
In het tweede artikel bespraken we de vier verschillende speltypen: de afwachtende baseliner, de dwingende baseliner, de veelzijdige speler en de voorwaartse speler. Welke speelstijl past het best bij jouw karakter? Weet je het al? En hoe gaat het met functioneel trainen? Heb je opvolging kunnen geven aan die opdracht?
Leerstijlen
We onderscheiden vier soorten leerstijlen, ook wel aanpakgedrag genoemd.
- Doeners. “Niet lullen of nadenken maar poetsen.” Ze zijn vaak talentvol, en veel gaat vanzelf.
- Voelers. “Mijn service voelt niet lekker vandaag.” Beleving is belangrijk voor ze.
- Dromers. Laten het op zich af komen. Laten het gebeuren.
- Denkers. Willen eerst precies weten hoe de tegenstander speelt. Willen ook weten waarom ze iets op een bepaalde manier moeten leren. Werken planmatig.
Elke speler zal anders tennis leren en spelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zeer jonge spelers of 55+ spelers. Denk aan het verschil in hun motivatie. De een doet veel gevoelsmatig. Terwijl de ander een duidelijk plan heeft en zich daar ook aan houdt. De ene speler vindt het heerlijk om te doen wat hem invalt. En kiest zo vaak voor onverwachte, creatieve oplossingen en is vrij onvoorspelbaar. Terwijl de ander de tegenstander wil analyseren, planmatig wil werken, en zich ook gedisciplineerd aan zijn plan houdt.
Met een plan spelen is prima, maar enige flexibiliteit is geboden. Teveel denken kan blokkeren. Een wedstrijd wordt dan ‘stuk’ geanalyseerd. Het omgaan met tactiek zal per speler verschillen.
In mijn Tennis Tactiek Tip 1 geef ik aan dat je karakter je plezier in tennis bepaalt. Daarnaast haal je ook veel plezier uit een goed doordachte strategie (/spelplan). Deze beide zaken beschrijven de onderste twee lagen van de al besproken tactische piramide.
In dit artikel maak ik de koppeling tussen het toepassen van je tactiek in een wedstrijd en het trainen ervan in de tennistraining. Dit doe ik om je duidelijk te maken dat je alleen als je functioneel traint een tactisch sterkere speler kunt worden. Regelmatig wedstrijden spelen is dan natuurlijk nodig om daarin ervaring op te doen.
Tactiek functioneel trainen
Vanuit de tennislerarenopleiding wordt de laatste jaren steeds functioneler, of doelgerichter getraind. Dat houdt in dat je de bal steeds naar een vooraf bedacht gebied op de baan speelt. In een wedstrijd kan dit een zwak punt van je tegenstander zijn. Bijvoorbeeld een slagtechniek (backhand) of beweeglijkheid (voetenwerk). Je kunt hier op trainen!
We spreken dan over spelen met een bedoeling, of het nemen van beslissingen. Zie weer de tactische piramide! Je bedoelingen die vanuit je tactiek vloeien, bewerkstellig je met je tennishandelingen.
En wanneer we spreken over een tennishandeling, dan bedoelen we elke doelgerichte tennisbeweging. Elke tennishandeling bestaat uit respectievelijk:
- Waarnemen. Iets echt goed in de gaten hebben. Bijvoorbeeld hoe makkelijk of moeilijk de bal aankomt.
- Beslissen. Elke bal met een bedoeling ergens naar toe spelen. Met daarbij uiteindelijk de kans per punt/bal te beslissen waarheen.
- Uitvoeren. Dit is de techniek, zowel slag- als looptechniek.
- Terugkoppelen. Ook wel evalueren genoemd. Lukten mijn keuzes regelmatig?
De fase van uitvoeren (techniek) is de fase van het doen. Hier gaan we het onder andere in het volgende artikel uitgebreider over hebben. Tevens krijg je dan een schema, waarin het hele spel en alle voorkomende aspecten duidelijk geordend staan aangegeven. Dit zal de handleiding zijn voor jouw persoonlijke tactische ontwikkeling.
Tips om tactiek functioneel te trainen
En weer enkele tips die je zelf met een tennismaatje kunt toepassen. Of bespreek ze met je trainer zodat hij of zij ze eventueel kan betrekken in jullie sessies.
Tactiek tip 5: ontdek je leerstijl.
Hoe leer jij het liefst? Past de werkwijze van jouw trainer daarbij? Vraag hem/haar eens het meer in jouw straatje aan te bieden zo nodig. Je kan vragen naar: beter uitleg, korter uitleg, betere toelichting van het doel, beter voordoen, meer leuke oefeningen, of om het je zonder tips gewoon te laten proberen, etc. Durf dat aan! Je trainer zal er ook beter door worden.
Tactiek tip 6: vraag om concrete terugkoppeling.
Vraag jij je tijdens een trainingswedstrijd wel eens af hoe het komt dat je een functioneel doel niet ‘naar tevredenheid’ bereikt? Bij een oefening krijg je bijvoorbeeld slechts 1/3 van je volleys diep genoeg. Houd eens wat vaker bij hoe goed een trainingsopdracht lukt. Je kan eventueel aan je trainer vragen om dat bij te houden voor je in de Top Tennis Tracker app van Ajdin.
Tactiek tip 7: begrijp goed het doel van de training!
Vertelt jouw trainer wel eens aan het begin van de training, wat jij aan het eind van de training beter zal kunnen? Herken jij daarbij de mogelijkheid om zelf functioneel (doelgericht) verder te trainen? Vraag aan je trainer binnenkort eens dat zo concreet mogelijk te doen?
Heb je vragen over het bovenstaande? Stel deze dan direct hieronder. Ik zal ze beantwoorden en daarmee niet alleen jou helpen, maar hopelijk ook andere spelers die op het vlak van tennis tactiek willen groeien. – Met sportieve groet, Jos Klaassen
En kom je er trouwens niet uit met je trainer, probeer dan een Slim Tennisles! Ajdin houdt zeker rekening met je leerstijl en helpt je om ook zelf functioneel te leren trainen.
Geef een reactie