Tennis Tip Nr. 5 – Van Faalangst Kun je Leren

In mijn jongere jaren waren winst en verlies mijn enige indicatoren van vooruitgang. Ik had faalangst en ik was bang om te verliezen, want in mijn hoofd waren fouten en verliespartijen een indicatie van een tekortkoming in mijn vaardigheden en dus een grote teleurstelling.

Nu, achteraf kijkend, besef ik dat in het tennis faalangst mijn grootste tekortkoming was, en niet zozeer de daadwerkelijke fouten of de negatieve resultaten. Gedurende de jaren ontwikkelde ik het besef dat fouten en vooral ook verliespartijen niet alleen een wezenlijk en onontkoombaar deel van tennis zijn, maar ook een geweldige bron van informatie die ik uiteindelijk gebruikt heb om mijn spel te ontwikkelen en vaker te winnen.

Tennis en faalangst: gebruik het in je voordeel

De les die ik geleerd heb is dat wanneer ik mijn fouten en verliespartijen beschouw als indicaties van mijn tekortkomingen, dan ga ik aan mezelf twijfelen, wat voor faalangst zorgt en wat uiteindelijk resulteert in meer verliespartijen. Aan de andere kant, wanneer ik verlies beschouw als een resultaat dat me veel informatie geeft over wat er te verbeteren valt aan mijn spel, dan heb ik verlies daarmee tot iets positiefs omgesmeed. Dan weet ik dat mijn verlies een tijdelijke tegenslag is waar ik de volledige controle over heb. Dat helpt me om kalm te blijven en om duidelijk te krijgen hoe ik mijn spel dien aan te passen in de volgende wedstrijd.

Ook toppers geven hun fouten toe

Wees niet bang om de zwakke punten in je spel te benoemen en aan jezelf toe te geven. Accepteer ze en accepteer je faalangst. Gebruik het als springplank naar je verdere ontwikkeling. Gebruik je fouten als motivatie om harder te trainen. En als dit moeilijk lijkt, kijk dan naar het onderstaande interview met Rafael Nadal na zijn verlies tegen Robin Soderling op Roland Garros 2009, nadat hij het 4 jaar achter elkaar gewonnen had.

Laat ons weten wat je van deze tip vindt, klik hier om een reactie te plaatsen.

Met onze tips tennis nóg leuker maken: dat is ons doel met Slim Tennis. Leer op deze website meer over o.a. tennis tactiek en de psychologie van tennis en deel je ervaringen met andere spelers.

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (4)

Laat een reactie achter

 • marcel leloup

  |

  zo ga ik tegenwoordig ook om met (bijna-)verliespartijen. Probeer te analyseren achteraf, maar beter nog in de loop van het spel, waar het beter kan. Sinds een tijdje lukt het me , na een eerste (onverwachte) setverlies beter een volgende set weer te winnen; door tijdig mijn speelstijl op dat moment aan die tegenstander aan te passen.
  Leuk om jullie tips te lezen, ik herken ze ook, zoals ik er zelf mee bezig ben.

  Reply

 • Kris Busselen

  |

  Beste,
  Ondertussen ben ik 65 en nog altijd op zoek naar winst. Mijn doel is niet: winning ugly. Ik haat het zo te spelen alleen maar om te winnen. Ik geniet van de mooie punten die ik maak, maar helaas ….
  Ik heb ook altijd het gevoel heel hard te moeten werken op het tennisterrein. Voor de duidelijkheid: ik neem les, speel met veel topspin, (wat mijn vriendinnen haten!..) en ben nog behoorlijk beweeglijk. Vaak win ik de eerste set maar om mijn niveau aan te houden, dat is moeilijk!
  Ik heb echt geen zin om te gaan golfen en wil heel vraag tornooien spelen op mijn leeftijd maar dat is heel moeilijk te vinden.
  Zucht,
  Mvg,
  Kris

  Reply

 • Onno

  |

  Als je voor jezelf weet dat je niet alles uit de match haald of dat niet kan, zoals Nadal hierboven, is dat een erkenning van je probleem. Het wordt pas een echt probleem als je tegenstander dan beter is. Zaak is dan je niet gek te laten maken, ook al maak je nog zoveel fouten. Ik denk dan op een zwaar geirriteerd moment dat er altijd belangrijkere zaken zijn op de wereld dan tennis ! Voor mij een rustgevende gedachte !

  Reply

 • Marc

  |

  Nadal’s reactie na deze nederlaag is er een van berusting en het geven van de credits aan zijn tegenstander. Ik heb deze hele wedstrijd gezien en vond dat Nadal niet z’n normale niveau haalde. Met de argumenten die hij daar voor aangrijpt ben
  ik het niet helemaal eens. Bovendien is de gelaten indruk die hij maakt bij deze persconferentie ook niet des Nadals (Ik ben overigens geen liefhebber van Nadal, maar mentaal is er op dit moment geen betere). Hard werken, doorzettingsvermogen en on-
  verzettelijkheid zijn de drie pijlers waar het spel van Nadal op gebasseerd is. Een mooie en natuurlijke techniek zoals Federer heeft hij niet.

  Reply