Tennis zenuwen: Tips van Sophie

Tennis Zenuwen - Tips van Sophie

Hé Wedstrijd-ster, hoe voelen jouw tennis zenuwen als jij een wedstrijd speelt? Zijn ze van staal? Nou, dat is fijn, want het is niet cool als je als een gek staat te shaken. Helaas heeft niet iedereen stalen zenuwen. Maar gelukkig kun je wat aan je gebibber doen. Voor de zenuwpezen onder jullie heb ik daarom een paar leuke ontzenuwtips op een rijtje gezet. Lees ze maar eens rustig door. Wie weet zit er een tussen die fijn is voor jou. Natuurlijk zijn er véél meer tips om te ‘ontzenuwen’. Die kun je nalezen in Hoofdstuk 8 van mijn boekje Zeker een Beker. Of bedenk jouw eigen gouden ontzenuwtip. Die werkt gegarandeerd. Tot slot: ‘ontzenuw’ jezelf niet te veel. Een beetje spanning is juist goed voor een mooie prestatie op de baan. Succes! – Sophie

Doe een flinke warming-up

Weet je wat kan helpen als je stijf staat van de zenuwen? Een stevige warming-up. Door flink te rennen en te rekken, beweeg je je wiebeligheid eruit. Bovendien sta je daarna lekker warm en soepel op de baan. Ook best handig als jouw tennis zenuwen je in de weg zitten. Heb je niet zo veel zin? Doe het toch maar, ik garandeer dat je je beter voelt. Sta je op de baan nog steeds te trillen? Beweeg! Of adem eens diep in via je buik (maak je buik bol) en blaas daarna ontspannen uit tot de laatste druppel lucht (door getuite lippen). Herhaal dit een paar keer.

Geniet je tennis zenuwen weg

Stel dat je op de baan staat te shaken van de zenuwen. Bedenk op dat moment dan eens hoe leuk het eigenlijk is dat je een wedstrijd staat te spelen. Want zo is het toch eigenlijk? En zeg dan tegen jezelf, terwijl je een paar keer diep ademhaalt: Hé! Wat vind ik het leuk dat ik hier sta te spelen! Ik vind het écht tof! Probeer het ook te voelen. Je vindt het misschien raar als je dit leest, en je gelooft vast niet dat het helpt. Maar ik verzeker je, je angst verdwijnt als sneeuw voor de zon. (Uit: Zeker een Beker Hoofdstuk 8, pagina 80)

Denk niet aan winst van de eerste set

Natuurlijk wil je graag de eerste set winnen. Dat is logisch. Maar als je staat te shaken is het niet slim om daar al te veel aan te denken. Bovendien: de wedstrijd begint pas ècht in set twee… Probeer liever om in je ritme te komen. Doe dit bijvoorbeeld als volgt: richt je op je slagen, de bal en je voetenwerk. Of geef jezelf en opdrachtje waardoor je veel in beweging bent (sla eens 70% van jouw ballen met je forehand of je backhand). Ik verzeker je, je trillerigheid en je tennis zenuwen zullen verdwijnen en winst van de punten komt dan vanzelf.

Heb jij een leuk verhaal over tennis zenuwen? Deel het dan met ons. Laat een reactie hieronder en wie weet, misschien krijg je wel direct ontzenuwtips die speciaal voor jou gemaakt zijn.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter