Tennis Tip Nr. 17 – Strategie: Manage je Intensiteit

Tennis Tip 17 Strategie Manage je Intensiteit

Laat me om mee te beginnen aangeven wat ik bij deze Slim Tennistip versta onder intensiteit. Intensiteit definieer ik hier als een bepaalde graad van kracht of energie.

Het reguleren van je intensiteit tijdens een partij, zodat het optimaal voor je werkt, is cruciaal. Een te hoge intensiteit is een verkeerde tennis strategie. De kans is dan groot dat je je gaat forceren bij het slaan van de bal en dat je niet ontspannen genoeg zal zijn tijdens de rallies. Aan de andere kant, als je intensiteit te laag is, dan zal je voetenwerk waarschijnlijk te traag zijn en zal je concentratie niet optimaal zijn.

Naast het feit dat het handig is om te weten hoe je intensiteit kunt reguleren, is het eerst belangrijk om te weten welke mate van intensiteit het beste voor jou werkt. Immers, dit kan verschillen van persoon tot persoon.

Je voelt waarschijnlijk zelf het beste wanneer je met een optimale intensiteitniveau speelt. Je loopt naar de baseline ritmisch en met autoriteit. Je beslist snel en gemakkelijk waar en hoe je de bal gaat slaan. Het is aan je te zien dat je alles onder controle hebt – of tenminste – je eigen spel ;).

Een strategie om te bepalen wanneer je met een optimale intensiteitniveau speelt is simpelweg door jezelf een intensiteitcijfer toe te kennen, tussen 1 en 10, elke keer als je speelt. Je kunt zelfs tijdens wedstrijden jezelf verschillende intensiteitcijfers toekennen voor verschillende gedeelten van de wedstrijd. Bijvoorbeeld, een 7 voor de eerste set, en een 9 voor de tweede set. Voor de duidelijkheid, een 10 staat voor je meest intense en energieke spel en een 1 staat voor je meest passieve en ongemotiveerde spel.

Je zult merken dat als je dit een aantal keer gedaan hebt, dat je tot een cijfer komt dat de intensiteit representeert waarmee jouw spel het beste naar voren komt. Waarschijnlijk zullen de wedstrijden die je goed speelt en wint, deze intensiteitcijfer gekregen hebben. Mijn optimale intensiteitcijfer is een 6,5 en ik verwacht dat meeste spelers het beste zullen presteren als hun intensiteit ergens tussen een 6 en een 8 is.

Bij de juiste tennis strategie hoort een zelfbewuste houding

Natuurlijk, je intensiteit zal niet vanzelf optimaal zijn elke wedstrijd. Daarom is het goed om je intensiteit te leren reguleren. Het vergt wat werk aan jouw kant, maar ik geef je hieronder de stappen van de ultieme methode om je intensiteit te reguleren:

  1. Bepaal je ideale intensiteitcijfer zoals hierboven beschreven.
  2. Wanneer je met een optimale intensiteit speelt, probeer zo bewust mogelijk te worden van de manier waarop je loopt, hoe je ademt, hoe je staat, hoe actief je voetenwerk is en hoe agressief je de bal slaat. Onthoud deze instelling goed en zorg dat je intensiteitthermostaat altijd daarop ingesteld is.
  3. Bedenk standaard rituelen die je zullen helpen om je intensiteit omhoog of omlaag te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan diep, rustig en vanuit je buik ademhalen om je intensiteit omlaag te krijgen (zie Slim Tennis Tip Nr. 2). Een manier om je intensiteit omhoog te krijgen kan zijn door op je tenen te huppelen in combinatie met ‘trigger words’ zoals focus en agressief.
  4. Als je vervolgens een keer niet lekker speelt, check bij jezelf of je intensiteit optimaal is door het een cijfer te geven en pas het zo nodig aan met het ritueel dat je bedacht, en geoefend hebt.

Bij de juiste tennis strategie hoort het bewuste besluit om je wedstrijden met het optimale intensiteitniveau te spelen, zelfs op dagen dat je er eigenlijk geen zin in hebt. Denk aan het sprintje naar de ‘base line’ van Nadal bij het begin van elke wedstrijd – dat is zijn ritueel om zichzelf in zijn optimale intensiteitniveau te werken. Oefen de bovenstaande stappen regelmatig tijdens je wedstrijden en tijdens het trainen, en voor je het weet zal je één van die spelers zijn die consistent zijn/haar beste tennis laat zien.

Laat ons weten wat je van deze tip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Wil je mentaal een sterkere speler worden? Iedere tennis tip op deze website helpt je slimmer en beter te spelen. Blijf daarom terug komen of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter