Zelfvertrouwen van groot belang om wedstrijden te winnen

Slim tennis zelfvertrouwen billie jean kingDe term zelfvertrouwen is erg belangrijk binnen de tennissport als het gaat om het winnen van wedstrijden. Zelfs op het allerhoogste niveau zijn er diverse tennissers die erom bekend staan een wedstrijd uit handen te geven, ook al staan ze op een ruime voorsprong. Wat kan je hier eigenlijk tegen doen?

Richard Gasquet en Stanislas Wawrinka, die beide onlangs in de halve finale van de US Open 2013 stonden, zijn twee voorbeelden van toptennissers die er een handje van hebben om hun wedstrijd volledig uit handen te geven.

De Fransman slaagde hier nog bijna in tijdens zijn kwartfinale op de US Open tegen David Ferrer. Met een 6-3 6-1 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht, maar toch lukte het de Spanjaard om er een vijfde set uit te slepen. Uiteindelijk mocht Gasquet nog van geluk spreken dat hij als winnaar van de baan stapte. Een ronde later was het alsnog afgelopen voor Gasquet, hij verloor kansloos van de uiteindelijke winnaar Rafael Nadal.

De 28-jarige Wawrinka heeft het vaak ook moeilijk als de spanning te hoog wordt. In zijn eerste halve finale op de US Open stond de Zwitser tegenover Novak Djokovic, de huidige nummer één van de wereld. De twee tennissers speelde hun derde onderlinge partij op Grand Slam niveau. Een interessant detail is dat ‘Djoko’ de laatste drie ontmoetingen in vijf sets wist te winnen, er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor ‘Stan the Man’ in mentaal opzicht.

In de meeste gevallen heeft dit te maken met zelfvertrouwen. De overwinning komt steeds dichterbij en tennissers voelen een bepaalde spanning opkomen, waardoor ze verkrampter gaan tennissen. Voormalig tennisster Billie Jean King heeft drie tips waarmee je je zelfvertrouwen kunt behouden en de wedstrijd kunt binnenslepen.

De drie tips

  1. 1. Wees je gevoelens de baas: Iedereen heeft momenten waarop je je gespannen voelt, het is alleen belangrijk dat je de controle over de situatie blijft houden.
  2. 2. Blijf geconcentreerd: 75% van de tijd tijdens een wedstrijd sla je niet tegen de bal. Het is belangrijk hoe je deze tijd besteedt, de toppers zijn hierin op hun best. Bij dit onderdeel komt ook een stuk emotie kijken, omdat dit ervoor zorgt dat we nerveus worden op bepaalde momenten.
  3. 3. Weet waarom je wint: Veel spelers weten vaak waarom ze een wedstrijd verloren hebben, maar niet waarom ze een wedstrijd gewonnen hebben. Geef jezelf feedback op je wedstrijd en onthoud het moment waarop jij de wedstrijd in jouw voordeel besliste. Dit geeft je zelfvertrouwen als je later in soortgelijke situaties terecht komt.

Blijf je eigen spel spelen en straal zelfvertrouwen uit

Zelf heb ik ook nog veel te leren op dit gebied. Vooral op de “gevaarlijke” stand van 5-2 komt het regelmatig voor dat ik mijn tegenstander volkomen onnodig terug laat keren in de wedstrijd. Op deze momenten speel ik net iets minder geconcentreerd en agressief, waardoor mijn tegenstander het gevoel krijgt dat het toch nog iets te halen valt. Mijn tegenstander maakt 5-5, ik word nerveus, mijn zelfvertrouwen daalt, ik ga forceren en daardoor meer fouten maken. Uiteindelijk geef ik de wedstrijd volledig uit handen, terwijl ik met één been al in die grote finale stond!

Herken jij jezelf hier ook in en wil je meer weten over deze tennistip, lees eens Slim Tennistip Nr. 27 – Laat je Faalangst Los: Durf Risico te Nemen

Labels:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter