Tennis Tip Nr. 12 – Speel zonder Verwachtingen

In deze tennis tip bekijken we één van de meest voorkomende fouten: Er is een groot verschil tussen streven naar uitmuntend tennis en het beginnen van een wedstrijd met verwachting uitmuntend tennis te spelen.

Alle topspelers leggen een hoge lat voor zichzelf, velen zijn zelfs perfectionistisch. Dit geeft ze kracht om de pijn en de monotonie van continue zelfverbetering uit te houden. De meeste van hen hebben echter wel geleerd dat ze deze vooruitzichten van uitmuntendheid niet mee de baan op moeten nemen. Zo kunnen ze vrij spelen en beheersen ze de wedstrijdstress.

Een streven naar uitmuntendheid en het hopen daarop aan het begin van een tennispartij gaan niet hand in hand. Erken je faalangst en doe er vervolgens wat aan. Je moet accepteren dat je niet elke return perfect gaat slaan. Je gaat fouten maken en je zal ook je zelfbeheersing van tijd tot tijd verliezen.

Je zal zelfs van spelers verliezen die een lagere ranking hebben. Maar vergeet niet dat de pad naar verbetering zelden recht is. Blijf streven naar persoonlijke perfectie, maar vergeet je verwachtingen over ‘hoe je zou moeten spelen’ als je eenmaal de baan op gaat om aan een wedstrijd te beginnen.

Je hoort spelers altijd zeggen: Hoe heb ik dat nou kunnen missen? Ik mis dat normaal nooit!. Dit is een begrijpelijke reactie. Immers, ze weten zelf hoe ze kunnen spelen. Maar het gaat erom dat zo’n oordeel dat op verwachtingen gebaseerd is niet helpt tijdens de wedstrijd. Tennis is een unieke sport, het heeft geen tijdslimiet. Je kunt 6-0, 5-0 achterstaan en nog steeds winnen. Je hebt altijd tijd om je ritme te vinden.

Tennis tip voor vrijuit spelen

Met deze tennis tip leer je vrijuit te spelen. Daarvoor dien je vier stappen te doorlopen.

 1. Stap 1: wees niet langer teleurgesteld als je niet lekker speelt.
 2. Stap 2: stop met analyseren.
 3. Stap 3: accepteer de situatie zoals het is.
 4. Stap 4: ontspan je lichaam en focus op wat je wél moet doen. Denk aan HOE je beste slag eruit ziet en hoe het VOELT. En geniet van tennis! De rest volgt vanzelf.

Jarenlang waren mijn verwachtingen reden genoeg om bijna geobsedeerd te zijn over verloren partijen. Al die fouten die ik ‘normaal’ nooit zou maken… Toen ik eenmaal geleerd had om verwachtingen niet een wedstrijd in mee te nemen, kwam mijn beste tennis naar boven.

Focus vóór en tijdens een wedstrijd op aspecten die je kunnen helpen om goed te presteren. Verwachtingen hoe je hoort te spelen en hoe de wedstrijd hoort te eindigen kunnen je zeker niet helpen!

Laat ons weten wat je van deze tennis tip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Iedere tennis tip van Slim Tennis helpt een mentaal aspect van je spel te verbeteren. Klik hier voor meer tennis tips.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (4)

Laat een reactie achter

 • Hewitt verrast Del Potro - US Open 2013 - Slim Tennis : Slim Tennis

  |

  […] Door zonder verwachtingen een toernooi in te gaan en vooral plezier te hebben, stijg je regelmatig boven je eigen niveau uit. Hierdoor boek je soms verrassende overwinningen, zoals Hewitt deed tegen Del Potro. Wil je meer weten over deze tennistip, lees eens Slim Tennistip nr. 12 – Speel zonder verwachtingen. […]

  Reply

 • Ajdin

  |

  Dank je Walter..
  Een mooie toevoeging.
  Thanks en groetjes,
  Ajdin

  Reply

 • Walter

  |

  Beste Ajdin,

  Ik wil je laten weten dat elke tip die ik tot nu toe gelezen heb, bijna letterlijk uit mijn eigen pen had kunnen gekomen zijn. Natuurlijk niet zo mooi omschreven, maar precies met hetzelfde gedachtegoed; SUPER SLIMME TENNIS TIPS (SSTT).

  Mijn reactie op deze SSTT:

  De kunst om je niet te laten afleiden is in het hier én nu te blijven, komen of herplaatsen met je gedachten.
  Het optimale is zo weinig mogelijk denken en maximaal vertrouwen op je vaardigheden.
  Lukt het niet dan aanvaarden dat dit je beste ik was vandaag en morgen opnieuw streven naar uitmuntendheid!

  Verwachtingen = denken aan TOEKOMST = afleiding = concentratieverlies = minder goed spelen = negatieve emotionele reacties = verlies controle

  Reply

 • Bert

  |

  Stap 1: wees niet langer teleurgesteld als je niet lekker speelt.

  Dit vind ik het aller lastigste. Zeker als je achterstaat tegen mensen waar je van “hoort” te winnen

  Reply