Zelfvertrouwen verhogen in het tennis

In veel sporten waaronder tennis speelt zelfvertrouwen een belangrijke rol. Als je meer zelfvertrouwen hebt dan speel je beter, en zal je dus uiteindelijk ook meer winnen. Als je zelfvertrouwen hoger wordt zal je beter presteren. Een vraag die hierin een belangrijke rol speelt, is hoe je je zelfvertrouwen het beste kunt verhogen.

Een sport zoals tennis is geen teamsport, dus je kunt niet als team samen iets opbouwen. Toch zijn er genoeg mensen om je heen die veel voor je kunnen betekenen. Zo is support van de mensen om je heen erg belangrijk. Aanmoediging en positieve feedback zijn hiervan goede voorbeelden.

Het zelfvertrouwen kan op verschillende manieren worden beïnvloedt. Deze theorieën gelden in het dagelijks leven, maar ook zeker in een sport zoals tennis.

Zelfvertrouwen wordt beïnvloed door het looking glass effect

Je zelfvertrouwen wordt voor een groot deel beïnvloedt door de mensen om je heen. Zo bestaat er de looking glass theorie die ervan uitgaat dat wij reageren op hoe de omgeving over ons denkt.

Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld vinden dat iemand geen goede tennisser is. Hierdoor zal het zelfvertrouwen van de tennisser omlaag gaan en wordt zijn spel dus negatief beïnvloedt. Mensen kunnen ook juist het signaal afgeven dat een bepaalde tennisser ‘goed’ is. Dit signaal zorgt er in dit geval dan voor dat het zelfvertrouwen van de tennisser omhoog gaat.

Zichzelf waarmakende voorspelling

Een andere theorie genaamd de self-fulfilling prophecy (zichzelf waarmakende voorspelling) zal het spel van de tennisser ook beïnvloeden. Deze theorie gaat ervanuit dat bijvoorbeeld het publiek of de coach van de tennisser een bepaalde verwachting vooraf aan de wedstrijd heeft. De speler zal zich hiernaar aanpassen. Zal de coach bijvoorbeeld veel vertrouwen hebben in de tennisser, en zou hij aangeven: jij gaat vandaag winnen, dan zal het zelfvertrouwen van de speler ook omhoog gaan en zou hij inderdaad beter gaan spelen.

Een andere variant hierop werkt ook. Geeft de coach aan: jij speelt slecht vandaag, dan zal de tennisser zich hiernaar gaan gedragen. Hierdoor zal zijn spel dus negatief worden beïnvloedt.

Aan deze theorie zit ook een weerzijde. Soms kan een speler namelijk niet voldoen aan een bepaalde verwachting. Hierdoor ontstaat stress bij de speler, en zal hij dus slechter presteren in het veld.

Prestaties uit het verleden

Als laatst speelt het verleden van een tennisser ook een belangrijke rol in de opbouw van het zelfvertrouwen. Als een tennisser in het verleden veel wedstrijden heeft gewonnen, dan is zijn zelfvertrouwen in de afgelopen jaren flink gegroeid. Zijn spel zal in dit voorbeeld dus positief beïnvloedt worden door zijn zelfvertrouwen.

Uit al deze voorbeelden is wel gebleken dat zelfvertrouwen een belangrijke rol speelt in het bereiken van goede prestaties. Als je meer zelfvertrouwen hebt, zal je meer geloven in jezelf, en zal je dus ook overtuigender spelen. Als speler is het dan ook belangrijk om je zelfvertrouwen in het spelen van tennis omhoog te krijgen. Op deze manier zullen je prestaties in het veld omhoog gaan, maar zal je ook veel meer plezier krijgen in het tennissen.

Wat werkt positief of negatief voor jouw zelfvertrouwen? Deel het met ons. Speelt een van de bovenstaande effecten een rol bij jouw zelfvertrouwen? Laat hieronder een reactie achter.

Labels:

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

Laat een reactie achter