Ik hoop dat je al veel hebt opgestoken van de tennis kennis artikelen en tennistips die Slim Tennis aanbiedt. Door ze te lezen en toe te passen heb ik zelf al een sprong gemaakt tijdens wedstrijden en trainingen. Wil jij binnen een korte tijd een nog grotere sprong maken in je mentale spel? En wil je meer inzicht krijgen in je eigen tennisspel? Dan raad ik een mental coachingsessie aan van Ajdin, de oprichter van Slim Tennis en mental coach.

Laatst had een echtpaar een mental coaching sessie aangevraagd voor hun talentvolle dochter en ik mocht meekijken. Ajdin was zelf benieuwd naar mijn terugkoppeling als student sportpsychologie. Er zou eerst een gesprek met de ouders plaatsvinden. Vervolgens werd er gekeken naar de wedstrijd van de talentvolle 14-jarige. En tot slot werd er gepraat met de speelster zelf. Hieronder mijn verslag over deze mental coaching sessie.
Ouders bedoelen het goed, maar moeten echt beter weten hoe een sportkind op de juiste manier te begeleiden.
Ajdin heeft de ouders de opdracht gegeven om de autobiografieën van Andre Agassi en Rafael Nadal te lezen. Deze spelers werden keihard aangepakt om beter te worden en hier voelden ze zich vaak ongelukkig bij. Ajdin heeft de ouders voorgelegd waarom Agassi en Nadal dan toch succesvol zijn geworden in het proftennis en uitgelegd op welke manier je als ouder of verzorger de beste steun aan je kind kan geven, met als doel een gelukkig kind dat alles uit zijn potentieel haalt.
Het leren kijken naar een tennisspeler als mental coach
Na het gesprek met de ouders hebben we naar de wedstrijd van de dochter gekeken. Ajdin heeft me geleerd hoe heel objectief te observeren. Aan de ene kant vrij statistisch kijken naar de tenniswedstrijd zelf, door bij te houden hoe vaak bepaalde tactische keuzes goed gaan en hoe vaak fout. En aan de andere kant heel aandachtig zijn voor de manier waarop de speler omgaat met alles wat tijdens de wedstrijd gebeurt.
Aan de ene kant dus het turven van bepaalde tactische keuzes en technische uitvoeringen. Aan de andere kant de fysieke en emotionele reacties van de speler op het resultaat ervan. “De combinatie ervan vertelt je vrij snel wat voor een speelstijl een speler heeft,” zegt Ajdin. Het vergt wel wat oefening om snel in te zien of een speler van nature geneigd is aan te vallen, te verdedigen, of te schaken.
Als student sportpsychologie besef ik me door Ajdin dat het observeren van een wedstrijd nodig was om echt te weten wat deze speelster motiveert. Om indruk te krijgen waar zij voor bang lijkt te zijn, en wat heel belangrijk voor haar is. Want dit komt vooral naar boven tijdens de wedstrijd of vlak ervoor.
Afsluitend het gesprek met de speelster zelf
Nu kwam de tijd om onze indrukken en vermoedens over de speelstijl, motivatie, en angsten van de speelster na te gaan. Na de wedstrijd hebben we met de talentvolle speelster zelf gesproken. Het was een lang gesprek, ongeveer anderhalf uur.
“Ik vind het belangrijk dat de speelster eerst zelf aangeeft wat ze van de wedstrijd vond zonder dat ze wordt beinvloed,” zegt Ajdin. Wat mij vooral is bijgebleven van het gesprek is dat Ajdin heeft uitgelegd hoe emoties soms je bewustzijn kunnen verstoren. De jeugd ziet een fout tijdens een tenniswedstrijd vaak als falen. Terwijl Ajdin tijdens de coachingsessie aan het meisje heeft laten zien dat een fout als feedback dient te werken. Een fout geeft je nuttige informatie. Het belangrijkste zijnde dat je iets anders had moeten doen in de uitvoering of de keuze van je tennisactie.
Ajdin heeft aan haar succesvol kunnen uitleggen hoe de wisselwerking tussen gedachten, emoties, fysiek gedrag en bewustzijn plaats vindt als reactie op bepaalde gebeurtenissen tijdens een wedstrijd. Hij heeft ook aan haar uitgelegd hoe dit te gebruiken en te sturen naar een juiste concentratie en intensiteit. Het meisje was erg enthousiast en vroeg Ajdin meerdere malen of ze zijn aantekeningen mee mocht nemen. Hij maakte aantekeningen namelijk tijdens het uitleggen van het mentale aspect aan haar.
Kortom:
- Als je persoonlijke en objectieve feedback wil op je (mentale) tennisspel.
- Als je wil begrijpen waar je krachten en verbeterpunten liggen, zowel tactisch, technisch, als mentaal.
- En als je wil weten hoe je als invidivu je (mentale) tennisvaardigheden kan verbeteren.
Dan kan ik je met volle vertrouwen Ajdin Kolonic als mental coach aanraden! Bekijk hier de mogelijkheden als je geïnteresseerd bent in een sessie.
Wist je dat Ajdin ook twee apps heeft bedacht en laten ontwikkelen? Inner Tennis en Top Tennis Tracker. En hij heeft een boek geschreven, The Mental Habits of Winners, waarin hij zijn model van mentaal trainen presenteert.
Geef een reactie