Zichzelf waarmakende voorspelling

Zichzelf waarmakende voorspelling

Een zichzelf waarmakende voorspelling of self-fulfilling prophecy is een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling. Dit artikel gaat met name over hoe negatieve gedachten voor een negatief resultaat kunnen zorgen.

Iedereen heeft wel eens een dag waarin je het vertrouwen in je eigen kunnen even totaal kwijt bent. Zo’n dag waarop je tijdens de wedstrijd meer in gevecht bent met jezelf dan met je tegenstander. Je probeert voorzichtig te spelen, je slag verkrampt en het resultaat is bepaald niet om over naar huis te schrijven. Gedachten spoken door je hoofd: Wéér een fout, ik kan er ook niks van! en Oh nu moet ik weer serveren, dat zal vast wel weer een dubbele fout worden. Het is gemakkelijk om te verdrinken in deze negatieve gedachten en verwachtingen, maar hier schiet je echter niets mee op.

Negatieve zichzelf waarmakende voorspellingen

Het hebben van een negatieve verwachting over je eigen kunnen kan een negatieve invloed hebben op je prestaties. Een voorspelling die ervoor zorgt dat de voorspelling ook daadwerkelijk uitkomt wordt een zichzelf waarmakende voorspelling genoemd, in het Engels beter bekend als self-fulfilling prophecy.

De voorspelling ontstaat door een verkeerde interpretatie van een situatie, bijvoorbeeld: Die bal op mijn backhand ga ik nooit halen. De voorspelling roept een bepaald gedrag op; doordat je weinig zelfvertrouwen hebt in jezelf, ga je de bal bijvoorbeeld verkrampt terugslaan. Dit heeft tot gevolg dat de voorspelling uitkomt; de bal gaat in het net.

Het uiteindelijke resultaat zal als bewijs worden gezien voor de oorspronkelijke voorspelling. Dit zorgt ervoor dat er een neerwaartse spiraal ontstaat. De negatieve gedachtegang wordt vastgehouden en het is moeilijk om je hierover heen te zetten.

Ontsnap negatieve gedachten

Al lijkt het soms onmogelijk om van deze negatieve gedachtegang te kunnen ontsnappen, de macht heb je zelf in handen. Om uit deze neerwaartse spiraal te komen en om negatieve voorspellingen te minimaliseren is het belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe positiever je voorspellingen worden.

Het is belangrijk om je op je positieve kanten te richten. Focus op wat je wel kunt en houd je niet teveel bezig met je angsten en wat er misschien wel eens fout zou kunnen gaan. Door je minder op de negatieve dingen te richten zullen je voorspellingen ook minder negatief worden.

Gelukkig geldt de zichzelf waarmakende voorspelling dus niet alleen voor negatieve voorspellingen, maar werkt het ook omgekeerd: geloof in jezelf en het resultaat volgt vanzelf!

Laat me weten wat je van mijn eerste Slim Tennis artikel vindt. Laat hieronder een reactie achter.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter