Novak Djokovic kan terugkijken op een geweldig 2014. De nummer één van de wereld schreef zes toernooien, waaronder het magische Wimbledon, op zijn naam. Hij boekte zijn 600e overwinning in zijn carrière en trouwde met jeugdliefde Jelena Ristic, waarmee hij samen zoon Stefan kreeg.
Binnen de tenniswereld is het interessant om te kijken naar de sterke en zwakke punten van tennisspelers. Rafael Nadal heeft zijn ‘lasso’ forehand als grote kenmerk, door de vele spin dwingt hij zijn tegenstanders diep in het achterveld. Milos Raonic heeft misschien wel de beste service op de ATP-Tour. Andy Murray staat bekend om zijn verdedigende tennis en Roger Federer heeft alle technieken waar de meeste spelers alleen maar over kunnen dromen.
Maar wat is nu eigenlijk de kracht van Novak Djokovic? Waarin kan hij zich onderscheiden van de rest en wat maakt hem de nummer één van de wereld?
Mentale sterkte heeft een grote rol voor Djokovic
Het antwoord op deze vraag werd door Djokovic zelf gegeven in zijn biografie ‘Serve to Win.’ ”Veel mensen denken dat een wedstrijd gespeeld wordt tussen de lijnen, maar eigenlijk vindt deze plaats tussen je oren,” vertelde ‘Nole.’ Niemand is beter dan Djokovic als het gaat om moeilijke wedstrijden omdraaien in een overwinning. Voorbeelden hiervan zijn de Australian Open Finale 2012 tegen Nadal, die maar liefst 5 uur en 53 minuten duurde. Als ook zijn wedstrijd tegen Jo-Wilfried Tsonga op Roland Garros 2012.
Djokovic zelf zegt het volgende:
Er is weinig verschil tussen pakweg de nummer 78 van de wereld en spelers uit de top 5. Op belangrijke momenten komt het niet aan op je slagen, maar juist op je mentale weerbaarheid. En aan dit aspect heb ik net zo veel tijd besteed als aan mijn groundstrokes.
Belangrijke rol voor Becker in successen van Nole
Er is geen belangrijk onderdeel in zijn spel wat Djokovic onderscheidt van de rest in de top 10. Zijn slagen zijn diep, het lichaam oogt flexibel en hij voelt zich zowel achterin als aan het net op zijn gemak. Djokovic is een echte allround speler zoals er veel van zijn. Het onderscheidt maakt hij in de mentale kant van het spelletje.
Naast coach Marian Vajda nam de Serviër ook Boris Becker in dienst als trainer om de mentale kant in zijn spel nog verder te ontwikkelen. ”Dat is zeker een van de redenen waarvoor ik Boris bij het team heb gehaald. Op de grote toernooien heb ik dit jaar een aantal titels laten liggen, terwijl ik het gevoel had dat ik ze wel kon winnen. Ik was mentaal niet sterk genoeg op de belangrijke momenten,” aldus Djokovic.
Zo zie je maar, zelfs de mentaal-sterkste speler vind dat hij op mentaal valk kan verbeteren. Bij Slim Tennis vinden wij dat mentale weerbaarheid getraind en onderhouden moet worden net zoals de andere 3 aspecten van tennis: techniek, tactiek, en fysieke gesteldheid. Ben jij het hiermee eens of vind jij dat mentale weerbaarheid vooral aangeboren is? Laat het me hieronder weten. Plaats een reactie.
Zoek je zelf naar manieren om beter te tennissen, meer te genieten van tennis, en vaker te winnen? Bekijk het grote aanbod van Slim Tennis. Van producten in de webshop tot aan coaching sessies en tennislessen. Maar ook apps Top Tennis Tracker en Inner Tennis. Als ook het boek The Mental Habits of Winners.
Geef een reactie