Lichaamstaal omvat al het non-verbale gedrag, zoals de lichaamshouding en gezichtsuitdrukking van iemand. Tijdens een wedstrijd kan de lichaamstaal van een speler veelzeggend zijn. Je geeft een teken af aan de tegenstander en het heeft eveneens effect op jezelf. Toch besteden maar weinig spelers aandacht aan hun lichaamstaal op de baan. Hoog tijd om hier eens bij stil te staan.
De lichaamstaal van spelers is over het algemeen afhankelijk van hoe spelers staan te tennissen. Dit is een automatische reactie waar we zelden van bewust zijn.
Wanneer een speler aan de verliezende hand is en niet goed staat te spelen valt dat meestal aan de lichaamstaal af te lezen. Schouders die hangen, een chagrijnig gezicht, een langzaam tempo etc. Maar het beeld dat je uitstraalt naar de tegenstander is niet bepaald intimiderend. Het kan je tegenstander een extra boost geven wat hij goed kan gebruiken om de wedstrijd af te maken. En dit is nu juist wat je wilt voorkomen.
Intimideren van de tegenstander
Het uitstralen van een positieve en krachtige lichaamstaal kan intimiderend zijn voor de tegenstander. Kijk bijvoorbeeld naar de uitstraling van Rafael Nadal of Serena Williams. Wanneer zij de baan op komen hebben ze gelijk een streepje voor. De kracht en het zelfvertrouwen dat ervan afstraalt is tamelijk intimiderend.
Niet alleen een krachtige uitstraling maar ook een rustige uitstraling zoals die van Roger Federer heeft zo zijn voordelen. Het is belangrijk dat wat je uitstraalt positief is. Laat negatieve emoties niet zien. Ben je boos of gefrustreerd, houd dit dan voor jezelf. Ook wanneer je tijdens de wedstrijd vermoeid begint te worden is het beter om dit zo min mogelijk te laten zien aan de tegenstander.
Daarnaast is gebleken dat winnaars van een wedstrijd doorgaans sneller lopen tijdens de wedstrijd dan verliezers. Zorg er daarom voor dat je het tempo erin houdt tussen de punten door. Loop vlot en met zelfvertrouwen rond op de baan.
Het effect van lichaamstaal op jezelf
Het uitstralen van positieve of negatieve lichaamstaal kan ook effect hebben op jezelf. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een krachtige houding aanhoudt er meer testosteron en minder cortisol wordt aangemaakt (Carney, Cuddy & Yap, 2010).
Een verhoogd testosteronniveau wordt geassocieerd met een adaptieve (gepaste) reactie op uitdagingen. Een verlaagd cortisolniveau zorgt voor een verlaagd stressgevoel en minder spierafbraak. Deze omstandigheden kunnen net zorgen voor dat extra stapje in de goede richting.
Ben je zelf wel eens bewust van je eigen lichaamstaal? Zo ja, op wat voor manier ga je hiermee om? Laat hieronder een reactie achter.
Naast het bovenstaande vind je vindt op deze website nog veel meer tennistips. Bijvoorbeeld over het omgaan met tegenslagen. Maar je kunt ook een Slim Tennis webinar bijwonen of een mental coaching sessie aanvragen. Ook heeft de oprichter van Slim Tennis andere producten ontwikkeld die je helpen met je mentale tennis ontwikkeling. Download zijn apps Inner Tennis en Top Tennis Tracker, of bezoek zijn andere website: Top-Tennis.net.
Referenties
D.R. Carney, A.J.C. Cuddy, A.J. Yap (2010).
Power posing: brief nonverbal displays affect neuroendocrine levels and risk tolerance. Psychological Science, 21, 1363-1368.
Zo ontzettend waar! Zeker ook goed om te kijken hoe de lichaamstaal van de tegenstander is: als zijn hoofd naar beneden hangt, betekent het meestal dat hij het niet meer ziet zitten en dat zal jou een boost moeten geven