We kennen allemaal de rituelen van Rafael Nadal. Het gravel van de baseline vegen, het ondergoed uit zijn bilnaad plukken en het perfect plaatsen van de twee flesjes naast zijn stoel. Dit zijn enkele van de vele rituelen van Nadal, en hij is niet de enige. Vele spelers hebben last van bijgeloof op de tennisbaan. Of hebben ze er juist een voordeel aan?
Zo weigert Novak Djokovic het om twee keer achter elkaar onder dezelfde douche te staan. En wil Serena Williams juist maar één douche gebruiken. Volgens sommigen is het overdreven. Maar deze spelers zijn momenteel wel een van de beste tennisspelers van de wereld. Zouden de rituelen gebaseerd op bijgeloof dan toch van nut zijn?
Functies van bijgeloof in het tennis
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van rituelen verschillende functies heeft.
- Vaak vinden de rituelen plaats vlak voor de ontmoeting met de tegenstander en vlak voordat er gepresteerd moet worden. De specifieke momenten waarop ze plaatsvinden, maakt dat ze tijdelijke verlichting bieden van competitieve angst. Tevens dienen ze als gedachtenonderdrukkers voorafgaande aan het presteren.
- Ook kan het bijgeloof, met de rituelen, zorgen voor verhoogde gevoelens van zelfvertrouwen, wat de prestaties verbetert.
- Tennissers die in het bijzijn zijn van hun ‘geluksbrenger’ zetten hogere doelen en vertonen meer doorzettingsvermogen en vechtlust. Zo wil Djokovic bijvoorbeeld op Wimbledon bij elke wedstrijd zijn hondje Pierre erbij hebben.
- Tenslotte, en dat zal het grootste voordeel zijn, zorgen de rituelen tijdens het spelen ervoor dat je in een bepaalde ‘flow’ blijft. Je behoudt gemakkelijker je concentratie, waardoor je meer gefocust bent.
Concluderend kunnen we dus wel stellen dat Nadal, Djokovic en Williams hun rituelen niet voor niks uitvoeren. Het heeft dus wel degelijk voordelen. Toch is het belangrijk om het binnen de perken te houden. Teveel rituelen is alleen maar een last. En geef toe, naar alle rituelen van Nadal kijken is niet altijd een pretje.
Herkennen jij je in dit verhaal? Wat zijn jouw rituelen voor of tijdens een tenniswedstrijd? Ik serveer bijvoorbeeld altijd met dezelfde bal indien ik het voorgaande punt net gewonnen heb. Plaats hieronder een reactie met jouw rituelen. Ik ben heel benieuwd!
Rituelen, met of zonder bijgeloof, zijn een belangrijk onderdeel van het boek The Mental Habits of Winners, A Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player. Ajdin Kolonić, de oprichter van Slim Tennis heeft dit boek geschreven. Hij heeft ook twee apps laten ontwikkelen die je helpen met je mentale spel. Top Tennis Tracker en Inner Tennis. Download ze, vergroot je mentale weerbaarheid, en win vaker.
Geef een reactie