Ben je een beginner of een gevorderde? Ben je competitief ingesteld of wil je gewoon plezier hebben wanneer je tennist? Hetgeen we willen bereiken in- en met tennis verschilt van speler tot speler. Maar toch hebben we allemaal bepaalde doelen. Wil je jezelf verzekeren van succes in het behalen van die doelen? Dan is het slim om te leren doelen stellen op de meest effectieve manier.
Wat wil jij bereiken met je tennisspel? En belangrijker nog, hoe wil je dat doen? Als je iets wil bereiken dan is het belangrijk dat je effectief doelen stelt. Lees hieronder hoe je dat volgens experts het beste kan doen.
Soorten doelen
Op sportgebied zijn er volgens Kingston en Hardy (1997) drie soorten doelen die je kunt stellen.
- Resultaatdoelen. Bij resultaatdoelen gaat het om een uitkomst, het resultaat. Afhankelijk van je motivatie en niveau kan dit bijvoorbeeld zijn om de beste tennisser van de wereld te zijn. Of op kortere termijn om je tegenstander verslaan, of een toernooi te winnen.
- Prestatiedoelen. Prestatiedoelen zijn onafhankelijk van anderen en gaan om je eigen prestaties te verbeteren. Zo kun je je voornemen om een bepaald aantal aces in een wedstrijd te slaan.
- Procesdoelen. Procesdoelen gaan om specifiek gedrag en niet zozeer om prestatie. Zo stelde Robin Haase het doel om op de juiste manier op gravel te glijden.
De meeste van ons stellen jammer genoeg alleen resultaatdoelen. Dat is onvoldoende. Resultaatdoelen zijn prima. Maar ze moeten echt vertaald worden naar prestatiedoelen. Vervolgens dienen de prestatiedoelen vertaald te worden naar procesdoelen. Doe dit en je zult er de vruchten van plukken!
SMART doelen stellen
Nu je weet welke soorten doelen er zijn, moet je ze nog op de juiste manier kunnen stellen. Dit doe je door ze SMART te maken. Dat houdt in:
- Specifiek. Een doel dat specifiek gedrag aangeeft, geeft de juiste richting van dat gedrag aan. Als het je doel is om je beter te concentreren kun je bijvoorbeeld als doel nemen om je iedere keer te focussen op de bal.
- Meetbaar. Doelen moeten geëvalueerd kunnen worden, zodat je weet of er progressie wordt geboekt in het halen van een doel. Zorg er voor dat je die progressie kan meten.
- Aantrekkelijk. Stel een doel op waar je veel voor over hebt om het te halen.
- Realistisch. Zorg voor een doel dat je kan halen. Al hoeft dit geen makkelijk doel te zijn.
- Tijdgebonden. Zorg voor een deadline waarop je doel kan worden bereikt.
Samenvattend, maak doelen stellen op de bovenstaande manier onderdeel van je mentale training. Stel alle drie soorten doelen (resultaat, prestatie, proces) en maak deze doelen SMART! Als laatste, durf je doelen aanpassen. Duurt het te lang of te kort om je doelen te halen, dan is het blijkbaar nodig om ze aan te passen.
Wat zijn jouw doelen? Heb je iets aan dit artikel? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen.
Twijfel je zelf over wat je met tennis wil bereiken en dus wat je doelen moeten zijn? Overweeg een mental coaching sessie van Ajdin. Ik heb een aantal keer meegelopen met hem tijdens zijn workshops en coaching sessies en ik kan je verzekeren dat hij je kan helpen met je spel, mentale weerbaarheid, maar ook met je doelen. Lees bijvoorbeeld zijn boek The Mental Habits of Winners – A Step-by-Step Guide to Becoming a Mentally Strong Tennis Player.
Referenties:
Kingston, K.M. & Hardy, L. (1997)
Effects of different types of goals on processes that support performance. The Sport Psychologist, 11, 277-293.
Geef een reactie