Het combineren van cognitieve vaardigheden en tennisvaardigheden is een belangrijke indicator voor het succes in de tenniswereld. Binnen het dubbelspel is teamwork de belangrijkste cognitieve vaardigheid. Gezamenlijke kennis en het anticiperen op de benodigdheden van dubbelspelpartners wordt ook wel teamcognitie genoemd.
Gezamenlijke kennis / teamcognitie bij dubbelspel
Teamcognitie bestaat uit meerdere onderdelen. Zoals de ervaring over het spel, de regels en de te gebruiken technieken. Daarnaast is er ook kennis over je dubbelspelpartner. Zoals zijn of haar sterke en zwakke punten binnen het dubbelspel. Deze gezamenlijke kennis zorgt uiteindelijk voor een gezamenlijke verwachting.
Ervaring met het dubbelspel en met een vaste dubbelspel partner zorgt ervoor dat er bepaalde verwachtingen ontstaan in specifieke situaties. Onderzoek toont aan dat hoe groter de overlap is van de gezamenlijke kennis, hoe hoger de kans is op succes (Blickensderfer, Reynolds, Salas & Cannon-Bowers, 2010).
Het geheim van een sterk dubbelspelkoppel
Impliciete coördinatie zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de relatie tussen de gezamenlijke kennis en de betere prestaties. Impliciete coördinatie houdt in dat er zonder verbale communicatie beslissingen gemaakt kunnen worden op basis van de houding van je dubbelspelpartner. En dit zorgt natuurlijk voor een snellere en eenvoudigere communicatie in het dubbelspel.
Dubbelspel partners onder druk
Eerder onderzoek (Blickensderfer, Reynolds, Salas & Cannon-Bowers, 2010) heeft het volgende aangetoond. Wanneer de spelers onder druk komen te staan, gaan zij over van verbale communicatie naar meer impliciete coördinatie, naarmate zij beter op elkaar ingespeeld zijn.
Kleinman en Serfaty (1989) hebben onderzoek gedaan naar deze impliciete coördinatie. En ze kwamen tot de conclusie dat er een aantal belangrijke elementen zijn binnen de impliciete coördinatie tussen dubbelspelpartners.
- Het eerste element is het goed kunnen inschatten wanneer welke acties nodig zijn.
- Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je voor je dubbelspel partner kan compenseren.
- Het derde en laatste element is dat je de verantwoordelijkheid kan nemen voor je eigen taken zonder teveel te vragen van je dubbelpartner.
Ook in een recent onderzoek (Blickensderfer, Reynolds, Salas & Cannon-Bowers, 2010) is er gekeken naar impliciete coördinatie. Wederom werd gevonden dat gezamenlijke verwachtingen een voorspeller zijn van de hoeveelheid impliciete coördinatie die gebruikt wordt.
Duppelspel tip
Concluderend kan er dus gezegd worden dat onze cognities wel degelijk van invloed zijn op de team coördinatie. Zelfs wanneer de taak fysiek uitdagend is. Gezamenlijke kennis en verwachtingen binnen het dubbelspel vergroten dus de kans op succes. Ga dus niet zo snel wisselen van partner. Dubbel met een vaste partner en raak vooral gewend aan elkaar’s gedrag en reacties in bepaalde situaties.
Mijn naam is Patty Blinkhof. Ik ben zeer geïnteresseerd in de praktische toepassingen van psychologie. Heb jij een onderwerp dat je graag belicht zou willen zien vanuit wetenschappelijke artikelen, laat het me weten. Laat hieronder een reactie achter!
Deze website biedt veel meer dan tips over goed kunnen dubbelen. Alle onderwerpen uit de sportpsychologie komen aan bod. Doelen stellen, visualisatie, zelfspraak, choking, etc. Maar ook andere onderwerpen zoals voeding, blessures, emotionele intelligentie en perfectionisme. Schrijf je in voor de wekelijkse tennistip, of ontdek de handige mentale producten uit de webshop.
Je kunt ook de internationale producten van Slim Tennis bekijken. Zoals de apps Inner Tennis en Top Tennis Tracker, of het boek The Mental Habits of Winners. Of zelfs de internationale Slim Tennis website, www.top-tennis.net.
Referenties
Blickensderfer, E. L., Reynolds, R., Salas, E., & Cannon-Bowers, J. A. (2010).
Shared expectations and implicit coordination in tennis double teams. Journal of Applied Sport Psychology, 22, 486-499.
Kleinman, D. L., & Serfaty, D. (1989).
Team performance assessment in distributed decision making. Proceedings of the Interactive Networked Simulation for Training, Orlando, FL, 22–27.
Geef een reactie