel zien
  over gripgebruik raakpunt en voetenwerk. (ben oud tennisleraar).
  geloof in eigen kunne is het belangrijkste, en speel punt voor punt.
  geniet van de winners, en vergeet snel de minder goede ballen.
  groet en succes.

  Reply

 • daniël Simic

  |

  hallo ajdin deze tip die je me voor het laatst gaf was erg handig ik maakte vaak het zelfde mee met de ranking maar jij hebt het goede aan mij verteld ik zal het zeker gebriuken.

  groetjes Daniël

  Reply

 • emiel

  |

  Alles wat je zegt klopt, nu nog omzetten in de praktijk. Ga er zeker mee aan de slag 😉

  Reply

 • Nanne

  |

  Ik heb afgelopen zondag de workshop van ajdin meegemaakt. Ik vond het leerzaam, omdat je eenvoudige maar goede tips kreeg over het onderdrukken van de effecten van angst. Voor mij waren die tips erg nuttig.

  Ik vond het leuk om bij de workshop te zijn!

  Reply

 • Emiel, Rapiditas Nijmegen

  |

  Gisteren deelgenomen aan een Slim Tennis workshop. Ik heb het als zeer nuttig ervaren.

  Omdat ik op het vlak van persoonlijke ontwikkeling al het een en ander aan ervaring heb bevatte de workshop voor mij persoonlijk veel reeds bekende methoden, technieken en tips. Desalniettemin is het zo bij elkaar opgeteld toch zeer nuttig om dit te gebruiken om mijn wedstrijden (en die van mijn teamgenoten) beter te controleren.

  Echt een nieuwe eenvoudige tip die ik heb meegekregen is het meenemen van een mooie actiefoto van een tenniswedstrijd waaraan ik met veel plezier en trots terugdenk. (eigenlijk is dit een samenraapsel van verschillende tips die ik als bovenstaand heb bijeengepakt 😉

  Adjin bedankt voor je energie!

  Reply