Tennis Tip Nr. 15 – Tactiek: Durf je Spel Aanpassen

Veranderingen kunnen heel moeilijk zijn. Meestal maken we ze ook pas als we er echt klaar voor zijn.

Om een betere tennisser te worden zal het vaak nodig zijn om veranderingen in je spel te maken. Je tennis strategie, je mentale sterkte, fitheid, tactiek, en zelfs je slagen zullen een keer aangepast moeten worden met om je prestatie naar een hoger niveau te tillen.

Wist je dat Pete Sampras, toen hij 16 jaar oud was en een hoge nationale ranking had, samen met zijn coach besloot om over te gaan van een dubbelhandige naar een enkelhandige backhand? Een verandering die zeer ten goede is gekomen aan zijn tennis tactiek.

De coach van Sampras toentertijd, Pete Fischer, vond twee dingen belangrijk bij een beslissing om zo’n grote aanpassing te ondernemen – motivatie en zelfvertrouwen. Pete Fischer communiceerde zijn geloof dat Sampras een groot voordeel zou hebben in zijn tennis tactiek door over te schakelen naar een enkelhandige backhand en hij hielp hem de zelfvertrouwen te kweken om bij die aanpassing te blijven en niet terug te vallen op zijn dubbelhandige backhand, al verloor hij wat wedstrijden erdoor.

Ben jij klaar voor een verandering, van bijvoorbeeld je tactiek?

Als jij ook een grote verandering in je spel overweegt, dan kan ik je het volgende advies geven. Zorg dat je duidelijk weet waarom je deze verandering wil maken, en maak het belangrijk voor jezelf, belangrijker dan winnen of verliezen! Een manier hoe je dit kan doen volgt hieronder:

  1. Op een schaal van 1 tot 10, hoe belangrijk is deze verandering voor je?
  2. Op een schaal van 1 tot 10, hoe zeker ben je dat je deze verandering succesvol kan verwerken in je spel?

Als je score lager is dan een 7 op één van deze twee vragen, ga dan verder met de onderstaande vragen:

  1. 1. Hoe kan ik de gat verkleinen tussen waar ik nu ben en waar ik wil zijn? Geef op zijn minst 3 acties die je kan ondernemen om dichter bij je doel te komen.
  2. 2. Welke verandering in mijn perspectief moet ik maken om deze gat te kunnen overbruggen? Probeer deze verandering direct te verbinden met iets wat belangrijk voor je is (bijvoorbeeld het realiseren van je potentieel, plezier, of persoonlijke uitdaging).

Om het optimale uit deze oefening te halen, schrijf de antwoorden op deze vragen uit. Door op te schrijven waarom iets belangrijk voor je is maak je het duidelijk voor jezelf en vergroot je de kans dat je er ook echt aan gecommitteerd zal zijn om het te volbrengen; ongeacht of de verandering je tennis tactiek, mentale weerbaarheid, fitheid, of een ander aspect van je spel betreft.

Laat ons weten wat je van deze tactiek tennistip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Meer weten over de mentale, tactische en strategische aspecten van tennis? Lees hier onze tennis tips.

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter