De schouderkom is erg ondiep. Om deze kom zit een rand, het labrum. Het labrum vergroot de kom en zorgt ervoor dat de schouderkop beter in die kom past. Daarnaast is het labrum erg belangrijk voor de stabiliteit van het schoudergewricht en het is bovendien een aanhechtingspunt voor het schouderkapsel, de gewrichtsbanden en een van de twee koppen van de biceps. Deze bicepspees hecht aan de bovenkant van het labrum. Een scheur in dit gebied noemen we een SLAP laesie (Superior Labrum van Anterior tot Posterior) schouderblessure.

Slap Laesie is er in de gradaties I tot en met IV. Een graad II Slap Laesie is te zien in Figuur 1 – Slap Laesie schouderblessure – Graad II. Een Slap Laesie kan worden veroorzaakt doordat de bicepspees en de bovenzijde van het labrum tijdens services en bovenhandse slagen onder spanning komen. Een andere oorzaak is bijvoorbeeld een val op een uitgestrekte arm of een harde ruk aan de schouder.
In rust heb je vrijwel geen last van je schouderblessure. Schouderklachten treden meestal op bij bovenhandse activiteiten zoals de service. Een andere klacht is een knakkend of vastlopend schoudergewricht. Bij bovenhandse bewegingen kan krachtsverlies optreden waardoor de service in kracht en snelheid inboet.
Lichamelijk onderzoek is meestal niet voldoende om een goede diagnose te stellen. Een MRI met contrastvloeistof kan de diagnose meestal bevestigen. Soms is een kijkoperatie nodig.
Afhankelijk van de klachten en de ernst van het letsel bestaat de behandeling uit rust en spierversterkende oefeningen (vaak bij Slap Laesie graad I en II). Blijven de klachten bestaan of is het letsel ernstiger, dan is een (kijk)operatie mogelijk (vaak bij Slap Laesie graad III en IV, soms ook bij graad II).
Wat je zelf kunt doen bij een Slap Laesie in je schouder
Hieronder staat een aantal oefeningen met enkele tips waarmee je de Slap Laesie in je schouder helpt te genezen. Let op: deze oefeningen zijn niet ter vervanging van een revalidatietraject bij een (sport)fysiotherapeut. Ben je aan je schouder geopereerd, houd je dan strikt aan de adviezen van de arts en/of fysiotherapeut.
Stap 1. Oefeningen voor het verbeteren van de normale functie bij een slap laesie schouderblessure
- Rekken van de achterzijde van de schouder. Breng je geblesseerde arm op schouderhoogte voor het lichaam langs en pak met je andere hand je elleboog vast. Trek je elleboog zover naar je toe totdat je rek aan de achterkant van je schouder voelt (Figuur 2 – Slap Laesie schouderblessure – Rekken achterzijde schouder). Doe dit 20 tot 30 seconden, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit drie keer.
- Doe verder oefeningen om de spieren die het schouderblad stabiliseren te versterken. De oefeningen bouw je geleidelijk op. Ze mogen geen pijn doen. Begin met een set van 10 tot 15 herhalingen per oefening. Indien je schouder de volgende dag zwaar aanvoelt, neem dan een dag rust. Bouw geleidelijk op naar drie sets van 10 tot 15 herhalingen per dag, met 60 seconden rust tussen de sets. Een elastische band of los gewichtje is verkrijgbaar in de sportwinkel.
- Pro- en retractie schouder (Figuur 3 – Slap Laesie schouderblessure – Pro- en retractie schouder). Bevestig een elastische band aan een vast voorwerp, bijvoorbeeld een deurknop. Strek je geblesseerde arm naar voren. Trek vervolgens de elastische band naar achteren, terwijl je je arm gestrekt houdt. Dit doe je door je schouder naar voren te bewegen (maak je schouders rond) en vervolgens naar achteren te bewegen (maak je schouders recht).
- Zagen (Figuur 4 – Slap Laesie schouderblessure – Zagen). Bevestig een elastische band aan een vast voorwerp, bijvoorbeeld een deurknop. Trek in een zagende beweging de elastische band naar je middel en weer terug.
- Extensie (Figuur 5 – Slap Laesie schouderblessure – Extensie tegen weerstand). Bevestig het midden van de elastische band aan een vast voorwerp voor je lichaam. Pak de losse uiteinden vast en strek je beide armen naast je lichaam. Breng je armen gestrekt naar achteren, tegen de weerstand van de band in en weer terug.





Stap 2. Versterken van de rotatorencuff voor herstel slap laesie
Zodra je in staat bent alle boven beschreven oefeningen goed uit te voeren en je het schouderblad goed kunt stabiliseren, kun je beginnen met spierversterkende oefeningen voor de rotatorencuff zelf. Deze oefeningen zijn vrij zwaar; voer ze daarom niet elke dag uit, maar bouw een rustdag in. Dit geeft je schouderblessure de gelegenheid te herstellen en zich aan te passen.
- Training van de voorzijde van de schouder: bevestig een elastische band aan een vast voorwerp aan de rechterzijde van je lichaam. Zet je rechterelleboog in je zij, waarbij de onderarm naar voren wijst. Draai vanuit deze positie de arm naar je buik toe. Drie series van 15 tot 20 herhalingen. Herhaal voor de linkerkant.
- Training van de achterzijde van de schouder: bevestig een uiteinde van een elastische band aan een vast voorwerp aan de linkerkant van het lichaam. Zet de elleboog van de rechterarm in de zij, waarbij de onderarm rust op je buik. Draai vanuit deze positie de arm 70 graden naar buiten toe en weer terug. Drie series van 15 tot 20 herhalingen. Herhaal voor de linkerkant (Figuur 6 – Slap Laesie schouderblessure – Exorotatie tegen weerstand).
- Opdrukken tegen de muur: ga ongeveer een meter van een muur afstaan, met je handen tegen de muur. Maak nu ‘push-ups’ tegen de muur, terwijl je de stand van je handen steeds wisselt (dichtbij elkaar, ver uit elkaar, onder elkaar, met één hand et cetera.). De oefening wordt lichter door dichterbij de muur te staan, en zwaarder door verder van de muur af te gaan staan.
- Staand roeien: bevestig het midden van de elastische band aan een vast voorwerp voor je. Pak de losse uiteinden in beide handen en trek deze naar je toe, waarbij je de ellebogen naar je zij brengt. Houd enkele seconden vast en laat de band dan rustig terugkeren. Voer de beweging gecontroleerd uit en span de buikspieren aan. Drie series van 15 tot 20 herhalingen.
Stap 3: Weer tennissen na een slap laesie schouderblessure
Kun je alle oefeningen probleemloos uitvoeren, dan kun je het tennissen weer gaan oppakken.
- Vermijd in het begin alle bovenhandse slagen. Start tegen een oefenmuur of met minitennis en ga langzaam naar achteren. Speel onderhands, waarbij je zoveel mogelijk van laag naar hoog slaat.
- Voer vervolgens het tempo vanaf de baseline op, waarbij je alleen vlakke slagen slaat. Aan het net alleen lage volleys.
- Langzamerhand mag je ook hoge topspinballen slaan en neem je de volleys wat hoger.
- De volgende stap is het overgooien van een tennisbal. Ga op de servicelijn staan en gooi de bal bovenhands over naar de andere kant van het net. Gaat dit goed, vergroot dan langzaam de afstand en de snelheid.
- Begin nu met serveren. Sla de eerste keer zonder bal. Vervolgens serveer je vanaf de servicelijn. Vergroot langzaam afstand en snelheid. Ook rustig smashen is toegestaan. Besteed veel aandacht aan techniek en timing.
- De volgende stappen zijn het spelen van oefenpunten, gevolgd door oefengames, een oefenset en een oefenwedstrijd. Als je twee tot vier weken pijnvrij oefenwedstrijden hebt gespeeld, kun je je inschrijven voor een wedstrijd.
Herhaling van slap laesie voorkomen
- Regelmatig rekken van de structuren aan de achterzijde van de schouder.
- Doe een volledige warming-up vóór en een coolingdown na de training of wedstrijd van elk minimaal tien minuten. Besteed voldoende aandacht aan correct uitgevoerde rekoefeningen van de schouder.
- Zorg voor een goed spierkorset en een goede spierbalans van de schouder door tenminste twee keer per week spierversterkende oefeningen voor de schouder te doen.
- Zorg voor een rustige opbouw van de trainingen, zodat spieren en pezen zich kunnen aanpassen aan zwaardere belasting. Zorg voor voldoende hersteltijd tussen trainingen en wedstrijden.
Hopelijk helpen deze tips jou om de SLAP laesie in je schouder snel te doen genezen. Ook voor andere blessures, zoals de tenniselleboog en de ziekte van Sever, vind je op Slim Tennis handige blessuretips.