Zelfspraak – welke vorm gebruik jij?

De kunst van op jezelf inpraten, hoe werkt dat eigenlijk? Op jezelf inpraten kan op verschillende manieren. Op jezelf inpraten staat ook wel bekend als self-talk, ofwel zelfspraak. Dit is de manier waarop je jezelf toespreekt in je eigen gedachten. De kunst is natuurlijk de beste manier te gebruiken op het juiste moment, uiteraard voor het beste resultaat.

Verschillende vormen van zelfspraak

  • Positief. Deze vorm is een soort peptalk. Je praat jezelf in dat je het kan en dat het goed gaat komen.
  • Negatief. Dit is de minst effectieve vorm van zelfspraak. Hiermee raak je in een negatieve spiraal.
  • Motiverend. Om door te kunnen gaan. Je spreekt jezelf toe in beweging te blijven.
  • Instructief. De naam zegt het al, je geeft jezelf instructies wat te doen. Deze ontstaan vaak uit eerdere ervaringen.

Effecten van zelfspraak

Nu we weten wat zelfspraak inhoudt, wat is dan het effect ervan op je prestaties? Zoals hierboven al doorschemert zijn niet alle vormen van zelfspraak altijd even effectief. Het is dus de kunst om tijdens een tenniswedstrijd de effectiefste vorm te gebruiken.

Uiteraard is de effectiefste vorm bij iedereen verschillend. Sommigen zullen veel profijt hebben bij instructieve zelfspraak, terwijl anderen hier alleen maar slechter van gaan presteren en veel meer baat hebben bij motiverende zelfspraak. Daarnaast gaan veel spelers slechter tennissen bij de negatieve vorm van zelfspraak, terwijl het bij anderen weinig tot geen invloed zal hebben.

Verschillende onderzoeken hebben wel kunnen vaststellen wanneer zelfspraak het vaakst een positief resultaat op je prestaties oplevert. Dit is het geval bij de positieve, motiverende of instructieve manier van op jezelf inpraten.

Daarnaast is er ook een onderzoek gedaan naar jonge tennissers, welke geobserveerd werden tijdens hun wedstrijden. Hier is vastgesteld dat wanneer een tennisser negatief is over zichzelf en daarbij dus negatief op zichzelf inpraat, hij vaker de punten verliest. Aan de andere kant worden de meeste punten gewonnen door de tennissers die geloven in zichzelf. Hieruit blijkt dus ook dat zelfspraak invloed heeft op de prestaties.

Conclusie

De effectiefste manier van zelfspraak moet je voor jezelf uitvinden. Er zijn verschillende vormen om op jezelf in te praten: positieve, motiverende, instructieve en negatieve vorm. Uit onderzoek blijkt dat de eerste drie een positieve invloed hebben op je prestaties, terwijl de negatieve vorm dat niet heeft.

Ben jij je bewust van jouw vorm van zelfspraak? En heb je door wat voor effect dat heeft? Deel hieronder je ervaring en leer zo ook van elkaars zelfspraak!

Referenties:

D. Tod, J. Hardy, E. OliverEffects of self-talk: a systematic reviewJudy L. Van Raalte, Britton W. Brewer, Patricia M. Rivera, Albert J. PetitpasThe Relationship Between Observable Self-Talk and Competitive Junior Tennis Players’ Match Performances

Labels:,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter